V Banskej Bystrici sa v novom remeselnom pivovare varí pivo Baran

SPRÁVY
0 /

V meste pod Urpínom po zániku Pivovaru Perla aktuálne fungujú tri pivovary. K Banskobystrickému pivovaru s Urpinerom a Pivovaru Krebs v Červenom raku pribudol na Zvolenskej ceste 25 remeselný Pivovar Baran, ktorý vlastní spoločnosť Baranbeer s. r. o.

Tretí bystrický pivovar

Pivovar Baran otvárali koncom minulého roka bez veľkých fanfár a nové bystrické pivo sa predstavilo aj na festivale cestovného ruchu ITF Slovakia 2017. Za týmto pivovarom stoja ľudia z predchádzajúcej spoločnosti SvenTech.

Tá chcela v roku 2015 vybudovať malý pivovar zrekonštruovaním nevyužívaných priestorov bývalej plynovej kotolne s funkčnou trafostanicou na Pieninskej obytného na sídlisku Rudlová – Sásová. Tento investičný zámer sa napokon aj kvôli protestom miestnych obyvateľov neuskutočnil, ale pre pivovar sa našli nové priestory na Zvolenskej.

Remeselný pivovar nesie meno Baran a výrobu spustil iba nedávno. Spoločnosť Baranbeer na svojej webovej stránke uvádza:

Chceme ponúkať najkvalitnejšie pivo, preto výber kvalitných surovín je u nás na prvom mieste. Okrem sladu, chmeľu a kvasníc, je základom dobrého piva aj dobrá voda. Banská Bystrica je situovaná do prostredia hôr, kde podzemné zdroje ponúkajú kvalitnú vodu.“

Pivovar má dodávateľov vysoko kvalitných sladov z českej humnovej sladovne, tiež slovenského a českého chmeľu. Každý konkrétny pivný štýl vyžaduje použitie rôznych sladov, chmeľov, či kvasníc. Teda špeciálne pivné štýly a tu varia s použitím zahraničných odrôd chmeľov, resp. sladov a kvasníc. Pivovar Baran zatiaľ varí tri druhy piva určené pre podávanie v reštauráciách, kaviarňach či baroch.

Baran VÝČAPNÉ je svetlé pivo plzeňského typu. Nepasterizované a nefiltrované s obsahom alkoholu min. 4,2 % obj. Spodne kvasené, varené dvojrmutovým postupom s troškou karamelového sladu. Chmelené je českými chmeľmi, ležané 48 dní pri teplote 2 °C. Ľahko sa pije a má vyššiu príjemnú horkosť.

Baran KARMEN ALE je vrchne kvasené nepasterizované, nefiltrované pivo typu Anglického ALE, s karamelovou chuťou a mandarínkovou vôňou. Varí sa infúznym spôsobom. Je decentne chmelené aromatickými chmeľmi zahraničných odrôd, mierne horkejšie, no dobre sa pije.

Baran LEŽIAK je spodne kvasený ležiak plzeňského typu varený trojrmutovým postupom. Obsah alkoholu min. 4.9% obj. Chmelený je českými chmeľmi, poctivo odležaný 72 dní pri teplote 2 °C. Má vyváženú sladovú chuť, vôňu, horkosť a jemnú hustú penu. Jedná sa o nepasterizované a nefiltrované pivo.

V pláne sú dva ďalšie malé pivovary

Enviroportál zverejnil dva investičné zámery dvoch bystrických spoločností na vybudovanie dvoch pivovarov na rovnakej adrese Jegorovova cesta 11. Spoločnosť PROTO spol. s  r. o. , ktorá podniká v maloobchode, chce otvoriť Pivovar Proto.

Ďalšia spoločnosť PEDOTRON s. r. o. má v pláne otvoriť Pivovar Bystričan. V predmete činnosti má okrem iného aj prevádzkovanie výherných prístrojov, prenájom nehnuteľností či reklamnú činnosť. Vlani v októbra pribudla aj výroba piva a sladu.

Obidva pivovary sú situované v existujúcej budove, v minulosti využívanej na výrobu, skladovanie a distribúciu liehu spoločnosťou Fatra. Pivo by sa malo vyvážať v KEG sudoch a fľašiach do širokého okolia. Malo by ísť o kvalitné ležiaky a široký výber špeciálnych pív.

Keďže od investičného zámeru po jeho uskutočnenie treba urobiť množstvo dôležitých krokov, na vznik týchto dvoch nových malých pivovarov si ešte nejaký čas musíme počkať. Dovtedy bude mať Banská Bystrica tri fungujúce pivovary.

Zdroj: (tom) a Baranbeer, Foto: FB