V Podlaviciach už vodiči nebudú musieť parkovať svoje autá v blate

SPRÁVY
0 /

V priebehu minulého týždňa začala banskobystrická samospráva v Podlaviciach s budovaním legálnych parkovacích miest na Limbovej ulici. Po rozšírení parkoviska na Javorovej je to ďalšia etapa stavebných prác, ktoré priamo súvisia so zavádzaním novej parkovacej politiky v tejto mestskej časti.

Najmä po dažďoch parkovali obyvatelia na niektorých miestach prakticky v blate. Výstavbou parkoviska zo zatrávňovacích panelov tak vzniknú nielen komfortné, ale najmä legálne parkovacie miesta.

Výstavba nového parkoviska na Limbovej

Výstavba nového parkoviska na Limbovej

Následne budú práce pokračovať na Povstaleckej ulici, kde pri obchode stoja autá v rozpore s predpismi rovnako v blate a mlákach. Aj tam, pozdĺž hlavnej cesty, pribudnú parkoviská zo zatrávňovacích panelov.

Počas leta sa celé sídlisko vyznačí novým dopravným značením, vďaka čomu sa množstvo doteraz nelegálnych parkovacích miest zlegalizuje. V súčasnosti má mesto vytypované ďalšie miesta na výstavbu nových parkovacích miest.

Výstavba parkoviska

Výstavba parkoviska

„Po spustení parkovacej politiky v Podlaviciach od septembra tohto roku, budú príjmy z poplatkov za rezidentské karty z tejto mestskej časti použité práve na ich výstavbu. Osobitne ďakujem za podporu pre tieto návrhy v mestskom zastupiteľstve poslankyni za Podlavice Zuzke Podmanickej,“

hovorí prvý viceprimátor Jakub Gajdošík.

Jakub Gajdošík

Jakub Gajdošík

Od 1. septembra 2024, podobne ako na Uhlisku, Severnej a Bakossovej ulici začne aj v Podlaviciach platiť nový režim parkovania, pričom zvýhodnení pri parkovaní budú Banskobystričania s trvalým pobytom v danej zóne na základe vydanej rezidentskej parkovacej karty ku konkrétnemu EČV.

Prioritne sa v týchto lokalitách mesto zameria na nočnú reguláciu parkovania. Na každú domácnosť alebo prevádzku budú môcť byť vydané maximálne dve rezidentské karty.

Stretnutie s občanmi

Stretnutie s občanmi

Najlacnejšiu rezidentskú kartu budú môcť získať obyvatelia s trvalým pobytom v danej zóne, pričom za prvé vozidlo pôjde o poplatok 20 eur/rok, za druhé vozidlo 100 eur/rok.

Obyvatelia bez trvalého pobytu v danej zóne, ktorí ale majú trvalé bydlisko v meste Banská Bystrica a zároveň majú vzťah k nehnuteľnosti v regulovanej zóne, budú mať nárok získať rezidentskú kartu za 100 eur/rok.

Podlavice

Podlavice

Autor: (tom), Foto: mesto BB a ilustračné