Vo štvrtok citovali viaceré médiá tlačovú správu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) poskytnutú agentúram. Táto štátna inštitúcia s pôsobnosťou pre Banskobystrický región sa v reakcii na články niektorých médií na prelome rokov 2016/17 vracia ku kauze „cícerová nátierka“, snažiac sa obhájiť svoje pôvodné tvrdenia.
RÚVZ BB otvorila kauzu z augusta 2015
Týka sa to aj nášho portálu, od ktorého chcelo vedenie RÚVZ BB v januári uverejnenie tlačovej opravy za „nepravdivé a pravdu skresľujúce tvrdenia“ v článku https://www.bystricoviny.sk/spravy/bystricky-ruvz-ziskal-akreditaciu-stanovenie-pritomnosti-botulotoxinu/ z 2. januára 2017. To sme odmietli, pretože všetky informácie v ňom uvedené považujeme za pravdivé a stojíme si za nimi. Vychádzali sme a vychádzame z verejných vyhlásení odborníkov a dotknutých osôb či inštitúcií, starostlivo vyhodnocujúc získané overené informácie, ktoré potom uverejňujeme.
„Cícerová nátierka od banskobystrického výrobcu, ktorú skonzumoval 43-ročný muž, bola kontaminovaná baktériou Clostridium botulinum produkujúcou botulotoxín. Preukázali to všetky laboratórne testy vzoriek zvyšného obsahu obalov cícerovej nátierky, výsledky ktorých potvrdili aj odborníci celosvetovo uznávanej inštitúcie Robert Koch Institut Berlin,”
uvádza RÚVZ BB v najnovšej tlačovej správe.
Vzorky z odpadkového koša
Kľúčovým problémom spomínaných laboratórnych testov až po výsledky analýz z Nemecka, ktorými sa dokázala prítomnosť Clostridium botulinum, však bolo, že vzorky sa odoberali z použitých obalov nátierok ležiacich počas leta v odpadkovom koši rodiny pacienta a teda nedá sa vylúčiť ich dodatočná kontaminácia prostredím, v ktorom sa istý čas nachádzali.
Potvrdil to po prepuknutí kauzy v roku 2015 hlavný hygienik SR Ivan Rovný slovami:
„Testy, ktoré publikuje RÚVZ BB, boli urobené na vzorkách v odpadkovom koši, kde nemožno teoreticky vylúčiť sekundárnu kontamináciu alebo nesprávne používanie či skladovanie.”
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vo svojej oficiálnej správy zo septembra 2015 uviedol: „V rodine boli odobraté zvyšky obalov, ktoré sa nachádzali v odpadkovom koši. Boli uchované v umelohmotnej taške určenej na umelohmotný odpad spolu s jednou PET fľašou.“
Na záver ÚVZ SR dodal:
„V prípade laboratórneho vyšetrovania Regionálna veterinárna a potravinová správa BB nerobila analýzu tých istých vzoriek, ako RÚVZ BB.. Do Zdravotného ústavu v Ostrave bol 17. 8. 2015 zaslaný na laboratórne vyšetrenie obsah žalúdka pacienta (po piatich dňoch). Výsledok bol negatívny. Na pokyn ÚVZ SR boli informácie na základe negatívnych laboratórnych výsledkov preklasifikované aj v Rýchlom výstražnom systéme pre potraviny a krmivá (RASFF) z výstražnej správy na informatívnu, nakoľko ďalšie vyšetrené vzorky cícerovej nátierky boli zdravotne bezpečné.“
RÚVZ BB trvá na svojom
Tieto dôležité informácie pochádzajúce priamo z ÚVZ SR však banskobystrická pobočka RÚVZ ani po 1,5 roku neberie do úvahy a vyhlasuje:
„Tvrdenie, že muž po konzumácii tejto cícerovej nátierky ochorel na botulizmus, je potvrdenou pravdou. Nebyť správnej diagnostiky lekárov II. Neurologickej kliniky SZU FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, bol by celý prípad skončil fatálne.“
RÚVZ v reakcii tiež pripomína, že pacient bol dlhší čas v kóme, na umelej ventilácii, podstúpil náročné vyšetrenia v spánkovom laboratóriu v Martine a v súčasnosti mu bola priznaná invalidita v dôsledku poškodenia organizmu po ochorení na botulizmus. Informácie o diagnóze pacienta „alimentárna intoxikácia botulotoxínom“ však doposiaľ verejne nepotvrdila Rooseveltova ani martinská nemocnica.
RÚVZ BB trvá na tom, že botulotoxín sa do tela pacienta dostal z konzumovanej cícerovej nátierky. Ako je potom možné, že ani jeden z testov vzoriek urobených v certifikovaných laboratóriách Zdravotního ústavu v Ostrave nebol pozitívny na botulotoxín? Faktom zostáva, že žiadne nátierky z kontrolnej šarže vo výrobe a ani v Slovenskom misijnom hnutí, odkiaľ sa niektoré dostali k pacientovi, neobsahovali botulotoxín. Ten sa objavil iba na vzorke zobratej z obalu otvorenej cícerovej nátierky, ktorá bola v odpadkovom koši…
S tvrdením RÚVZ BB, že zdravie a životy ľudí musia byť v každom slušnom štáte na prvom mieste pred ekonomickým ziskom podnikateľskej verejnosti, možno súhlasiť. Zároveň však vystáva otázka, či to úrad vzťahuje aj na bystrickú rodinnú firmu Lunterovcov, ktorej inkriminovaná kauza spôsobila značné finančné i morálne škody, hoci jej originálne výrobky a boli a sú v úplnom poriadku.
Stanovisko spoločnosti Lunter (pôvodne Alfa Bio)
V súvislosti s tlačovou správou RÚVZ BB reagoval Juraj Lunter, výkonný riaditeľ spoločnosti Lunter:
„Hoci sme už túto kauzu považovali za uzatvorenú, po opätovnej zavádzajúcej komunikácii RÚVZ Banská Bystrica zvážime voči úradu právne kroky. Aktuálne vyjadrenia úradu len interpretujú už doteraz známe fakty z roku 2015.“
Lunter k tomu dodal:
„Tieto vyjadrenia neberieme na ľahkú váhu, pretože bezpečnosť našich produktov je pre nás prvoradou prioritou. Úrad verejného zdravotníctva SR už 12. novembra 2015 potvrdil, že všetky laboratórne výsledky originálnych balení cícerovej nátierky boli zdravotne bezpečné. Všetky informácie, ktoré spomína RÚVZ, sa týkajú rozboru jedinej vzorky zo zvyškov obalov nájdených v odpadkoch, ktoré považujeme za irelevantné.“
Zdá sa, že znovuotvorenie kauzy „cícerová nátierka“ spôsobom, aký zvolil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, môže mať aj súdnu dohru. V každom prípade pokiaľ sa v tomto obnovenom spore objavia nové skutočnosti, budeme vás o tom aktuálne informovať.
Autor: (tom), Foto: ilust.