Výzva: Vráťte pamätný dres Mira Hlinku na zimný štadión!

SPRÁVY
0 /

Je to neskutočné, ale stalo sa. Po stredajšom víťaznom zápase našich “baranov” s Košicami nasledujúci deň chýbal zimnom štadióne  pamätný dres Mira Hlinku č. 30 zavesený pod strechou na tribúne “B” v sektore na státie.

Niekto zobral zo štadióna pamätný dres Mira Hlinku

Túto informáciu nám potvrdil marketingový a obchodný manažér HC´05 iClinic Banská Bystrica Atila Béreš:

„Ešte po stredajšej večernej ďakovačke našich hokejistov tam dres bol, vidno to na fotografiách i na videách. Jeho zmiznutie sme zistili vo štvrtok dopoludnia. Prehľadali sme aj s pomocou fans všetko, ale nenašli sme ho.“

Nevedno, komu mohol podať ruky tento pamätný dres veľkého hokejistu, ale je to hanebné a znevažujúce pamiatku Miroslava Hlinku. Preto vyzývame súčasného neznámeho a neoprávneného držiteľa bieleho dresu HC´05 s číslom 30, aby ho bezodkladne akýmkoľvek spôsobom vrátil na banskobystrický zimný štadión, pretože tam je jeho miesto!

Určite niekde tam hore v hokejovom nebi mal radosť zo striebra našich hokejistov vo vlaňajšom ročníku slovenskej extraligy a teší sa z výkonov našich chlapcov aj v tejto sezóne, najmä opätovného  postupu do finále. Ako môže niekto zobrať jeho pamätný dres zo štadióna, na ktorom hrával i trénoval?

Na Mira Hlinku nezabúdajú jeho priatelia, fanúšikovia „baranov“ si ho pripomínajú pri domácich zápasoch vždy v 30. minúte. Práve dres s jeho číslom bol živou pamiatkou na tohto skvelého človeka a vynikajúceho hokejistu.

V exhibičnom zápase hviezd 31. júla 2015 na zimnom štadióne v Banskej Bystrici, čo bola spomienka na Mira Hlinku  nastúpili hráči HC ´05 iClinic Banská Bystrica vs. Michal Handzuš, Richard Zedník, Zdeno Chára, Andrej Sekera, Andrej Meszároš, Martin Marinčin, Marek Hrivík, Richard Pánik, Rastislav Pavlikovský, Richard Lintner, Tomáš Surový, Dominik Graňák, Marko Daňo, Tomáš Kopecký, Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo, Marián Hossa, Ján Pardavý, Branislav Jánoš, Jaroslav Majzel, Jason Bacashihua.

Miroslav Hlinka (*31. augusta 1972, Trenčín – †14. septembra 2014, Banská Bystrica)

S hokejom začínal v Dukle Trenčín. Prispel k premiérovému titulu tohto mužstva v sezóne 1991/92 v československej lige. Ďalší titul s Trenčínom dosiahol v prvom ročníku slovenskej extraligy (1993/94). Následne ho angažovala Sparta Praha, kde odohral päť rokov a počas tohto obdobia získal české občianstvo. So Spartou zaznamenal tretiu priečku v ročníku 1996/97.

Sezónu 1999/2000 začal v Slovane Bratislava, v jej priebehu prestúpil do fínskej SM liigy kde dosiahol s Jokeritom Helsinki účasť vo finále play-off. Nasledujúci rok hral v Karlovych Varoch, potom dva roky za MoDo Hockey vo švédskej Elitserien (v prvej sezóne sa stal vicemajstrom krajiny).

Reprezentoval Česko (9 zápasov a 2 góly) i Slovensko (80 zápasov a 13 gólov) Je jedným z najúspešnejších slovenských reprezentantov. Štartoval na štyroch svetových šampionátoch  200020012002 a 2003. Získal na nich  tri medaily – striebro (2000), zlato (2002) a bronz (2003). Reprezentoval aj na Svetovom pohári 2004. Vo výbere bol ako jediný hráč z Európy, nedraftovaný klubom NHL.

Pred ročníkom 2003/04 podpísal kontrakt s ruským klubom Dinamo Moskva, v jeho priebehu však prestúpil do HC Hamé Zlín, kde sa stal majstrom českej extraligy. Ďalší rok (v čase výluky NHL) hral opäť v slovenskej extralige, v Dukle Trenčín a MsHK Žilina.

Od ročníka 2005/06 pôsobil v českých Pardubiciach, kde sa stal kapitánom mužstva. V nasledujúcej sezóne sa klub prebojoval do finále play off, kde podľahol Sparte. Na začiatku ročníka 2007/08 Hlinka vynechal takmer tri týždne kvôli angíne. 21. októbra 2007 zaznamenal prvý hetrik po štrnástich rokoch (a úplne prvý v českej extralige). 29. januára 2008 s ním po neúspešných zápasoch vedenie rozviazalo zmluvu, o niekoľko hodín prestúpil do Sparty Praha.

Pred ďalšou sezónou uzavrel kontrakt na jeden rok s prvoligovým mužstvom KLH Chomutov, s opciou na ďalší. Kvôli zraneniu odohral v základnej časti len 25 zápasov, zaznamenal 8 gólov a 20 prihrávok, mužstvo nepostúpilo do najvyššej súťaže, Hlinka sa následne stal voľným hráčom.

Ďalšie dva roky pôsobil v Banskej Bystrici, svoju poslednú sezónu začal v Poprade a dohral v Banskej Bystrici. Po skončení aktívnej kariéry pôsobil ako tréner v akadémii pre juniorských hokejistov v kanadskom Edmontone. Po ročnej pauze sa k aktívnej činnosti vrátil, keď sa stal v klube MHK Dubnica nad Váhom športovým manažérom.

Okrem funkcie manažéra hrával aj za mužov MHK Dubnica nad Váhom v 2 .lige. Zároveň hrával aj za HK Gladiators Trnava v 1. lige, kde mal striedavý štart. Od júna 2014 až do svojej tragickej smrti pôsobil ako jeden z trénerov v tíme HC´05 Banská Bystrica…

Autor: (tom), Foto: ilustračné