Prevádzkovateľ Plážového kúpaliska v Banskej Bystrici reaguje na kritiku nespokojných aktivistov

SPRÁVY
21 /

 V posledných dňoch sa na sociálnych sieťach objavili kritické články a komentáre ohľadom stavu Plážového kúpaliska Banská Bystrica. Niektoré podľa prevádzkovateľa kúpaliska vyústili až do účelového spochybňovania dobrého mena spoločnosti Aqualand Slovakia s.r.o., poskytujúc nepravdivé informácie verejnosti, ktoré   nezodpovedajú skutočnosti.

Prevádzkovateľ banskobystrického Plážového kúpaliska, ktorým je  spoločnosť Aqualand Slovakia, reaguje na stupňujúcu sa kritiku technického stavu kúpaliska vrátane dlhodobej zmluvy o nájme s mestom zo strany miestnych aktivistov, ktorá vyústila do občianskej petície „Zachráňme plážové kúpalisko“.  Ako sa však ukazuje, viaceré tvrdenia aktivistov sú nepresné alebo sa nezakladajú na pravde.

Mesto Banská Bystrica v tejto veci oslovilo Regionálny úrad verejného zdravotníctva so žiadosťou o vykonanie kontroly vzoriek vody z bazénov ako aj stavu sociálnych zariadení. Zároveň sa samospráva obrátila na banskobystrický Inšpektorát práce, ktorý požiadala o kontrolu prevádzky herných prvkov, nafukovacích vodných atrakcií a podobne. Výsledky kontrol nepreukázali porušenie stanovených pravidiel bezpečnej prevádzky kúpaliska.

„Kontroly sú na kúpalisku vykonávané opakovane a podľa príslušných inštitúcií podmienky pre jeho prevádzkovanie si nájomca plní na hranici nutného minima, čo nám nevytvára priestor konať ráznejšie,“

konštatoval primátor Ján Nosko.

Skutkový stav plážového kúpaliska je podľa konateľa Aqualand Slovakia Juraja Sninského nasledovný:

1. Rozhodnutia a protokoly z kontrol RÚVZ Banská Bystrica zo dňa 26.7.2024 a 1.8.2024 dokazujú skutočnosť, že bazény, ako aj celý areál plážového kúpaliska (cca 10 ha) je hygienicky nezávadný a bezpečný.

2. Aj kontrolné laboratórne výsledky akreditovaného laboratória STVPS Banská Bystrica zo dňa 2.8.2024 dokazujú vyhovujúci stav v umelom kúpalisku.

3. Kritizované nafukovacie atrakcie boli odstránené a bazén pre najmenšie deti bol dôsledne skontrolovaný, aby neboli pochybnosti o ich nezávadnosti.

4. Prevádzkovateľ neeviduje žiadne oficiálne pripomienky kontrolných inštitúcií a ani sťažnosti od návštevníkov, ktorí naďalej chodia na kúpalisko v hojnom počte (priemerná návštevnosť koncom júla bola 1.200 osôb).

5. Pravidelne sa na plážovom kúpalisku vykonávajú sanitačné dni, počas ktorých sa kontroluje a upravuje celý areál kúpaliska.

6. Všetky bazény, tobogány a vodné atrakcie sú v plnej prevádzke.

„Kritické články a komentáre, ktoré sa odohrávajú výlučne na sociálnych sieťach a v niektorých médiách, vnímame  ako koordinovanú aktivitu  určitej skupiny ľudí, ktorá účelovo  šíri poplašnú správu o kritickom stave plážového kúpaliska. Títo ľudia tak útočia na našu spoločnosť i súčasné vedenie mesta, aby sa spochybnila dlhodobá nájomná zmluva s Mestom Banská Bystrica, ktorá je stále platná a účinná. Proti takémuto účelovému, nezodpovednému a ľahkovážnemu šíreniu poplašnej správy ľuďmi, ktorí sa skrývajú v online priestore, využijeme všetky právne prostriedky ochrany,“

uzatvára svoje stanovisko Sninský.

Tejto téme sa budeme venovať  v komentári.

Autor: (tom), Foto: ilustračné