Parkovaniu študentov UMB na Ružovej predsa len svitá na lepšie časy

SPRÁVY
0 /

Zdá sa, že po našich minuloročných reportážach i tej aktuálnej o parkovaní externých študentov Pedagogickej fakulty a humanitných vied UMB na Ružovej ulici v starej Sásovej následná diskusia priniesla svoje ovocie. Mesto predsa len prichádza s návrhom riešenia.

V sobotu prichádzajú externí študenti do Banskej Bystrice zo všetkých kútov Slovenska, ale nemôžu parkovať v areáli UMB na Ružovej, kde sídli aj vojenský Topografický ústav. Preto parkujú v priľahlých uliciach na Ružovej a v okolí, čo spôsobuje nevôľu miestnych obyvateľov.

Po zverejnení nášho článku o aktuálnej situácii s parkovaním na Ružovej sa ozval mestský poslanec Jakub Gajdošík, ktorý pre náš portál povedal: „Stotožňujem sa s návrhom riešenia zo strany Útvaru hlavného architekta mesta. Z môjho pohľadu by sa táto situácia dala riešiť tým, že by sme UMB prenajali pozemok vedľa Geologického ústavu SAV na Ďumbierskej, ktorý je vo vlastníctve mesta Banská Bystrica. Tam by mohlo vzniknúť parkovisko pre študentov UMB a tým by sa odľahčili parkovacie kapacity na Ružovej ulici, ktoré by mali prioritne slúžiť na parkovanie pre obyvateľov tejto ulice.“

Tento návrh riešenia predložil Ing. arch. Ľubomír Keleman, riaditeľ ÚHA: „S možnosťami parkovania  v tejto časti mesta sa zaoberáme už dlhšie. Na poslednom stretnutí zástupcov mesta, UMB, Topografického ústavu a občanov z Ružovej sme predložili dva návrhy riešenia. Prvým a momentálne najschodnejším riešením je dočasné parkovanie na mestskom pozemku s potrebnou povrchovou úpravou na Ďumbierskej. Ten sa nachádza medzi rozostavaným objektom Centra vzdelávania SAV a rodinným domom. Pôvodne bol určený pre účely nájomného bývania.“

Trvalým riešením aj v zmysle nového územného plánu by malo byť parkovanie v areáli UMB na Ružovej, ale s prístupom zo zadnej časti od Kačice. V tomto území však bude treba vysporiadať  majetkoprávne vzťahy.

Na mieste navrhovaného dočasného parkoviska medzi rekonštruovanou budovou bývalej starej školy na Ďumbierskej pre SAV a rodinným domom sa dnes nachádza skládka zeminy zo stavby. Centrum vzdelávania by malo byť hotové do augusta 2014, kedy sa dá uvažovať aj s úpravou vedľajšieho pozemku na parkovanie pre potreby UMB.

Nás teší, že aj po našej medializácii problému parkovania študentov UMB na Ružovej sa v priebehu roka stretli kompetentní a našli schodné riešenie, ktoré by mohlo byť realizované budúci rok. Aktuálny vývoj situácie budeme ďalej sledovať.

Zdroj: Bystricoviny.sk