Na Donovaloch začali so statickým podopretím poškodeného dreveného mosta pre peších ponad I/59

SPRÁVY
3 /

Ako sme už informovali na Donovaloch výsledky statického posudku preukázali, že drevená konštrukcia mosta, ktorý využívajú turisti s lyžiarmi a nachádza medzi prvým dreveným mostom v smere od Banskej Bystrice a novopostaveným železobetónovým mostom v dolnej časti obce, je v zanedbanom stave a hrozí mu deštrukcia.

Predmetný drevený most na Donovaloch, ktorý postavili ešte v roku 1995 na preteky psích záprahov a odvtedy vo veľkom slúžil turistom i lyžiarom, dosiahol koniec svojej životnosti.  Potvrdili to výsledky statického posudku, ktorý si dala obec urobiť. Keďže odporúčania statika sú jasné, obec nemala inú možnosť len drevený most uzavrieť. Malo by dôjsť k jeho výmene, avšak samospráva potrebuje na nový most získať financie štátu.

Pôvodne patril tento drevený most Slovenskej správe ciest, ale teraz ho vlastní obec Donovaly. Odstránením poškodeného mosta by tisícky turistov a najmä lyžiarov prišlo o dôležitý koridor vedúci ponad frekventovanú cestu I/59, čo značne skomplikuje prebiehajúcu jesennú turistiku a najmä blížiacu sa zimnú lyžiarsku sezónu.

Obavy majú aj cestári, lebo ich odhŕňacie autá sa počas zimy môžu dostať do vážnych kolízií s lyžiarmi prechádzajúcimi krížom cez medzinárodnú cestu.

Starosta obce Miroslav Daňo hovorí:

„Nosníky hnijú a sú napadnuté červotočom. Hrozí teda že padnú a s nimi aj celý most priamo na cestu. Obávame sa najmä zimných mesiacov, kedy by most nemusel vydržať nápor snehu. Buď sa teda podoprie alebo sa musí demontovať. Hrozí, že tisíce ľudí budú chodiť po medzinárodnej ceste ako v roku 1995, keď sa ešte iba staval. Máme už nejaké prepočty. Aby bol most funkčný, potrebovali by sme 140 tisíc eur na výmenu zhnitých oblúkov a strechy alebo menšiu čiastku na podopretie poškodeného mosta, ktoré však obec momentálne nemá v rozpočte. 

Starosta obce Miroslav Daňo

Starosta obce Miroslav Daňo

Obec musela drevený most pre havarijný stav uzavrieť, lebo sa mohol zrútiť.  Vzhľadom na chýbajúce finančné zdroje a blízkosť zimnej lyžiarskej sezóny sa starosta napokon rozhodol pre dočasné statické podopretie poškodenej mostnej konštrukcie.

Na Donovaloch aktuálne začali so záchrannými prácami na drevenom moste pre peších ponad frekventovanú cestu prvej triedy.

Podperný oceľový systém STAXO

Podperný oceľový systém STAXO

„Toto je jediné možné riešenie, ktoré sme v danej situácii našli. Keď sa most  staticky podoprie štyrmi oceľovými priehradovými stojkami spojenými oceľovými trámami (systém STAXO), mal by do jari vydržať. Na túto investíciu sme sa vyskladali obec spolu s miestnymi podnikateľmi, bude to stáť okolo 10-15 tisíc euro,“

dodáva starosta Daňo.

Prehnité drevené oblúky s rozšírením striešky by chceli vymeniť na jar budúceho roka. Všetky stavebné práce by obec mala mať hotové do jesene 2025. Závisí to však od toho, či sa podarí získať potrebné finančné zdroje…

Autor: (tom), Foto: ilustračné