Klienti KOMUCE v Sásovej sa v obnovených priestoroch cítia ako doma v obývačke

SPRÁVY
1 /

Banskobystrická samospráva postupne investuje do rekonštrukcie svojich zariadení sociálnych služieb, nákupu nového vybavenia i odstraňovania havarijných stavov. Modernizované priestory a po rokoch aj  funkčná kanalizácia, sú už dnes realitou v  Komunitnom multifunkčnom centre KOMUCE na Krivánskej ulici v Sásovej.

Klienti môžu využívať kvalitné priestory na oddych, realizáciu rôznych aktivít a stretnutia so svojimi blízkymi. V spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska pribudli v objekte prvky pre ľudí so zrakovým postihnutím. Za posledný rok investovalo mesto do stavebných prác a modernizácie objektu cca 350 000 eur.

Komuce na Krivánskej

Komuce na Krivánskej

Zatiaľ čo pri Zariadení pre seniorov Jeseň na Fončorde finišuje výstavba oddychovej zóny Magnólia, pri objekte KOMUCE na Krivánskej ulici v Sásovej sa podarilo vyriešiť dlhodobý problém s kanalizáciou v havarijnom stave.

Uplynulý rok bol zároveň rokom rekonštrukcie a modernizácie  priestorov, ktoré dnes využívajú klienti na spoločné posedenia.

Som rád, že sa nám postupne darí skvalitňovať a modernizovať aj zariadenia sociálnych služieb, aby sa v nich naši klienti  cítili príjemne, mohli sa socializovať a oddýchnuť si. Súčasťou rekonštrukcií je aj zveľaďovanie, zefektívnenie a optimalizácia priestorov, ktoré slúžia pre zamestnancov a sociálnych pracovníkov KOMUCE. Vo všetkých zariadeniach zároveň budujeme aj bezbariérové kúpeľne, ktoré  uľahčujú prácu opatrovateľkám pri starostlivosti o imobilných prijímateľov sociálnych služieb,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Ján Nosko a Ivana Kružliaková

Ján Nosko a Ivana Kružliaková

Odbor sociálnych vecí za posledné obdobie vytvoril v KOMUCE z nebytových miestností priestory pre spoločenské aktivity a záujmovú činnosť klientov. Už dnes ich využívajú na stretnutia s rodinnými príslušníkmi či spoločné podujatia s deťmi a študentmi pri realizácii rôznych projektov.

Vytvorili sme pre nich malé obývačky, kde sa radi stretávajú, vedú neformálne rozhovory, spomínajú a sledujú dianie na ulici. Upravili sme obe jedálne, kaplnku, pribudla relaxačná i počítačová miestnosť, ktoré sme zariadili novým nábytkom. Novinkou je ďalšia ergomiestnosť, v ktorej klienti vyrábajú sviečky či mydlá, alebo sa hrajú spoločenské hry.  Tešíme sa, že nové priestory oceňujú nielen oni, ale aj ich rodinní príslušníci a zamestnanci,“

dopĺňa Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Do KOMUCE na Krivánskej ulici boli zároveň zakúpené nové elektrické polohovateľné postele, výškovo nastaviteľné jedálenské stolíky, hygienické stoličky, čističky vzduchu a ďalší nábytok rôzneho druhu.

Preto sa tu klienti bývajúci v tomto zariadení môžu cítiť ako doma…

Zdroj: Zdenka Marhefková mesto BB, Foto: mesto BB