Od 4. októbra bude vstup do areálu Rooseveltovej nemocnice možný len v smere od Podlavíc

SPRÁVY
4 /

Do areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica bude od 4. októbra 2024 možné vstupovať vozidlom len v smere od Podlavíc z Jedľovej ulice. Vjazd do areálu v smere z centra mesta bude vzhľadom na začínajúcu výstavbu novej nemocnice uzavretý.

Jediný vstup do areálu Rooseveltovej nemocnice

Od 4. októbra 2024 dôjde k ohradeniu a uzavretiu časti areálu nemocnice zhotoviteľom stavby. Uzavretie sa bude týkať územia, kde sa v súčasnosti nachádzajú budovy vstupnej vrátnice, administratívy, stravovacej prevádzky, údržby,  bývalého pôsobiska Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a pod nimi sa nachádzajúcich trávnatých plôch.

Pacienti v kritickom stave alebo s obmedzením mobility, vozidlá záchranných zložiek, servisní technici a zásobovanie vstupujúci do areálu , neodbočia na príjazdovej ceste vľavo, ale budú pokračovať rovno po Námestie L. Svobodu popri hlavnom mestskom parkovisku a odbočia vľavo na Jedľovú ulicu, na ktorej je situovaný hlavný vjazd.

Vjazd do areálu bude regulovaný strážnou službou.

„Sme si vedomí faktu, že počas realizácie výstavby musíme byť všetci disciplinovaní a rešpektovať usmernenia pracovníkov vnútornej ochrany. Chceli by sme preto požiadať všetkých pacientov a návštevníkov prichádzajúcich motorovými vozidlami, aby využívali v maximálnej možnej miere parkovanie na hlavnom parkovisku a parkovacích plochách mimo areálu nemocnice. Na zmeny v organizácii dopravy sa už mesiace pripravujeme. Avizovaný Projekt dopravného značenia a bus pruhov je v súčasnosti vo finále povoľovacích konaní a aktuálny plán spustenia je načasovaný v priebehu novembra,“

vysvetľuje riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Miriam Lapuníková

Miriam Lapuníková

Vstup do nemocnice bude tak, ako doteraz umožnený pacientom prichádzajúcim na urgentný príjem, urgentný príjem Detskej fakultnej nemocnice a ZŤP pacientom. Presmerovanie vstupu sa týka aj vozidiel zásobovania, dopravnej zdravotnej služby, rýchlej záchrannej služby aj ostatných bezpečnostných zložiek.

Tlačový brífing: https://www.facebook.com/fnspfdr/videos/1932630183917950?locale=sk_SK

Uzavretie hlavného vstupu do areálu nemocnice sa výrazne dotkne pacientov a návštevníkov Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou.

Vedenie Detskej fakultnej nemocnice vynakladá maximálne úsilie v spolupráci s Rooseveltovou nemocnicou na zachovanie čo najlepšieho chodu našich zariadení. Obmedzeniam sa žiaľ nevyhneme. K vchodu do našej nemocnice sa vozidlami dostanú len zásobovanie, sanitky a imobilní pacienti. Na vjazd do areálu bude využívaná spoločná komunikácia od Jedľovej ulice,“

uvádza Juraj Gallo, riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica.

Juraj Gallo

Juraj Gallo

„Po vnútroareálovej komunikácii je potrebné riadiť sa dopravným značením (smerovými tabuľami), ktoré návštevníkov nasmeruje až pred vchod do detskej nemocnice a urgent. Pred vchodom nie je možné dlhodobo parkovať, preto prosíme o krátkodobé využitie tejto plochy na vyloženie pacienta so sprevádzajúcou osobou, vyzdvihnutie pacienta a iné nevyhnutné úkony. Pokiaľ je to možné, odporúčame využiť parkovanie mimo areálu, prípadne prostriedky hromadnej dopravy. Všetkých našich pacientov a návštevníkov prosíme o trpezlivosť a zhovievavosť,“

dodáva Gallo.

Hoci bol začiatok búracích prác naplánovaný na začiatok septembra, ich posunutím a následnou akceleráciou zatiaľ nedochádza k omeškaniu a sklzom pri stavebných prácach na výstavbe nového nemocničného komplexu,

hovorí Jana Kunická, vedúca Koordinačnej jednotky Nová nemocnica.  Zóna plateného parkovania na hlavnom parkovisku pri areáli nemocnice začne platiť, po dohode s  Mestom Banská Bystrica,  predbežne od 1. novembra 2024.

Vstup a parkovanie v areáli nemocnice

Pacienti

Vstup – v smere z Jedľovej ulice.

Parkovanie – len pacienti prichádzajúci na urgentný príjem a imobilní pacienti.

Vyloženie imobilných pacientov

Pôvodný vchod z hlavnej vnútroareálovej komunikácie pod poliklinikou nebude dostupný.

Ako vchod pre imobilných pacientov  bude slúžiť Hlavný vstup do lôžkovej časti pod monoblokmi na mínus prvom podlaží.

Zásobovanie a servis

Vstup – v smere z Jedľovej ulice.

Parkovanie –  usmerní pri vstupe pracovník vnútornej ochrany.

Záchranná zdravotná služba

Vstup – v smere z Jedľovej ulice.

Parkovanie –  pred urgentným príjmom.

Dopravná zdravotná služba

Vstup – v smere z Jedľovej ulice.

Parkovanie –  na vyhradených parkovacích miestach pre sanitky.

Zdroj: Ružena Maťašeje  , Foto: Rooseveltova nemocnica a ilustračné