Kto by nepoznal arašidy a neochutnal ich aspoň na Vianoce? Kupujeme ich pražené v obchode, ale môžeme si ich dopestovať aj sami doma na záhradke alebo v črepníku.
Manželia Jamrichovci nám priniesli do redakcie zvláštnu rastlinu s malými hľuzami na koreňoch. Až po niekoľkých pokusoch sme uhádli, že by to mohli byť arašidy. Už niekoľko rokov ich pestujú doma na záhradke.„Pokusne sme zasadili niekoľko semien a keď sa nám z nich podarilo vypestovať krásne búrske oriešky, tak v tom pokračujeme, len tak pre radosť,“ povedala nám pani Mária Jamrichová. Teraz budú zberať ďalšiu úrodu.
Arašidy alebo búrske oriešky sú vlastne semenami podzemnice olejnej (Arachishypogaea) a patria do čeľade bôbovitých. Táto exotická rastlina pochádza z Južnej Ameriky. Potrebuje ľahkú pôdu a dostatok tepla, ale dá sa pestovať aj v našich klimatických podmienkach.
Ako správne pestovať arašidy
Podzemnica olejná vyžaduje teplejšie miesto, lebo mráz jej veľmi škodí. Sucho znáša spočiatku dobre, počas kvitnutia a tvorby plodov však potrebuje viac vody. Vyhovuje jej ľahká kyprejšia pôda zásobená vápnikom a živinami, hlavne draslíkom a fosforom. Na jeseň pôdu hlboko porýľujeme, na jar pokypríme a odstránime burinu.
Keďže podzemnica trpí mrazom, sejeme ju v polovici mája, v teplejších oblastiach aj koncom apríla, do pôdy zohriatej na 12 až 15 °C. Vysievame do riadkov širokých 60 až 70 cm (plazivé odrody ešte širšie) a brázd hlbokých 20 cm, na vzdialenosť 15 až 30 centimetrov. Semená ihneď zakryjeme tenkou vrstvou zeminy. Vysievať ju môžeme aj do hniezd podobne ako fazuľu, vtedy dávame do jedného hniezda dve až tri semená. Keď podzemnica začína klíčiť, podobá sa na lucernu.
V našich klimatických podmienkach si môžeme v debničkách alebo v zakoreňovačoch pri teplote do 20 °C dopestovať priesady podzemnice. Vysoké 10 až 15 centimetrov ich otužíme a vysádzame na dôkladne pripravené hriadky. Porast pravidelne odburiňujeme a dávame pozor, kedy začne kvitnúť. Počas kvitnutia rastliny nezavlažujeme, lebo by sa slabo opelili. Po odkvitnutí je dôležité stopky čo najskôr prihrnúť zeminou, lebo na nich dorastajú oriešky a tie dozrievajú len v zemi. Čím viac stopiek zasypeme, tým väčšiu úrodu získame. Chemickú ochranu nerobíme, pretože podzemnica nemá škodcov.
Dôležité je obdobie zberu
Musíme ho zvládnuť skôr, ako príde daždivé počasie, inak oriešky nebudú biele a môže ich napadnúť pleseň. Takisto môžu začať klíčiť.
Rýľom podkopeme korene, rastliny uchopíme za vňať a opatrne vyberieme z pôdy.
Zozbierané oriešky sušíme na vzdušnom mieste. V surovom stave majú chuť ako surová fazuľa, preto ich musíme pred konzumáciou upražiť. Oriešky nasypeme na pekáč a vložíme do rúry, občas ich premiešame a kontrolujeme, aby sa nespálili.
Podľa niektorých pestovateľov z 10 semienok získame až 1 kilogram kvalitných arašidov. Nezabudnime si však ponechať časť semien na sejbu v budúcom roku. Dobrú chuť!
Zdroj: exoflora.sk