Mesto reaguje na dezinformácie v súvislosti s vynúteným uzatvorením Kremničianskeho mosta nad R1

SPRÁVY
4 /

S dezinformáciami na sociálnych sieťach sa po štvrtkovom vynútenom uzavretí Kremničianskeho mosta a rýchlostnej cesty R1 v danom úseku roztrhlo vrece. Ako to už býva zvykom, aj teraz sa našli ľudia, ktorí sa na tejto téme chcú politicky priživiť používajú pri tom klamstvá.

Poslanec mestského zastupiteľstva Matúš Molitoris šíri na sociálnych sieťach klamstvá, že tanky a ťažké vojenské vozidlá prechádzali po moste počas osláv SNP. Pravda je taká, že mesto dalo zamietavé stanovisko k prejazdu ťažkej vojenskej techniky po tomto moste.

Vojenská kolóna po moste neprechádzala ani počas prehliadky, ani počas jej nácviku. Tvrdenie poslanca Molitorisa o tom, že mostom prechádzali tanky a ťažká vojenská technika, sú klamstvom. Je smutné, že takéto dezinformácie šíri poslanec mestského zastupiteľstva, vraj na základe internetových informácií od občanov, ktorí však nepredložili žiadny relevantný dôkaz…

Aj predseda ĽSNS Marián Kotleba šíri absolútne nezmysly. Tvrdí, že uzatvorenie mosta a R1 je len zámienkou, aby sa mohli v utajení uskladniť zbraňové systémy NATO na Letisku Sliač. Je to nehorázna lož.

„Oba tieto prípady sú dôkazom, že pri tejto mimoriadnej situácii sa aj politici snažia zviditeľniť šírením rôznych dezinformácií a hoaxov. Preto vás prosíme, aby ste sledovali oficiálne stránky mesta. Ďalšie informácie o odstránení mosta a sprejazdnení rýchlostnej cesty prinesieme počas dňa,“

uvádza mesto na sociálnej sieti.

Krízový štáb mesta Banská Bystrica vo štvrtok rozhodol o uzavretí 50-ročného mosta v Kremničke z dôvodu náhleho zhoršenia jeho technického stavu a okolo 16:00 hod. došlo v kritickom úseku aj k uzavretiu rýchlostnej cesty R1, ponad ktorú most vedie. Padlo tiež definitívne rozhodnutie, že most v havarijnom stave zbúrajú.

„Ako mesto sa dlhodobo staráme o naše mosty a dávame ich pravidelne diagnostikovať. Napriek tomu, že tento most nie je evidovaný v majetku mesta, ale nachádza sa na našom území, iniciatívne sme ho dali zmonitorovať. Z dôvodu jeho havarijného stavu a akútnej poruchy – praskliny v strednom poli mosta, sme boli nútení uzatvoriť ho pre akúkoľvek dopravu, peších i cyklistov. Ide o špecifickú konštrukciu, pri ktorej sa poruchy alebo zmeny prejavujú náhle, čo sa stalo aj v tomto prípade. Táto prasklina však môže spôsobiť kolaps konštrukcie mosta,“

vysvetlil primátor Ján Nosko, ktorý vydal pokyn na okamžité začatie prípravných prác na jeho zbúranie.

Ak chcete vedieť, ako sa vyvíja situácia v súvislosti s uzavretím Kremničianskeho mosta a R1 v danom úseku komunikácií, sledujte oficiálne komunikačné zdroje šíriace alebo citujúce overené  informácie.

Zdroj: Mesto BB a (tom) , Foto: TASR a ilustračné