Vandali v našom meste sú nenapraviteľní, buďme preto všímaví a netolerujme ich výčiny

SPRÁVY
12 /

Banská Bystrica patrí medzi mestá na Slovensku, ktoré systematiky pristupujú k obnove výtvarných diel vo verejnom priestore. Vďaka vyčleneným verejným financiám z mestského rozpočtu či externých zdrojov sa postupne darí výtvarným dielam prinavrátiť podobu,  akú mali kedysi. Zdá sa však, že vandalom to nič nehovorí…

Iba nedávno pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu podarilo obnoviť aj historické detské ihrisko HEXAGON v Parku pod Pamätníkom SNP, ktoré vznikalo v roku 1969 pri príležitosti osláv 25. výročia Slovenského národného povstania.

Vandalstvo v Parku pod Pamätníkom SNP

Vandalstvo v Parku pod Pamätníkom SNP

Vandalom však ani táto historická pamiatka zjavne nič nehovorí. V uplynulých dňoch už niekto posprejoval zrekonštruované šesťuholníkové betónové prvky. Úplne nezmyselne, len tak z dlhej chvíle.

„Hneď sme kontaktovali autora, ktorý tento rok Hexagon obnovoval. Odhad finančných nákladov na odstránenie prvkov vandalizmu sa pohybuje na úrovni 500 eur. Autor nám prisľúbil, že tieto stopy odstráni,“

uviedla hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

Rozkopané smetné koše

Rozkopané smetné koše

Faktom zostáva, že v poslednom období sme v našom meste svedkami narastajúceho vandalizmu. Okrem posprejovaného výtvarného diela Hexagon či Poľných znakov v Parku pod Pamätníkom SNP sú to aj rozkopané smetné koše, odcudzená socha „Stupeň víťazov“ z EYOF-u, posprejované múry v podchode v Kapitulskej ulici, rozbitá autobusová zastávka v Sásovej, vytrhané muškáty z črepníkov ZAaRES-u a ďalšie.

Vandalizmus neobchádza ani detské ihriská, športové zariadenia a mobiliár umiestnený na verejných priestranstvách, čím sa tieto zariadenia stávajú nefunkčné a hlavne nebezpečné pre ľudí.

Rozbitá autobusová zastávka v Sásovej

Rozbitá autobusová zastávka v Sásovej

Vo viacerých prípadoch vie mestská polícia neprispôsobivých obyvateľov zachytiť prostredníctvom kamerového systému, na mieste zaistiť, overiť ich totožnosť, udeliť pokutu prípadne odovzdať kamerový záznam policajnému zboru na ďalšie riešenie.

„Vzniknutými prípadmi sa mesto zaoberá. Ak sa však nepodarí zistiť totožnosť páchateľa, všetky opravy a nápravy musíme hradiť z mestského rozpočtu. Buďme, prosím, všímaví a netolerujme vandalizmus. Ak ste svedkami neadekvátneho správania, stačí zavolať na známe číslo 159,“

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

Zničená lavička na Námestí SNP

Zničená lavička na Námestí SNP

Zdroj: (tom) a mesto BB , Foto: FB a MsP BB