V Davaj Het spojili tradície s modernou kuchyňou

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

Mnohí Bystričania ešte zrejme netušia o čom je reč. Nedávno nám Davaj Het priblížila regionálna televízia TV Hronka v relácii top 3, kde sa hodnotili najlepšie burgre v Banskej Bystrici. Majitelia by chceli prostredníctvom tohto rozhovoru prezradiť o tomto projekte ešte niečo viac. Davaj Het je moderný kontajner, ktorý sa stal tento rok súčasťou najväčšieho nákupného centra “Europa shopping center” v Banskej Bystrici. Nájdete ho priamo pred vchodom do nákupného centra zo strany od Námestia SNP.

Kontajnerovú stavbu lemuje útulná drevená terasa s niekoľkými originálnymi stolmi vyrobených zo sudov a pár stoličiek. Na prvý pohľad vidieť, že si dali na interéri záležať, atmosféru dotvára pestrofarebná “cementová” podlaha akú si pamätáme zo starých domov alebo historické fotky Banskej Bystrice. Drevené stoly s ručnou prácou stolára, či čalunená lavica šikovného majstra.

Zaujímavosťou je, že všetky názvy jedál sa nesú v duchu nárečia, ktoré sa bežne používa na strednom slovensku, ale nie všetci ho poznajú. Mnohé prvky majitelia čerpali z dedín v blízkosti Banskej Bystrice a inšpiráciou im bola aj kniha “Čak si z Bystrici” od Dušana Klima. Od rána sa v Davaj het podáva fršťik, teda raňajky. V menu je spomenuté, čo sa zvyklo raňajkovať v Banskej Bystrici kedysi. V ponuke nájdete hrianky z domáceho chleba, pomazánky, paštéty, vajcia, fazuľky, klobásky, sladké pampúšky alebo vločky.

Okrem raňajok v menu nachádzame aj také jedlo ako klasické zemiakové haruľky, ale aj moderné jedlo “Fish and chips”. Ďalej tradičný langoš pripravovaný s nie až tak tradičnými ingredienciami ako trhané mäso, špenát alebo bryndza. Aby tradičné veci nepôsobili príliš ťažko v menu vidíme aj bohatú ponuku šalátov s cícerom, kuskusom, či teľacím mäsom, ktoré doplňajú domáce zósy. Ďalej tekvicová polievka s kokosovým mliekom, či tradičná fizolňa so špeclami.

Keď sa pýtame, čo je najobľúbenejšie, dostávame odpoveď, že bystrické burgre. V ponuke sú tri, s býčím mäsom zo slovenskej farmy, trhaným bravčovým a vegetariánsky s bryndzou, pečenou paprikou a repou. Stálu ponuku dopĺňa sezónny špeciálny burger. Majitelia prezrádzajú, že to bude kura marinované v cmare a následne obaľované v “cornflakes” a prílohu bude tvoriť mascarpone s kôprom.

Slovami majiteľov, cieľom projektu je spojiť tradičné recepty s modernou gastronómiou. Podávať pouličné jedlo “Streetfood” s kvalitou, ktoré nemajú mnohé reštaurácie. Preto vyhľadávajú len prvotriedne suroviny a zodpovedných dodávateľov. Kuchári si vždy ráno privstanú a miesia domáce cesto na langoše, žemle, rožky či domáci chlieb, miešajú, varia domáce omáčky a vyhýbajú sa polotovarom.

Niekedy si kladieme otázku, či poctivosťou dokážeme konkurovať rýchlym občerstveniam. Odpoveď nechávame na ľudí. Roky nám chýbal takýto koncept v Banskej Bystrici, v zahraničí je to bežné a obľúbené, že sa ľudia stretnú na dobrom “streetfoode”. My robíme to čo nás baví najlepšie ako vieme. Vyhľadávame tradičné recepty a snažíme sa ich prerábať do modernejšej podoby. Ľuďom chceme prinášať autentický zážitok, radosť a pevne veríme, že si k nám nájdu cestu a budú spokojní. Ak Vás reštaurácia zaujala viac informácii nájdete na www.davajhet.sk, alebo na sociálnych sieťach, instagram: @davajhet a facebook: www.facebook.com/davajhetbb.

Autor: Davaj het, Foto: Davaj het