Dve fakulty UMB stále čakajú na rekonštrukciu budovy

SPRÁVY
3 /

Študenti dvoch fakúlt humanitných a prírodných vied banskobystrickej UMB na Tajovského ulici stále čakajú na dokončenie rekonštrukcie budovy. Kvôli tomu sa ešte stále nezačal zimný semester a rastie nespokojnosť.

Začiatok semestra sa posunul na 22. október, ale ani tento termín asi nebude dodržaný. Spochybňujú ho samotní stavbári. Študenti 3. a 5.ročníka sa boja oddialenia štátnic, pričom musia  robiť diplomové a bakalárske práce. Mnohí si už zaplatili aj za internát, ale keďže semester ešte nezačal, zbytočne by v ňom bývali. To všetko spôsobuje stres a nervozitu.

Podľa prorektora UMB Stanislava Holeca oddialenie termínu rekonštrukcie spôsobilo opakované verejné obstarávanie. „Ledva sme to stihli, inak by sme prišli o takmer tri milióny eur,“ povedal prorektor pre médiá. Vedenia fakúlt museli upraviť harmonogram štúdia tak, aby sa to nedotklo letného semestra ani štátnic. Prípadný sklz zimného semestra sa rieši  vyučovaním v jednotlivých blokoch pre tých študentov, ktorí to nutne potrebujú. Posunie sa aj koniec zimného skúškového obdobia. Kedy však budú môcť študenti vstúpiť do zrekonštruovaných priestorov budovy UMB na Tajovského ulici , v tejto chvíli nevedno. Vyzerá to na november…

Aktuálne sa na budove vymieňajú okná a dokončujú rekonštrukčné práce, ktoré mali byť podľa pôvodného harmonogramu hotové už v lete. Univerzita má v Banskej Bystrici  dvadsať starších budov, ktorých postupná rekonštrukcia je nevyhnutná. Aktuálna obnova sa okrem fakúlt humanitných a prírodných vied týka aj ekonomickej a právnickej fakulty „Verím, že keď vydržíme tú nepohodu, tak potom budeme mať snáď celé roky teplejšie a krajšie prostredie,“ uviedla pre TASR rektorka UMB Beáta Kosová.

Cieľom najrozsiahlejšej rekonštrukcie budov UMB v jej 20-ročnej histórii je výrazne zlepšiť prostredie a ušetriť na energiách. Projekt sa týka predovšetkým výmeny vyše 4000 okien, dverí a sklených výplní, opravy stien a sociálnych zariadení v 8 budovách univerzity.

Žiaľ stará bolesť komplikovaných verejných obstarávaní pri europrojektoch v konečnom dôsledku postihuje tých, pre ktorých je táto investícia určená – študentov a pedagógov. Svoje vedia o tom vedia aj učitelia so žiakmi štyroch banskobystrických základných škôl, ktorých budovy sa mestu nepodarilo zrekonštruovať ani po dvoch rokoch od pridelenia eurofondov. Tie sú však dnes, na rozdiel od UMB, už  hudbou minulosti.

Zdroj: Bystricoviny.sk