FOTO: V nedeľu sa v Banskej Bystrici uskutočnil prvý nácvik vojenskej prehliadky, ďalší v pondelok večer

SPRÁVY
11 /

V nedeľu sa jednotky Ozbrojených síl SR presunuli z letiska Sliač do Banskej Bystrice. Takmer 2 600 vojakov s 200 kusmi bojovej techniky od 17:00 hod. prechádzalo Štadlerovým nábrežím. Súčasťou generálnej skúšky bol aj letecký nácvik.

Slávnostná vojenská prehliadka

„Je nám veľkou cťou, že sa budeme podieľať na oslavách jubilejného výročia Slovenského národného povstania. Snažíme sa ich urobiť ešte lepšími, než v roku 2019 pri 75. výročí SNP,”

vyhlásil náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.

Daniel Zmeko

Daniel Zmeko

Okrem nedeľnej generálnej skúšky sa ďalšia uskutoční v pondelok 26. augusta večer o 22:00 hod. Platiť budú nasledovné uzávery ciest:

– I/69 od 18:00 hod. počas prepravy vojenskej techniky;

– R1 od 19:00 hod. len pravá strana smer Brezno a premávka je zobojsmernená v ľavom pruhu;

– I/66 úplná uzávera od 21:00 do 4:00 hod. (27.8.2024).

Z pondelka 26. augusta do utorka 27. augusta od 21:00 do 4:00 hod., bude kvôli uzávere cesty I/66 zobojsmernená premávka na Kuzmányho ulici, nakoľko výjazd z Kapitulskej ulice na cestu I/66 bude neprejazdný.

„Ospravedlňujeme za nepríjemnosti spôsobené možným hlukom a dopravnými obmedzeniami v čase generálneho nácviku, ako i počas vojenskej prehliadky 29. augusta 2024 o 17:00 hod. Apelujeme na vodičov, aby pred a počas osláv rešpektovali pokyny mestskej a štátnej polície,“

uvádza Mesto Banská Bystrica.

Informácie o dopravných obmedzeniach sú aktualizované a dopĺňané tu: https://www.mosr.sk/dopravalink/.

Pri tejto príležitosti sa musíme vyjadriť aj k mediálnej propagande progresívnej časti  verejnosti v Banskej Bystrici na sociálnych sieťach, ktorá je namierená proti vojenskej prehliadke v našom meste pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstanie.

Podobne ako pred piatimi rokmi pri 75. výročí SNP bystrickí aktivisti bez relevantných dôkazov napádajú uskutočnenie vojenskej prehliadky ako zbytočné míňanie peňazí zo štátneho rozpočtu s predpovedaním masívneho poškodenia ciest, po ktorých pôjde aj ťažká vojenská technika, hoci tanky i ďalšie pásové bojové vozidlá budú mať gumové pásy. Pritom je zrejmé, že ak aj nejaké menšie škody na ceste vzniknú, tak sa odstránia na úkor organizátora prehliadky.

Je smutné, že bystrickí aktivisti v rámci kritiky súčasnej vlády dokážu znevažovať nielen samotné oslavy SNP, ale aj vyjadrenie úcty slovenskej armády vojakom, ktorí bojovali a mnohí  padli v SNP za našu slobodu. Vôbec neberú do úvahy, že tým prejavom úcty je práve slávnostná vojenská prehliadka.

Súdiac však podľa hojnej návštevy divákov už pri samotnom nácviku možno povedať, že drvivá väčšina ľudí sa naopak teší na štvrtkovú slávnostnú vojenskú prehliadku k okrúhlemu výročiu SNP, ktorá bude spolu so záverečným ohňostrojom pútavým vyvrcholením osláv 80. výročia Povstania.

Zdroj: Mesto BB a (tom) MO SR, Norbert Kuklovský a FB, Foto: MO SR, Norbert Kuklovský a FB