V areáli SOŠ Pod Bánošom v Rudlovej vznikne celoročná tržnica a študentský penzión s reštauráciou

SPRÁVY
13 /

Minulú sobotu sa v areáli Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Rudlovej konalo tradičné ukončenie letnej turistickej a poľnohospodárskej sezóny v našom kraji „Zatváranie Bánoša“. Desiatky farmárov a remeselníkov z Banskobystrického kraja tu ponúkalo svoje originálne produkty.

Aktivity SOS Pod Bánošom týmto podujatím zďaleka nekončia. Jej dlhoročný riaditeľ Pavel Fiľo, ktorý výrazne pozdvihol kvalitu tejto školy, nespí na vavrínoch.

„SOŠ Pod Bánošom sa stala príťažlivou nielen pre slovenských, ale aj pre takmer 50 zahraničných študentov, čo svedčí o jej dobrom mene. Škola sa vo svete preslávila najmä vďaka včelárstvu, koncept výučby prezentovaný na medzinárodných konferenciách a veľtrhoch je inšpiráciou aj pre iné štáty. Nielen ako viceprimátor mesta, ale aj ako poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom tejto školy, mám nesmiernu radosť, že škola sa otvára Banskobystričanom,“

uvádza zástupca primátora mesta Banská Bystrica Jakub Gajdošík.

Zľava Jakub Gajdošík a Pavel Fiľo

Zľava Jakub Gajdošík a Pavel Fiľo

Stačí pripomenúť farmárske akcie otváranie a zatváranie Bánoša, otvorenie predajne s výrobkami z medu či vlastnú pekáreň. Práve spomínaný med a zdravé pečivo sa vďaka spolupráci školy s BBSK  podarilo priniesť na jedálenské stoly deťom aj v banskobystrických mestských materských školách.

„Človek môže vymeniť byt, dom, krajinu, ale nemôže vymeniť žalúdok. BBSK vybral našu školu ako jednu z pilotných do projektu Catching-UpRegions, v rámci ktorého chceme, v súlade s princípom z farmy na stôl, vytvoriť farmu v horskom prostredí, vďaka ktorej budú môcť farmári ponúkať ľuďom svoje produkty,“

hovorí riaditeľ SOŠ Pod Bánošom Pavel Fiľo.

Pavel Fiľo

Pavel Fiľo

Ide o projekt „Z farmy na stôl“ financovaný z európskych zdrojov. Vďaka nemu vznikne v areáli školy celoročná tržnica pre obyvateľov Rudlovej – Sásovej, priestor na chov hospodárskych zvierat, ale aj študentský penzión s reštauráciou, kde bude prebiehať praktická výučba.

Tu sa okrem iného bude piecť voňavý chlieb aj mäso v originálnych peciach na drevo. Škola sa tak stane výborným príkladom toho, ako dostávať potraviny z farmy priamo na náš stôl.

Autor: (tom), Foto: SOŠ a ilustračné