Traja najvyšší ústavní činitelia v Deň ústavy podpísali memorandum o zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska

SPRÁVY
3 /

Na Deň ústavy prezident SR Peter Pellegrini, poverený predseda Národnej rady SR Peter Žiga a predseda vlády SR Robert Fico podpísali memorandum o jednotnom postupe v otázkach zahraničnej politiky.

Signatári svojím podpisom zdôraznili, že SR bude krajinou, ktorá bude suverénne presadzovať svoje postoje v zahraničnej politike bez spochybňovania pevného členstva v EÚ a NATO. Toto zakotvenie deklarujú podporovať a propagovať vrátane otvárania tém, ktoré môžu skvalitňovať vzťahy v rámci EÚ a NATO.

Celé znenie memoranda o jednotnom postupe v otázkach zahraničnej politiky:  memorandum

„Slovensko chce byť naďalej platným členom EÚ a NATO, plne si vedomé svojich práv, chceme však byť hrdým členom týchto spoločenstiev,“ zdôraznil po podpise memoranda prezident. „Nikdy sa nebojme hovoriť v zahraničí suverénnym hlasom, pretože aj malý štát ako Slovensko má právo presadzovať v zahraničí záujmy svojich občanov,“

uviedol prezident Peter Pellegrini.

Zľava Juraj Blanár, Peter Pellegrini, Robert Fico a Peter Žiga

Zľava Juraj Blanár, Peter Pellegrini, Robert Fico a Peter Žiga

Prezident pripomenul, že i Ústava SR vyjadruje želanie vytvárať z krajiny platnú a suverénnu súčasť medzinárodných štruktúr, ktoré členským štátom garantujú bezpečnosť i zdieľanie rovnakých civilizačných hodnôt. Vyzdvihol preto dôležitosť aktu, ktorým práve na Deň ústavy traja najvyšší činitelia svojím podpisom pod memorandum o zahraničnopolitickom smerovaní SR uznávajú záväzok udržať Slovensko v spoločenstvách, v ktorých sme chceli a chceme naďalej byť.

Predseda vlády Robert Fico prepojil memorandum s ústavou a jej článkom o zvrchovanosti Slovenska, vyzdvihol aj mierové posolstvo memoranda:

„Je dôležité, aby traja najvyšší ústavní činitelia zadefinovali čo, to znamená zvrchovanosť v zahraničnej politike. Slovensko je malá krajina, ale je suverénna a zvrchovaná, a to sa musí prejaviť aj v zahraničnej politike. Memorandum jasne hovorí o tom, kde sa nachádzame a v akom životnom priestore žijeme. Preto dôrazne odmietam strašenie naznačujúce snahy opustiť medzinárodné spoločenstvá. Nikto z nás tento životný priestor nespochybňuje.“ 

Zľava Robert Fico, Peter Pellegrini a Peter Žiga

Zľava Robert Fico, Peter Pellegrini a Peter Žiga

Poverený predseda parlamentu Peter Žiga zdôraznil, že prioritnou povinnosťou štátu a jeho najvyšších predstaviteľov je obhajovať záujmy svojich občanov.

„Formulácia slovenských záujmov by mala byť jasná a známa a musí zohľadňovať spojenecké záväzky. Naša diplomacia by ich mala jasne a zrozumiteľne akcentovať. To znamená slušne, no razantne na medzinárodných fórach odmietnuť kritiku obhajoby národnoštátnych záujmov SR. Ako reprezentant Národnej rady SR považujem za kľúčové pre stabilitu a dlhodobé strategické záujmy, aby národnoštátny záujem stál nad vnútropolitickým bojom. Preto by som chcel požiadať, aby sa k podpore našich národnoštátnych záujmov a formulácii memoranda prihlásila aj opozícia.“

Memorandum prečítal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.

https://www.youtube.com/live/RV_DPvwuzrU?si=2s6cA31_VBhG-SSD

Zdroj: TASR a (tom), Foto: agentúrne