Dnes je úplne bežné, že ku objednanej káve dostanete v podniku aj pohár vody. Nie je však jedno akej, pretože nie každá voda je ku káve vhodná. Ak si chcete vychutnať pôžitok z kávy naplno, poradíme vám, akú minerálnu vodu si ku káve objednať.
Väčšinou vám naservírujú ku káve vodu z vodovodu, tá je však chemicky upravovaná chlórom a zároveň sú z nej odstránené takmer všetky prírodné, telu prospešné látky – minerály. Stanislav Cibuľa, profesionálny barista, odporúča piť ku káve stredne mineralizovanú minerálnu vodu. A prečo práve stredne mineralizovanú?
Aj minerály chutia
Vodní somelieri – profesionálni ochutnávači vody hovoria, že aj minerály majú svoju špecifickú chuť. Napríklad horčík je jemne horký, sodík má slanú chuť, vápnik horko kyslú a draslík je slano kyslý. Obsah minerálnych látok teda ovplyvňuje chuť vody. Vysoko mineralizované vody preto môžu chuť kávy prebiť.
Je zároveň dôležité aby voda obsahovala už spomínané minerály, pretože sú pre naše telo podstatné. Horčík podporuje činnosť srdca a odbúrava stres, vápnik podporuje pevnosť kostí a zubov. Rovnako dôležitý je aj draslík, ktorý zabezpečuje činnosť svalov a prenos nervových vzruchov.
„Stredne mineralizované minerálne vody majú vyvážený obsah minerálnych látok a tým aj neutrálnu chuť. Vďaka tomu sa perfektne hodia ku káve,“
vysvetľuje Stanislav Cibuľa.
Čítajte etikety minerálnych vôd
Vodu ku káve si treba starostlivo vybrať. Má preto význam čítať etiketu, ktorá v sebe skrýva dôležité informácie. Všímajte si množstvo celkových rozpustných látok, ktoré určujú mieru mineralizácie. Ak je tento údaj do 1500 mg/l, ide o stredne mineralizovanú vodu, teda vhodnú na každodenné pitie.
Ako piť vodu ku káve?
„Vždy radím odpiť si z vody pred samotným pitím kávy, pretože voda vyčistí chuťové poháriky, a tak bude zážitok z kávy plnohodnotný. Káva môže chutiť po ovocí, masle, čokoláde, či karamelovo, o tento zážitok sa však pripravíte, ak chuť kávy prebijete zle zvolenou vodou. Odporúčam preto neperlivú alebo jemne perlivú minerálnu vodu Mattoni, ktorá má nielen vyváženú a? jemne iskrivú chuť, ktorá zvýrazní chuť ?kávy, ale aj vyvážený obsah minerálnych látok,“
hovorí Stanislav Cibuľa.
Stanislav Cibuľa – odborný garant Škola kávy a barista
Stanislav Cibuľa je profesionálny barman a barista, ktorý má veľkú vášeň pre kávu a jej správnu prípravu. Ako jeden z prvých založil na Slovensku školu baristu, vďaka ktorej šíri svoje bohaté vedomosti. Zúčastnil sa mnohých významných zahraničných súťaží a medzi jeho najväčšie úspechy patrí účasť na svetových majstrovstvách WBC (World Barista Championship) v Tokiu 2007, WBC Londýn 2010 a WLAC (World Latte art Chamipnship) Mastrich 2011.
Zdroj: Dominika Minárová, Foto: Mirka Chabadová