Bystrická reštaurácia Davaj Het – Bystrický lokál na Námestí SNP spája moderné s tradičným

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Kedysi mali malú cimru pred Európou šopingom strítfúd Davajhet, teraz ich nájdete priamo na Námestí SNP v Banskej Bystrici, hneď vedľa historickej Radnice. Celý koncept typického bystrického lokálu vychádza z bystrického nárečia, na ktorom reštaurácia Davaj Het spolupracovala s autormi knihy „Čak si z Bystrici“.

Ako nám povedal majiteľ reštaurácie Marek Weiss, venujú sa modernej gastronómii, ale vychádzajú z tradičných receptov nášho kraja. Davaj Het – Bystrický lokál sa nachádza v peknej meštianskej budove zo 14. storočia, ktorú zdobia historické prvky interiéru. Preto je zapísaná ako kultúrna pamiatka Banskej Bystrice.

Marek Weiss

Marek Weiss

„Pre nás to znamená, že moderné sa nevylučuje s tradičným. Našim cieľom bolo prepojiť tieto „dva svety“ tak, aby vznikol unikátny podnik pre všetkých ľudí, ktorí majú radi originálne reštaurácie. Radi si pochutnajú na tradično-netradičných jedlách, kvalitnom pití, užijú si pekné prostredie, dozvedia sa niečo z bystrického nárečia, hostí poteší  príjemná obsluha a budú mať, možno aj vďaka tomuto zážitku krajší deň,“

hovorí majiteľ originálnej bystrickej reštaurácie Marek Weiss a takto víta návštevu:

„Nak zavíta panstvo do lokálu, nájdete nás na Námestí SNP, hneď pri veži, keď pôjdete na tárajštreku uvidíte vedľa radnice. Kodysi pred vojnou tu bola svojho času prvá plzenská rešťika, kde sa vrchnosť stretávala a pivo, či mok sa potokom čapuvalo a lievalo. My chceme nadviazať na túto históriu, oprášiť recepty našich starých mám a tak vám fajnotke narichtuvať.  Nože nehákajme priveľa a príďte sa sami presvedčiť na vizitu, či nemáme ruke kľavie.“

My sme sa s Marekom Weissom o Davaj Het trochu porozprávali:

Vaša reštaurácia Davaj Het – Bystrický lokál ja na naše pomery trochu atypická, na druhej strane však pre Banskú Bystricu originálna. Aká je vlastne vaša gastronomická i názvoslovná filozofia?

Prvou myšlienkou v roku 2018 to bol zámer prevádzkovať „food truck“ a chodiť po streetfood festivaloch. Od toho zišlo najmä kvôli sezónnosti, ale nechceli sme sa vzdať a investovali sme do modulovaných kontajnerov, ktoré boli súčasťou Európa shopping center. Následne sme si povedali, že sme rodení Bystričania a celý koncept sme poňali v bystrickom nárečí, tak ako sa hovorí v mnohých dedinách na strednom Slovensku dodnes. Konkrétne my sme čerpali z malebnej dedinky Baláže, kde máme rodinu. Boli sme už presýtení anglickými názvami a gastro trendmi. Preto sme celý koncept postavili na myšlienke oprášiť recepty starých mám, tradičné jedlá prerobiť moderným spôsobom a čerpať z lokálnych zvyklostí, nárečia či surovín od lokálnych dodávateľov. 

Zodpovedajú tomu aj tradičné recepty s pôvodným nárečím jedál?

Vznikli z toho jedlá ako „Beszterczebánya“ burger, či langoše, kde je cítiť silný vplyv maďarskej kuchyne. Langoše sme posunuli na ďalšiu úroveň a začali ich pripravovať s trhaným konfitovaným mäsom, bryndzou, slaninou a podobne. V jedálnom lístku nám samozrejme nechýba poriadny teľací šniceľ a ďalšie jedlá, ktoré boli pod vplyvom rakúsko-uhorskej kuchyne. Taktiež tradičné slovenské poliovky pripravované moderným spôsobom bez záprašok a šúľance v modernom šate. V jedlách sa snažíme používať suroviny ako bryndza, repa, kôpor, vajcia, tak ako tomu bolo kedysi. Piecť si vlastné pečivo a zavárať si domácu zeleninu.

