VIDEO: Na slovíčko pán primátor

SPRÁVY
0 /

TV Hronka v najnovšej relácii „Na slovíčko pán primátor“ prináša názory banskobystrického primátora Jána Noska na dianie v meste počas  uplynulého  mesiaca septembra. Zároveň štatutár mesta odpovedá na otázky občanov a predstavuje svoje plány na najbližšie obdobie.

Septembrové akcie v meste

September bol bohatý na podujatia. Začal školský aj akademický rok. Ján Nosko bol na UMB, Akadémii umení i Slovenskej zdravotníckej univerzite.  Najväčšou mestskou akciou bol  358.Radvanský jarmok, na banskobystrickom maratóne zabehol primátor polmaratón.

Boli to úspešné akcie, október je mesiacom úcty k starším. Mesto začalo s obnovou miestnych komunikácií z vládnej dotácie, pričom celková rozpočtová suma na opravy ciest a chodníkov na tento rok je historicky najvyššia (1,25 milióna eur).

Mestské zastupiteľstvo

Ján Nosko sa dotkol aj septembrového zastupiteľstva:

„Zlučujeme mestské organizácie aj obchodné spoločnosti pod jednu strechu, čím sa zjednoduší ich fungovanie a ušetria administratívne náklady. Je to otázka racionálneho rozhodnutia. Proces výberu nových manažérov bude transparentný a uskutoční sa formou výberového konania.“

Ústrednou témou zastupiteľstva boli aj nové zmluvné vzťahy s prevádzkovateľom parkovania v meste Bystrica, ktoré sa po zložitých rokovaniach zjednodušia v novej zmluve medzi EEI s.r.o. a mestom Banská Bystrica. Príjmy z parkovného sa budú rozdeľovať pomerom 65:35 v prospech mesta, pričom všetky doterajšie vzájomné záväzky medzi týmito partnermi a MBB a.s. sa zrušia ku dňu podpisu zmluvy. Tá by mala začať platiť od budúceho roka. Financie z parkovného pôjdu do parkovacieho fondu mesta, z ktorého sa budú kryť investície do nových parkovacích miest najmä na sídliskách. .

Autobusová stanica

Padla aj otázka na autobusovú stanicu. Primátor Nosko k tomu uviedol:

Komunikujeme s investorom a mesto robí všetko preto, aby mu boli včas vydané potrebné stavebné povolenia na jednotlivé stavebné objekty. Sú to aj rokovania ekonomického charakteru, ktoré prebiehajú medzi investorom a budúcim prevádzkovateľom autobusovej stanice. Speje to k úspešnému záveru a sme veľmi blízko k tomu, aby sa začalo s výstavbou.“

Divácke otázky

Primátor odpovedal aj na otázky občanov. Tie sa týkali  verejného osvetlenia na Fončorde, možného zníženia rýchlosti na Švermovej ulici či schátranej budovy vedľa vnútorného parkoviska VÚC v dvornej časti Námestia SNP.

Odpovede primátora v rozhovore s redaktorom si môže pozrieť a vypočuť vo videu TV Hronka:

Zdroj: TV Hronka