V Rooseveltovej nemocnici začali búracie práce, vyrastie tu úplne nový nemocničný areál

SPRÁVY
0 /

V utorok večer dorazili do banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice ťažké mechanizmy. V stredu sa prostredníctvom nich začali búrať opustené budovy v nemocničnom areáli, ktorých prevádzky sa presunuli  do provizórnych priestorov. Uvoľnia sa tak stavebné pozemky pre budovanie novej nemocnice z plánu obnovy.

V Rooseveltke sa búrajú objekty určené na asanáciu

Hoci počiatočné búracie práce prebiehajú už niekoľko týždňov, doteraz boli skôr skryté pred zrakmi verejnosti. Išlo najmä o triedenie zabudovaných materiálov v asanovaných budovách. Až teraz sa začalo s riadnym búraním s použitím strojných mechanizmov.

Ako prvá „pôjde dole“ budova vrátnice na bývalom hlavnom vstupe. Práve do nej sa v stredu  dopoludnia po prvýkrát zahryzli oceľové ramená s nožnicami.  Bude nasledovať ďalších sedem objektov, na ktoré je už pripravený demolačný bager, nožnice, drvičky a ďalšie mechanizmy.

„Našim cieľom je, aby až 70 percent stavebného odpadu z týchto budov bolo opäť použitého alebo recyklovaného. Súčasťou strojných mechanizmov, ktoré máme momentálne k dispozícii, sú aj drvičky, ktoré budú pracovať na stavebnom odpade, aby mohol byť opäť použitý pri stavbe,“

vysvetľuje vedúca koordinačnej jednotky Nová nemocnica Jana Kunická.

Očakávaná doba búracích prác je 3-4 mesiace, avšak už počas nich sa začne aj s prvými výkopmi pre nové nemocničné objekty. Podľa banskobystrického primátora Jána Noska odštartovala realizácia najvýznamnejšej stavby v našom meste za uplynulé desaťročia.

„Je to historická chvíľa, koniec jednej etapy, príprava a očakávanie niečoho nového a výnimočného. Asanácia budov spôsobí trochu hluku a musíme počítať aj s vyššou prašnosťou. Pacienti však nemusia mať obavy, poskytovanie zdravotnej starostlivosti nebude nijako obmedzené,“

ubezpečuje hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice  Ružena Maťašeje.

Zahájenie búracích prác v Rooseveltke: https://www.facebook.com/fnspfdr/videos/1281034546394572?locale=sk_SK

Nová nemocnica z plánu obnovy

Vybudovanie nových nemocníc v Banskej Bystrici a Martine z plánu obnovy  zaradila vláda SR medzi strategické investície. Ich výstavba sa bude financovať zo zdrojov plánu obnovy. Banskobystrická Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta podpísala v máji tohto roku zmluvu so zhotoviteľom stavby novej nemocnice, ktorým je  Združenie nemocnica BB, Strabag PS – Siebert + Talaš.

Do verejného obstarávania sa prihlásilo päť uchádzačov a spomínané združenie zvíťazilo s ponukou v hodnote 297,5 milióna eur bez DPH na hrubú stavbu novej nemocnice, ktorú by mal  zhotoviteľ dokončiť v roku 2026.

Štúdia výstavby novej nemocnice - modré nové objekty, biele zostávajúce budovy

Štúdia výstavby novej nemocnice – modré nové objekty, biele zostávajúce budovy

Celkovo pôjde o najväčšiu investíciu vo výške 425 miliónov eur  do projektu, aký sa v Banskej Bystrici uskutočnil za posledné desaťročia. Výstavba novej Rooseveltovej nemocnice ovplyvní logistiku a dopravu v našom meste. Okrem zvýšenia úrovne zdravotnej starostlivosti sa zlepší aj možnosť parkovania tým, že pribudne množstvo parkovacích miest. To si vyžiada  dôslednú komunikáciu s verejnosťou ako aj na dôležitých odborných fórach.

Zhotoviteľ sa zaviazal k dodaniu stavby nemocnice s počtom 771 lôžok. V rámci realizácie projektu sa uskutoční asanácia budov, rekonštrukcie a výstavba nových objektov a to za plnej prevádzky Rooseveltovej nemocnice. Ako prvé sa pripravili dočasné priestory, do ktorých sa presťahovali prevádzky  z asanovaných budov.

Areál novej nemocnice v Banskej Bystrici

Areál novej nemocnice v Banskej Bystrici

Podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti i využívanie eurofondov Peter Kmec charakterizoval projekt výstavby novej nemocnice v Banskej Bystrici slovami:

„Ide o najväčší investičný projekt v rámci plánu obnovy. Naša investícia vo výške 425 miliónov eur zabezpečí kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých ľudí, ktorí to potrebujú. Stredné Slovensko si novú modernú nemocnicu zaslúži a mňa teší, že plán obnovy prispieva k zvyšovaniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.“

Zľava Zuzana Dolinková, Peter Kmec a Miriam Lapuníková

Zľava Zuzana Dolinková, Peter Kmec a Miriam Lapuníková

Doterajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková k tomu dodala:

„Na jeseň sa počíta s búracími prácami a v decembri je plánované začatie samotnej výstavby novej nemocnice v priestoroch súčasného areálu. Podľa plánu by táto mala byť odovzdaná do užívania do konca roka 2028. Ministerstvo zdravotníctva nepretržite komunikuje s Rooseveltovou nemocnicou ohľadne procesu a harmonogramu výstavby novej nemocnice financovanej do hrubej stavby z plánu obnovy. Teší ma, že slovenský pacient je o krok bližšie k nemocnici 21. storočia.“

V novej nemocnici sa bude maximalizovať aj komfort pacientov a zamestnancov. Izby budú navrhnuté prioritne pre jedného a dvoch pacientov. Každá pacientska izba bude mať vlastné sociálne zariadenie (sprchu, toaletu). Súčasťou objektu je aj parkovací dom, vďaka ktorému sa zvýši počet parkovacích miest a zlepší sa aktuálne veľmi problematická situácia s parkovaním v areáli nemocnice či jeho blízkom okolí.

Nová nemocnica

Nová nemocnica

Základnou myšlienkou tohto projektu je centralizácia zdravotníckych prevádzok do funkčného celku s optimalizáciou väzieb zdravotníckej starostlivosti, pohybu pacientov, zdravotníckeho personálu, prevádzkových tokov v oblasti zásobovania nemocnice a k tomu potrebný a nevyhnutný rozvoj technického zázemia a infraštruktúry.

„Aktuálne bežia všetky práce podľa nastaveného harmonogramu. Po príprave dočasných priestorov pre stravovaciu prevádzku, údržbu a administratívu sa nachádzame vo fáze asanácie vyčlenených budov,“

potvrdzuje aktuálny stav riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková.

Miriam Lapuníková pri podpise zmluvy so zhotoviteľom

Miriam Lapuníková pri podpise zmluvy so zhotoviteľom

Autor: (tom), Foto: Roosevetlova nemocnica, ilustračné a vizualizácie