Nedávno ste sa presťahovali od bystrickej Europy pod Radnicu na Námestie SNP. Prečo?

Naplnili sme už náš potenciál „streetfoodu“ a chceli sme našim zamestnancom priniesť nové možnosti. Ďalším dôvodom boli kapacitné možnosti kuchyne a aj sedenie pre hostí, častokrát sme robili len rozvoz, pretože vo vnútri mohlo sedieť naraz len pár zákazníkov. Na druhej strane sme veľmi vďační za 3 roky pred Európou, kopec vecí sme sa naučili, vylepšili. Zdokonalili sme sa v pečení a v práci s cestom, keď máte 8 m2 kuchyňu a sklad 200 metrov od prevádzky, veľa sa toho naučíte a mnohé postupy zdokonalíte(smiech).

V nových priestoroch v meštiackej budove pochádzajúcej zo 14. storočia – kultúrnej pamiatke vytvárajú jedinečnú atmosféru  historické interiérové prvky. Dodáva to Vašej reštaurácii tradičné  bystrické povedomie?

Presne toto bol ten „aha“ moment pre nás. Keď sme zbadali priestory meštiackej budovy na námestí a kachličky, čo majú 70 rokov a sú kultúrnym dedičstvom Banskej Bystrice, klenby a celý interiér, hneď sme si predstavili nové Davaj Het, ktoré bude môcť uvítať viac hostí, deti, psíkov, rodiny, partie, čo sme celé tie roky pred Európou nemohli. Kuchári získajú novú kuchyňu, kde sa budú môcť realizovať a zdokonaľovať svoje zručnosti. K tomu sme si predstavili terasu, ktorá sa aktuálne už pripravuje na Námestí SNP, kde veríme sa bude stretávať celá Bystrica.

Môžete spomenúť niektoré originálne názvy?

Môžeme to poňať tak, že spomenieme všetko čo si u nás môžete dať pod zub a vypiť, taktiež pravidlá nášho štamgasta (úsmev).

„Gazda vám narichtuje sezónnie poliovke, domáciho chleba napečie, kellner remeselnô pivo načapuje, diovky bublinke donesú, bystrickie burgre a domácie langoše budete gustírovať a iné fajnotke vám na šparhelte pripravíme. Ak by sa chcelo Štamgastom panstvo stať, misia k nám každý odboha deň chodiť a popýtať jedno, dve poudeci, poznať nárečia a samozrejme nebyť krepí.“

Napriek týmto historickým detailom sa venujete modernej gastronómii. Čo to znamená v praxi?

Pre nás to znamená, že moderné sa nevylučuje s tradičným. Naším cieľom bolo prepojiť tieto „dva svety“ tak, aby vznikol unikátny podnik pre všetkých ľudí, ktorí majú radi originálne reštaurácie. Radi si pochutnajú na tradično-netradičných jedlách, kvalitnom pití, užijú si pekné prostredie, dozvedia sa niečo z bystrického nárečia, hostí poteší  príjemná obsluha a budú mať, možno aj vďaka tomuto zážitku krajší deň. Viac o našej reštaurácii sa dozviete na  www.davajhet.sk.“

Ako sa zvykne vravieť, lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.  My sme v Davaj Het okúsili týždennô menu a veruže nám chutilo. Tu každý týždeň iné fajnotke gazda zvrtne na šparhelte a inú poliovku či čušpajz nakuchtí. Vybrať si môžete aj špecialitky miestnej kuchyne a k tomu napríklad remeselné pivko. Dobrú chuť!

Ďakujeme za rozhovor.

Autor: Miro Toman, Foto: Davaj Het