Od pondelka 15. júla začínajú počas úprav križovatky na I/66 pri Predajnej dopravné obmedzenia

SPRÁVY
0 /

Slovenská správa ciest (SSC) modernizuje vybrané úseky cesty I/66, známej ako slovenská Route 66. V rámci nej prechádza stavebnými úpravami aj nehodová križovatka pri obci Predajná v okrese Brezno na mimoúrovňovú, čo má zabezpečiť okrem vyššej bezpečnosti účastníkov cestnej premávky i vyššiu priepustnosť dopravy.

Výstavba vstupuje do poslednej fázy, a to si vyžiada zmeny a obmedzenia v doprave. TASR o nich informoval hovorca SSC Lukáš Trepáč:

 „Od pondelka 15. júla dôjde na križovatke I/66 pri Predajnej k zmene organizácie dopravy a bude otvorená nová výjazdová vetva na Banskú Bystricu. Zmena sa nedotkne priameho prejazdu po ceste I/66 medzi Banskou Bystricou a Breznom, rýchlosť však bude znížená. Zmeny sa budú týkať vozidiel, vychádzajúcich z Predajnej a Nemeckej smerom na Banskú Bystricu. Budú sa môcť napojiť na cestu I/66 novou výjazdovou vetvou križovatky. Doprava medzi obcami Nemecká a Predajná bude vedená za zníženej rýchlosti po preložke cesty III. triedy.“

Model

Podľa Trepáča doprava na ceste I/66 z Banskej Bystrice do obcí Predajná a Nemecká bude usmernená dopravným značením tak, aby vozidlá zišli z cesty pri motoreste Nemecká a použili cestu cez Nemeckú do Predajnej.

Zo smeru od Brezna do týchto obcí budú vozidlá v Lopeji – miestnej časti Podbrezová odklonené na obchádzkovú trasu cez Predajnú do Nemeckej po cestách III. triedy. Doprava bude viesť rovnako aj v opačnom smere, teda z uvedených obcí smerom na Brezno budú môcť vozidlá použiť výjazd na cestu I/66 v Lopeji.

Tento režim bude platiť do konca augusta a SSC žiada všetkých účastníkov cestnej premávky o trpezlivosť, ohľaduplnosť, ostražitosť, s dôrazom na zvýšenú bezpečnosť a sledovanie dočasného dopravného značenia na obchádzkových trasách.

„Uvedená križovatka patrí za posledné roky na základe štatistiky dopravnej nehodovosti medzi najnehodovejšie úseky v uvažovanom cestnom ťahu medzi Banskou Bystricou a Breznom, a to tak počtom dopravných nehôd, ako aj ich následkami,“ 

uvádza SSC.

 

V rámci projektu prejde rekonštrukciou vyše 600-metrový úsek cesty I/66. Súčasťou budúcej mimoúrovňovej križovatky bude nový presypaný most, pričom hlavný dopravný ťah medzi Banskou Bystricou a Breznom bude viesť vrchom mosta.

Rekonštrukcia križovatky na frekventovanom hlavnom ťahu bude rozdelená do viacerých etáp a vyžiada si viaceré dopravné obmedzenia. V jednej z etáp bude potrebná čiastočná uzávierka. Premávka bude presmerovaná do jedného jazdného pruhu a riadená dočasnou svetelnou signalizáciou.

Stavebné práce na križovatke pri Predajnej by mali trvať 18 mesiacov. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť Skanska SK. Celková hodnota zákazky predstavuje vyše 6,7 milióna eur bez DPH, pričom projekt je financovaný z európskych zdrojov.

Zdroj: (tom) a TASR   , Foto: SSC a ilustračné