Penzión Klopačka v Španej Doline a obec Špania Dolina pozýva už túto sobotu aj Bystričanov na ukážku varenia tradičného baníckeho jedla štiarc spojenú s ochutnávkou tejto tradičnej pochúťky. Príďte pred Klopačku 22. júla od 15:00 hod.
Špaňodolinský štiarc
Je staré banícke jedlo. Varievali ho ženy manželom, ktorí chodili fárať do bane. Buď ho zjedli hneď ráno, alebo si ho brávali so sebou do bane. Ponúkame Vám jeden z receptov na jeho prípravu:
Oškrabané nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené. Nasypeme hrubú múku (pomer je na kilo zemiakov asi 40 dkg múky). Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie). Ak ho nemáte, tak môžete použiť aj silnú varechu.
Pomaly varíme bez miešania, až do dobrého uvarenia (treba ochutnať zemiak), ale nie celkom rozvariť. Potom vodu scediť, trocha si z nej nechať na prípadné zriedenie, ak by bola zmes veľmi hustá. Hneď miešať varechou kým neostane hladké cesto, čo sa oddeľuje od hrnca – toto je drina pre chlapov, nemali by ostať hrudky zemiakov.
Medzitým v inej rajnici rozpražíme slaninu, slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, nech vychladne a tým si pomastiť ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty.
Cesto sa trhá na kúsky, podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom za občasného pomiešania a porcuje sa. Zapíja sa kyslým mliekom, žinčicou, mliekom alebo hocičím okrem sušeného piva. Dobrú chuť priatelia!
Autor: (dem), Foto: ilust.