Festival Barbakan 2024 prichádza v novej podobe a s bohatým programom

KULTÚRA
0 /

Jeden z najstarších a najuznávanejších festivalov na Slovensku, Barbakan, sa tento rok vracia v mierne pozmenenej podobe. Festival, ktorého prvý ročník sa konal už v roku 1993, opäť oživí centrum Banskej Bystrice.

Tento ročník však prichádza s niekoľkými významnými zmenami. Informuje o nich Miro Lanik z OZ Vresk Factory, ktoré je organizátorom festivalu Barbakan:

„Čo bude na tohtoročnom Barbakane iné? Tentoraz nepôjde o sériu jesenných koncertov, ale o klasický formát festivalu. V minulosti sa Barbakan konal v priebehu 2 – 3 mesiacov, no tento rok ho zhustíme do jedného víkendu. Festival sa uskutoční v kluboch v centre Banskej Bystrice. Výnimkou budú len dva koncertné večery v štýle warm-upu.“

Miro Lánik

Miro Lánik

Prvý warm-up koncert sa uskutoční už v sobotu 21. septembra v Robotníckom dome v Banskej Bystrici, kde vystúpi slovenská kapela Berlin Manson.

Tesne pred samotným festivalom sa pripravuje aj špeciálna pozvánka pre Bratislavu – vo štvrtok 3. októbra sa v Novej Cvernovke uskutoční koncert britsko-ugandského speváka a skladateľa Daudiho Matsika.

Hlavný program festivalu Barbakan 2024 sa uskutoční od 3. do 5. októbra v Banskej Bystrici. Festival prebehne na viacerých miestach v centre mesta – vo Výklade, Robotníckom dome, Klube 77 a v Kultúrnom centre Záhrada.

V rámci hlavného programu sa predstavia slovenské kapely a interpreti ako BDHS, Zlokot, Bulp, Meowlau X Val, Labute /ex Plastic Swans/, Erika Rein, Fvck_Kvlt a ďalší.

Zo zahraničných hostí sa môžu návštevníci tešiť na mená ako Westland (Kanada), Dukla (Česká republika), Federico Albanese (Taliansko) a Daudi Matsiko (Spojené kráľovstvo).

Viac informácií o festivale a kompletný program nájdete na https://www.facebook.com/festivalBarbakan/  a Barbakan Festival (@barbakanfestival).

Zdroj: Branislav Gúgľava, Foto: ilustračné