V meste pod Urpínom sa začína rozsiahla rekonštrukcia ulice Na Uhlisku

SPRÁVY
0 /

Počas leta zameriava banskobystrická samospráva pozornosť aj na budovanie a legalizovanie parkovacích miest v lokalitách, v ktorých od septembra vzniknú nové zóny regulovaného parkovania. Okrem rozbehnutých stavebných prác v Podlaviciach sa aktuálne začína rozsiahla rekonštrukcia ulice Na Uhlisku.

Do aktivít súvisiacich so zriadením nových rezidentských zón, v ktorých bude platiť nový režim parkovania od septembra 2024, investuje mesto takmer pol milióna eur.

V Podlaviciach sa doposiaľ podarilo rozšíriť parkovisko na Javorovej ulici a vybudovať zo zatrávňovacích panelov komfortné legálne parkovacie miesta na Limbovej ulici. Do konca prázdnin prejde stavebnými úpravami aj Povstalecká ulica, v priestore medzi hlavnou cestou a predajňou potravín.

Aktuálne sa mechanizmy presunuli aj na ulicu Na Uhlisku, ktorú čaká po rokoch významná rekonštrukcia. Plánovaná výška investície do obnovy tejto cesty sa odhaduje na 240 000 eur.

Ide o najviac zanedbanú ulicu v tejto mestskej časti. V súčasnosti je obojsmerná, a teda nespĺňa šírkové parametre na legálne parkovanie vozidiel. Preto sme sa rozhodli túto cestu zjednosmerniť, a tak vytvoriť legálnu možnosť parkovať na nej autá. Zároveň, využitím celej šírky komunikácie na jej začiatku v smere od ulice 9. mája, budeme môcť vytvoriť parkovacie miesta po oboch stranách cesty, čím sa ich počet zvýši. Stavebné práce sa zamerajú nielen na výmenu asfaltových povrchov a realizáciu odvodnenia, ale v podstatnej časti aj na výmenu podložia, ktoré je nestabilné a má hlavný podiel na súčasnom stave cesty,“

objasňuje Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.

Okrem zmeny organizácie dopravy ulice Na Uhlisku, dôjde aj k zjednosmerneniu všetkých priľahlých ulíc, ktoré ju spájajú s Bellušovou ulicou, t. j. ulice Timravy, Jesenského, Boženy Nemcovej a Lesná ulica  Týmto krokom zlegalizuje samospráva na jednotlivých uliciach desiatky parkovacích miest, kde v súčasnosti parkujú vozidlá v rozpore s dopravnými predpismi.

Tak, ako sme obyvateľov informovali, aj tieto ulice budú zaradené do zóny regulovaného parkovania,s cieľom zvýšiť komfort parkovania najmä obyvateľom s trvalým pobytom v našom meste. Ak niekto nie je držiteľ rezidentskej parkovacej karty, v čase od 17:00 hod. do 7:00 hod. si bude musieť uhradiť parkovné v osadených parkomatoch, prostredníctvom esemesky alebo online aplikácie datamesta. Prípadne môže využiť bezplatné záchytné parkovisko na Mičinskej ceste. Všetky získané financie z rezidentského parkovania sa do lokality vrátia späť v podobe obnovy ďalších ciest, chodníkov a budovania parkovacích miest,“

dopĺňa Gajdošík.

Stavebné práce na ulici Na Uhlisku rozdelila samospráva do troch etáp tak, aby boli obyvatelia žijúci v tejto lokalite obmedzení čo najmenej vo svojom pohybe po dotknutých uliciach.

Mesto Banská Bystrica preto žiada všetkých o trpezlivosť, dodržiavanie prenosného dopravného značenia a ohľaduplnosť voči pracovníkom na ceste. Predíde sa tak zbytočným problémom.

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: mesto BB