Psychiatrická klinika Rooseveltovej nemocnice sa počas rekonštrukcie presťahovala do náhradných priestorov

SPRÁVY
0 /

II. Psychiatrická klinika SZU vo FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica začala od 15. júla 2024 s rekonštrukciou budovy, v ktorej sídli. Jej pracoviská sú presťahované do náhradných priestorov oddelenia infektológie, polikliniky v meste a do Domu Xaver v Badíne.

Dlho očakávaná rekonštrukcia historickej budovy sídla II. Psychiatrickej kliniky SZU sa oficiálne začala odovzdaním stavby zhotoviteľovi. Pracoviská kliniky boli presťahované do náhradných priestorov.

Psychiatria pred rekonštrukciou

Psychiatria pred rekonštrukciou

Ambulancie

Psychiatrická ambulancia I. a II. sídlia od 1. augusta 2024 dočasne v budove polikliniky na Hornej ulici 60. Kontakty zostávajú nezmenené.

Sanatórne a akútne oddelenie

Lôžková časť kliniky je  od 1.8.2024  presťahovaná do nevyužívaných priestorov 3. poschodia budovy Oddelenia infektológie, Cesta k nemocnici 1, Banská Bystrica. Kontakty zostávajú nezmenené.

Pracovisko nelátkových závislostí

Pracovisko nelátkových závislostí  je  od 15.7.2024  presťahované do Domu Xaver, Banská 28, Badín. Kontakty zostávajú nezmenené.

Vizualizácia stavu po rekonštrukcii

Vizualizácia stavu po rekonštrukcii

Som veľmi rád, že sa vďaka iniciatíve, práci a námahe mnohých ľudí so závislostným hazardným hraním, personálu našej kliniky, riaditeľstvu nemocnice a viacerým predstaviteľom Katolíckej cirkvi v banskobystrickej diecéze podarilo presťahovať Pracovisko liečby nelátkových závislostí do Domu Xaver, teda niekdajšieho Kňazského seminára v Badíne. Všetkým, ktorí sa na tom podieľali, naozaj zo srdca ďakujem, a dúfam, že príjemné priestory i okolie pracoviska prispejú k tomu, aby sme mohli naďalej špecializovane liečiť ľudí s nelátkovými závislosťami z celého Slovenska a aby sme svoju činnosť ešte zintenzívnili,“

hovorí na margo sťahovania Pracoviska nelátkových závislostí prednosta kliniky Michal Patarák.

Michal Patarák

Michal Patarák

„Počas rekonštrukcie budú jednotlivé ošetrovacie jednotky v rôznych častiach mesta, čo bude znamenať decentralizovaný, a teda o čosi náročnejší modus fungovania psychiatrie. Týmto prosím našich pacientov o trpezlivosť a svojich kolegov o súčinnosť pri realizácii nášho spoločného diela,“

dodáva prednosta.

Rekonštrukcia budovy II. Psychiatrickej kliniky SZU je jedným z projektov, na ktoré nemocnica získala prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti. Budova sa nachádza v starom nemocničnom areáli na inom konci mesta, bola postavená v roku 1901 a dnes si vyžaduje už komplexnú opravu.

Miriam Lapuníková

Miriam Lapuníková

Úprimne sa teším a ďakujem, že sa nám podarilo získať prostriedky na rekonštrukcie jedného z dôležitých pracovísk našej nemocnice. Cieľom projektu, je vytvoriť prostredie, ktoré zabezpečí  skvalitnenie zdravotnej starostlivosti a zároveň zvýšenie kapacít. Investíciou do zmodernizovania budovy a technického vybavenia sa tiež zefektívnia klinické procesy a dosiahne  vyšší komfort pre pacienta a personál.  Uvedomujeme si, že pre pacientov s duševnými ochoreniami je prostredie, v ktorom sa liečia obzvlášť dôležité, pretože zásadne prispieva k úspechu liečebného procesu,

uvádza riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková.

Projekt rekonštrukcie budovy psychiatrie počíta s investícou v sume 5 miliónov eur  bez DPH.

Video zrekonštruovanej psychiatrickej kliniky:  https://www.facebook.com/fnspfdr/videos/260307083748100?locale=sk_SK

Vizuál zrekonštruovanej psychiatrie

Vizuál zrekonštruovanej psychiatrie

Zdroj: Ružena Maťašeje , Foto: Rooseveltova nemocnica, vizualizácie a ilustračné