V stredu štartujú dvojdňové oslavy 80. výročia SNP v našom meste viacerými podujatiami

SPRÁVY
2 /

Jubilejné 80. výročie Slovenského národného povstania si okrem Banskobystričanov môžu naplno užiť aj návštevníci, ktorí zavítajú do nášho mesta. V stredu 28. augusta 2024 pripravuje oslavy Múzeum SNP. Od 9:00 do 18:00 hod. je možné bezplatne navštíviť jeho expozíciu, pripravených je viacero podujatí pre verejnosť.

Stredajší program v Múzeu SNP

Od obeda až do 17:00 hod. sa uskutoční prezentácia klubov vojenskej histórie. Uvidíte dobový vojenský tábor s množstvom historickej techniky a vojakmi klubov vojenskej histórie. Lákadlom bude aj jazda historických vozidiel po Námestí SNP a v uliciach Banskej Bystrice.

Kolóna vyrazí o 14:30 hod. z areálu Pamätníka SNP. Po ukážke na banskobystrickom námestí sa historické vozidlá presunú o 15:30 hod. na jazdu ulicami mesta a ukončia ju znova v dobovom vojenskom tábore.

V kinosále Múzea SNPsa o 15:00 hod. uskutoční prezentácia knižného diela kňaza a spisovateľa Mateja Taslera s názvom Puknutý kaleidoskop.

Podvečer od 17:00 do 18:00 hod. bude v areáli Múzea SNP stretnutie s veteránmi, priamymi účastníkmi povstania. Naplánovaný je slávnostný nástup klubov vojenskej histórie v historických uniformách a koncert dobovej hudby v podaní Emy Papšovej.

Príležitostná známka a pietne zhromaždenie protifašistických bojovníkov

Deň pred oficiálnymi oslavami Slovenská pošta, a.s. vydá v náklade 100 tisíc kusov príležitostnú poštovú známku s motívom 80. výročia SNP.

Protifašistickí bojovníci si pripomenú okrúhle výročie Povstania o 16:00 hod. pietnym zhromaždením pri pamätnej tabuli generálov Goliana a Viesta na bývalej budove Veliteľstva pozemného vojska, o 16:30 hod. to bude pred sochou Partizána pri malej stanici.

Pozor na dopravné obmedzenia

V súvislosti s oslavami SNP bude zákaz vjazdu a parkovania platiť od polnoci 28. augusta do 29. augusta do 23:00 hod. na uliciach J. Cikkera, F. Švantnera, Kapitulská, Kuzmányho a Národná. Uzavreté bude aj Námestie Štefana Moysesa, so zákazom vjazdu od Bakossovej ulice.

Uzávera platí aj na viaceré parkoviská, a to medzi Domom kultúry a cestou I/66, na Štefánikom nábreží a pred budovou Ozbrojených síl SR, od odbočky ulice Československej armády. Časť dopravných obmedzení bude pokračovať kvôli oslavám Dňa Ústavy SR a Dňa kroja aj v nedeľu 1. septembra tohto roka.

Vo štvrtok 29. augusta, v deň celoštátnych osláv, bude komunikácia I/69 uzavretá medzi 13:00 až 22:00 hod., cesta I/66 od 14:00 do 22:00 hod, resp. do ukončenia podujatia. Premávka na R1-ke bude od 14:00 do 22:00 hod., resp. do ukončenia podujatia, v smere na Zvolen zobojsmernená.

Informácie o dopravných uzáverách sú aktualizované na https://www.mosr.sk/dopravalink/.

Kompletný program osláv 80. výročia SNP nájdete tu: Kompletný program dvojdňových osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici

Zdroj: Mesto BB a (tom), Foto: Múzeum SNP a Ilustračné