Veľký pôst je obdobie duchovnej i telesnej prípravy pred Veľkou nocou, ktoré pre mnohých kresťanov znamená zrieknutie sa mäsa a mäsových výrobkov. Ako sa však stravovať pôstne, aby telo neprichádzalo o dôležité živiny? Odborné rady, ako na to, poskytla nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová.
Mäso je dôležitou súčasťou vyváženého jedálnička, pretože obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov. Je bohatým zdrojom bielkovín, tukov, minerálnych látok či vitamínov.
„Ak vynechávame mäso na dlhšie obdobie, je potrebné uvedomiť si, že oberáme telo aj o zdroj železa, zinku, selénu, vitamínu D či vitamínov skupiny B. Je preto vhodné upraviť jedálniček tak, aby sme tieto látky prijali z iných potravinových zdrojov alebo siahnuť po výživových doplnkoch,“
vysvetľuje Ľubomíra Fraňová.

Ľubomíra Fraňová
Ak v jedálničku nahrádzame mäsové bielkoviny, môžeme siahnuť po strukovinách či orechoch, výborným zdrojom je aj quinoa, sezam či brokolica. Nejde však len o bielkoviny, ale o celú škálu vitamínov a minerálov. Ako zdroj železa poslúžia lieskové orechy, strukoviny, tekvicové semienka, pohánka alebo špenát.
Ak hľadáte zase náhradný zdroj omega-3 mastných kyselín bez rýb, siahnite po olivách, avokáde, sóji či vlašských orechoch a doplňte to chia ľanovými semienkami. Zinok a selén získate napríklad zo semienok, orechov, ovsených vločiek, či už spomínaných superpotravín – strukovín. Nájdete ich však aj v rybách, vajíčkach a mliečnych výrobkoch.
Počas pôstu je podľa Fraňovej mimoriadne dôležité dať si pozor na príjem vitamínu B12:
„Vitamín B12 sa v rastlinnej strave nachádza v zanedbateľnom množstve, preto ak sa vyhýbate mäsu, skúste zaradiť aspoň vajíčka, mlieko alebo ryby. Ak sa úplne vyhýbate živočíšnym potravinovým zdrojom, je potrebná suplementácia tohto vitamínu za pomoci výživových doplnkov.“
Aj napriek pôstu však váš jedálniček nemusí byť nudný. Nutričná terapeutka odporúča počas pôstu siahnuť po jedlách zo strukovín, ktoré môžu byť veľmi chutné vo forme prívarkov a kaší:
„Výborné sú jedlá z pohánky, napríklad pohánka s bryndzou a opraženou cibuľkou. Populárnou voľbou je aj špenátový prívarok s vajíčkom, ktorý sa tradične pripravuje na Zelený štvrtok. Chutne a výživne môžete spojiť aj zeleninu so strukovinami v karbonátkach alebo nákypoch. Počas tohto obdobia je dobré do jedálnička zaradiť aj sladké jedlá, či už sú to nákypy alebo kaše, ktoré vieme vhodne doplniť tvarohom a čerstvým i sušeným ovocím.“
Aj keď sa názory na pôstne stravovanie rôznia, nutričná terapeutka Fraňová zdôrazňuje, že benefity môžu prevážiť riziká, ak k pôstu pristúpime rozumne:
„Keď vynechávame z jedálnička mäso, konzumujeme viac strukovín, ovocia a zeleniny, čo má kvôli vysokému obsahu vlákniny pozitívny vplyv na trávenie. Môže sa tak nielen zlepšiť vaše trávenie, ale mnohým sa často podarí aj schudnúť.“
Netreba však zabúdať na to, že vylúčením mäsa, vylučujeme z jedálnička aj dôležité bielkoviny, vitamíny a minerály, preto netreba zabúdať na ich nahrádzanie v strave alebo výživovými doplnkami. Pôst navyše nie je pre každého.
„Neodporúča sa deťom, dospievajúcim, tehotným a dojčiacim ženám, ľuďom s chronickými ochoreniami, seniorom a najmä osobám s poruchou príjmu potravy,“
vysvetľuje nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová.
Zdroj: Jarmila Ševčíková , Foto: AGEL a ilustračné