Titul najlepšieho výčapníka plzenského ležiaka získala Bystričanka Lucia Kubišová z Pilsner restaurant U Kemov

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Víťazkou 18. ročníka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender sa stala Lucia Kubišová z Pilsner restaurant U Kemov. Prestížneho súboja sa tento rok zúčastnilo rekordných 149výčapníkov z celého Slovenska a do samotného finále sa prebojovalo celkovo šesť žien z desiatich finalistov.

Neprekvapí preto, že prvé tri miesta vybojovali práve ženy. Najúspešnejšia, Lucia Kubišová, si odniesla trofej, ikonickú zásteru a symbolických 1 842 eur, podľa roku uvarenia prvej várky piva Pilsner Urquell. Súťaž Pilsner Urquell Master Bartender dlhodobo prispieva k rozvoju pivnej kultúry a zvyšovaniu kvality čapovaného piva v Česku a na Slovensku.

Víťazka súťaže Lucia Kubišová

Víťazka súťaže Lucia Kubišová

Desať finalistov, šesť žien a štyria muži z celého Slovenska súťažilo tento týždeň o titul Pilsner Urquell Master Bartender 2024. Súťažiaci mali počas dvojdňového boja v Plzni a Prahe za úlohu predviesť svoje výčapnícke remeslo a dokonale načapovať svetoznámy ležiak.

Čakali na nich aj súboje v najrôznejších súťažiach zručností, ako napríklad skladanie výčapných kohútov, pivný kvíz alebo čapovanie na čas. Okrem toho museli finalisti preukázať špičkové znalosti o pive, či už ide o jeho výrobu alebo históriu, absolvovať degustačný test a predviesť komunikačné zručnosti, ktoré sú pre dobrých výčapníkov nevyhnutné.

Ocenenia Pilsner Urquell Master Bartender

Ocenenia Pilsner Urquell Master Bartender

Titul najlepšieho výčapníka na Slovensku pre rok 2024 prevzala včera večer na slávnostnom galavečere v Holešovickej tržnici Lucia Kubišová z Pilsner restaurant U Kemov v Banskej Bystrici. Porotu presvedčila nielen svojimi znalosťami a zručnosťami, ale aj schopnosťou prenášať lásku k pivu a svoje nadšenie na ostatných.

Je to neskutočný pocit. Vyhrať titul Mastera Bartendera v takej konkurencii šikovných ľudí je pre mňa veľká česť. Mám radosť aj z našej reštaurácie, kde mi všetci fandili a držali palce. Za to by som sa všetkým chcela poďakovať,

neskrýva radosť víťazka, ktorá sa okrem trofeje môže tešiť z finančnej odmeny v symbolickej výške 1 842 eur.

Lucia Kubišová

Lucia Kubišová

Na druhom mieste sa umiestnila Ivona Danielčáková z Kýčer Burger v Zuberci a na treťom Alexandra Dubnyk z Duplex beer pub & restaurant v Trenčíne.

Novinkou tohto ročníka bola spoločná cesta finalistov súťaže v špeciálnom vagóne rýchlika z Plzne do Prahy, kde ich prekvapila nečakaná výzva. Finalisti mali za úlohu zachovať chladnú hlavu, v tíme sa vysporiadať so všetkými nástrahami vlakového prostredia a v sťažených podmienkach načapovať perfektné pivo, ktoré potom hodnotila odborná porota.

Pilsner restaurant U Kemov

Pilsner restaurant U Kemov

V tomto roku sa o titul Pilsner Urquell Master Bartender uchádzalo celkom 149 rekordných účastníkov zo Slovenska, z ktorých bolo 82 žien. Súťaž aj tento rok prilákala množstvo nových  – viac ako 100 prihlásených sa súťaže zúčastnilo prvýkrát.

Tento rok sme mohli vidieť plno nových tvárí, z čoho mám naozaj radosť. Je dobre, že pribúdajú noví talentovaní výčapníci aj podniky, ktoré chcú ponúkať pivo v tej najvyššej kvalite. A je skvelé vidieť, že výčapnícke remeslo už rozhodne nie je len mužskou záležitosťou. Naša súťaž prispieva k rastúcej kvalite čapovaného piva, edukuje výčapníkov a zároveň ich motivuje k zdravej rivalite. Aj to pomáha k rozvoju pivnej kultúry po celom Slovensku a Česku,

hodnotí aktuálny ročník súťaže Václav Berka, emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja a predseda odbornej poroty.

Václav Berka

Václav Berka

Okrem ocenení sa už tradične odovzdával aj prestížny titul Honorary Connoisseur venovaný významným osobnostiam, ktoré dlhodobo šíria dobré meno piva Pilsner Urquell doma aj v zahraničí. Tento rok ho získal Tomáš Sedláček, český ekonóm, filozof a vysokoškolský učiteľ:

Pivo v Česku neberieme iba ako tekutinu, ale staráme sa aj o jeho dušu. Pretože len u nás sa vie tajomstvo, že polovica chuti piva vzniká v podnikoch. A toto by sa malo dostať všade do sveta – nie pivná tekutina, ale pivná kultúra. To, čo je „okolo“ piva, a nie v ňom. Som nesmierne rád, že si moju lásku k pivu niekto všimol a mám takmer nekonečnú radosť z toho, že už na to mám aj oficiálny papier.

Tomáš Sedláček s ocenením

Tomáš Sedláček s ocenením

Bystricoviny gratulujú Lucii Kubišovej z Pilsner restaurant U Kemov v Banskej Bystrici k víťazstve v súťaži Pilsner Urquell Master Bartender.

Zdroj: Miroslava Boškovičová , Foto: Pilsner Urquell Master Bartender a ilustračné