Od 1. augusta sa bude dať na Slovensku zakúpiť jednodňová diaľničná známka

SPRÁVY
1 /

Vláda v stredu schválila návrh nariadenia o výške úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, podľa ktorého jednodňová diaľničná známka bude stáť 5,40 eura. Návrh nariadenia vlády je aktualizáciou, ktorá súvisí s novelou zákona o diaľničnej známke z dielne Ministerstva dopravy SR, ktorú už podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky ako aj jej maximálnu cenu stanovila Európska únia. Štát sa rozhodol nevyužiť možnosť stanoviť nižšiu cenu. Ministerstvo dopravy SR teda určilo cenu pre jednodňovú diaľničnú známku v hornej hranici. Bude stáť 5,40 eura, čo je 9 % z ceny ročnej známky. Aktuálne cena ročnej diaľničnej známky je  60 €.

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku bude v porovnaní s okolitými krajinami najlacnejšia v Európe. Napríklad v Rakúsku stojí jednodňová známka stáť 8,60 eura, v Česku 8,10 eura a v Maďarsku 13,50 €

Podľa Ministerstva dopravy SR jednodňová diaľničná známka bude k dispozícii vodičom od 1. augusta 2024. Diaľničná známka s jednodňovou platnosťou bude platiť do 24:00 hod. určeného dňa, teda nie 24 hodín od nákupu.

Jednodňová diaľničná známka sa oplatí nielen občasným vodičom, ktorí jazdia po diaľniciach len párkrát do roka. Je výhodná aj pre tých, ktorí plánujú letnú dovolenku v zahraničí.

Zároveň skončí súčasná ročná diaľničná známka. Dôvodom je, že už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie. Diaľničná známka s ročnou platnosťou uhradená na kalendárny rok 2024 bude platná do 31. januára 2025. Naďalej zostanú zachované diaľničné známky s 30-dňovou a 10-dňovou platnosťou.

„Účelom návrhu nariadenia vlády je ustanoviť výšku úhrady diaľničnej známky s jednodňovou platnosťou, ako aj vykonať legislatívno-technické úpravy v súvislosti s navrhovaným zrušením diaľničnej známky za kalendárny rok a v súvislosti s terminologickým zosúladením so zákonom o pozemných komunikáciách,“

uviedlo Ministerstvo dopravy SR.

Minister dopravy Jozef Ráž ml.

Minister dopravy Jozef Ráž ml.

Na Slovensku si môžete diaľničnú známku kúpiť:

– Online prostredníctvom webovej stránky https://ndsas.sk/spoplatnenie/elektronicka-dialnicna-znamka, ktorú prevádzkuje Národná diaľničná spoločnosť, keď vyplníte potrebné informácie a následne odošlete platbu za známku.

– Na predajných miestach diaľničné známky je možné zakúpiť aj osobne, napríklad na čerpacích staniciach, pobočkách pošty alebo v iných obchodoch platbou v hotovosti alebo kartou.

– Cez mobilnú aplikáciu aplikácia ´eznamka´, ktorá je dostupná pre Android či iOS zariadenia.

Autor: (tom), Foto: ilustračné