Prvé stíhačky F-16 budú parkovať v Kuchyni, letisko Sliač dokončia o tri až päť rokov, v hre je aj civilný terminál

SPRÁVY
13 /

Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka letisko Sliač by mohlo byť po rekonštrukcii pripravené na americké  stíhačky F-16 o tri až päť rokov. Prvé stroje budú dočasne parkovať na letisku Kuchyňa v mobilných hangároch.  Na Sliači sa uvažuje aj výstavbou terminálu pre civilnú leteckú dopravu.

Z pohľadu samotnej rekonštrukcie vojenskej časti letiska sa za posledné roky urobilo na Sliači minimum. Rozhodnutie zabezpečiť rekonštrukciu vo vlastnej réžii, bez NSPA (NATO Support and Procurement Agency), zdôvodnil minister obrany tým, že plán NSPA so Sliačom bol pre rezort neudržateľný a neakceptovateľný, ale aj cenovo menej výhodný.

„Koncom júla by mali prísť prvé stíhačky a budú parkovať v Kuchyni v zrekonštruovaných hangároch, ktoré sme narýchlo urobili, keďže neostala od bývalej vlády žiadna príprava v tejto otázke,“

uviedol Robert Kaliňák.

Robert Kaliňák

Robert Kaliňák

Na letisku Sliač sa doteraz zrekonštruovali niektoré budovy, no tie hlavné práce ako rozšírenie rolovacích dráh sa ešte nezačali. Aká firma nakoniec letisko zmodernizuje zatiaľ známe nie je.

„Aktuálne sa stále ráta so scenárom duálnej prevádzky letiska Sliač, pričom civilný terminál by mohol vzniknúť na ceste spájajúcej mesto Sliač a obec Sielnica blízko rýchlostnej cesty R1, vďaka čomu by bolo zabezpečené jeho vyčlenenie z areálu vojenskej leteckej základne,“

potvrdil tlačový odbor rezortu obrany.

Prílet stíhačiek F16

Prílet stíhačiek F-16

Minister financií Ladislav Kamenický povedal, že zdroje na letisko si musí nájsť ministerstvo obrany vo vlastnom rozpočte.

„Ministerstvo obrany má to, čo sme sa zaviazali voči NATO, to znamená dve percentá HDP. Je to suma rádovo niekde okolo 2,5 miliardy, kde si musí nájsť zdroje na to, aby letisko bolo postavené. Existujú aj podporné programy NATO.“

Ladislav Kamenický

Ladislav Kamenický

Rekonštrukciu letiska Sliač odsúhlasila vláda Petra Pellegriniho ešte v roku 2019 za ministra za Petra Gajdoša. Jeho nástupca Jaroslav Naď v apríli 2023 informoval, že z 33 projektov uskutočňuje ministerstvo obrany 11 cez agentúru NSPA, sedem cez ďalšie programy NATO a prebieha aj 15 národných projektov. Už vtedy pripustil, že nie všetky projekty budú dokončené v čase dodania stíhačiek, čo sa v pnej miere potvrdilo. Celkovo príde na Slovensko 14 amerických stíhačiek F-16, do konca júla to budú 2-3 kusy.

Kaliňákovo ministerstvo obrany nezavrhlo ani prevádzku civilnej časti letiska Sliač, čo v minulosti sľúbil samosprávam minister Naď. Tejto otázke sa venoval banskobystrický primátor Ján Nosko počas nedávnej prvej regionálnej návštevy prezidenta Petra Pellegriniho v rodnej Banskej Bystrici.

„Tu môžem zohrať nejakú úlohu z pozície prezidenta, som aj formálne veliteľom ozbrojených síl a letisko je vojenské. Budem sa zasadzovať o to, aby sme, spolu vedením ministerstva obrany a s generálnym štábom, našli spôsob koexistencie domáceho letiska,“

prisľúbil Peter Pellegrini.

Prezident Peter Pellegrini na rokovaní s primátorom Jánom Noskom v Banskej Bystrici

Prezident Peter Pellegrini na rokovaní s primátorom Jánom Noskom v Banskej Bystrici

Zdroj:  (tom) a TASR , Foto: ilustračné