FOTO: Poškodený Kremničiansky most pri vstupe do Banskej Bystrice od Zvolena je už zbúraný, R1 otvorená!

SPRÁVY
96 /

Prvý most pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena ponad rýchlostnú cestu R1 do Kremničky (Kremničiansky most) vo štvrtok uzavreli. Neprejdú ním autá a ani chodci. Dôvodom je jeho havarijný stav.

Uzavretie Kremničianskeho mosta

Primátor Ján Nosko informoval, že uzavretie 50-ročného mosta pre všetku dopravu si vyžiadali výsledky statického posudku po vykonanej pravidelnej prehliadke mosta, ktorý mesto dostalo v stredu 18. septembra. Vykonaná hlavná mostná prehliadka zistila viacero závažných porúch na nosnej konštrukcii.

„Tento most bol posudkom zaradený do triedy sedem, čo je havarijný stav. Predchádzajúca prehliadka pritom konštatovala stav 4 – 5, čiže došlo k náhlemu zhoršeniu stavu tohto mosta, čo môže mať súvis aj s dažďom a jeho zavodnením. Dnes ráno sme hneď zvolali pracovnú skupinu za účasti odborných útvarov mesta, zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), Slovenskej správy ciest (SSC) a dopravnej polície,“

uviedol Ján Nosko.

Zľava riaditeľ NDS Filip Macháček a primátor Ján Nosko

Zľava riaditeľ NDS Filip Macháček a primátor Ján Nosko

V tejto súvislosti bolo nevyhnutné vyhlásiť mimoriadnu situáciu a pristúpiť k bezodkladnému opatreniu, čo znamená uzavretie mosta nielen pre autá, ale i pre cyklistov a peších.

Banskobystrický primátor zdôraznil, že situáciu komplikuje aj fakt, že mesto nemá k mostu jednoznačný vlastnícky vzťah a nemá ho ani NDS. Preto spoločne s ministerstvom dopravy musia nájsť najoptimálnejšie riešenie, ako sa so stavom mosta vysporiadať.

Akékoľvek opravy poškodeného mosta by boli ekonomicky neefektívne, preto sa aktuálne javí ako najlepšie riešenie jeho zbúranie. V súčasnosti sa pripravuje dočasné dopravné značenie, ktoré bude motoristov navigovať na obchádzku. Bezpečnosť premávky po R1 nie je ohrozená.

Mesto Banská Bystrica vykonáva pravidelnú diagnostiku mostov, ktoré má vo svojom vlastníctve. Hoci Kremničiansky most postavený v roku 1979 nie je evidovaný v majetku mesta, samospráva iniciatívne zabezpečila opätovnú prehliadku jeho aktuálneho stavu.

Keďže najnovší monitoring preukázal náhlu poruchu, ktorá môže spôsobiť okamžitý kolaps mosta, už počas štvrtka bol uzatvorený pre peších, cyklistov i motoristov.

Na mestskom úrade zasadá krízový štáb za účasti zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti, Okresného Úradu a Policajného zboru SR, ktorý prijíma ďalšie opatrenia. O vývoji situácie a podniknutých krokoch vás budeme priebežne informovať.

Zasadnutie krízového štábu

Zasadnutie krízového štábu

Po zasadnutí krízového štábu

Na mestskom úrade popoludní zasadol krízový štáb za účasti zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti, Okresného úradu a Policajného zboru SR, ktorý prijal ďalšie opatrenia. V popoludňajších hodinách bolo rozhodnuté o uzatvorení rýchlostnej cesty a o zbúraní mosta v najbližších dňoch.  Primátor Ján Nosko vyhlásil z tohto dôvodu mimoriadnu situáciu.

Bezpečnosť obyvateľov je pre nás prvoradá. A aj keď tento most neevidujeme vo vlastníctve mesta, iniciatívne sme ho dali opäť zmonitorovať. Z dôvodu jeho havarijného stavu a akútnej poruchy sme boli nútení okamžite ho uzatvoriť pre akúkoľvek dopravu, peších aj cyklistov. Keďže most prechádza ponad rýchlostnú cestu R1, kľúčová pre nás bola ďalšia komunikácia s Národnou diaľničnou spoločnosťou a ministerstvom dopravy, aby sme našli čo najrýchlejšie riešenie a eliminovali všetky riziká. V popoludňajších hodinách sme spoločne rozhodli o uzatvorení rýchlostnej cesty R1,“ 

informoval primátor Ján Nosko.

Krízový štáb mesta rozhodol o prijatí ďalšieho opatrenia, ktorým bude odstránenie mosta v havarijnom stave, čo potvrdil primátor Nosko:

„Uzatvorenie R1-ky a presmerovanie dopravy zahltí dopravu v našom meste, čo sa dá v  mimoriadnej situácii vydržať len pár dní. Z dlhodobého hľadiska sa to však akceptovať nedá. Preto som napriek nejasnému vlastníctvu tohto mosta rozhodol, že pristúpime k jeho zbúraniu, aby mohla byť rýchlostná cesta čo najskôr sprejazdnená, a aby nemalo presmerovanie dopravy z R1 negatívne dopady na obyvateľov nášho mesta,“ 

Statik hovorí o vážnej poruche mosta a odporúča odstránenie nosnej konštrukcie.

Vykonali sme pravidelnú obhliadku mostného objektu, počas ktorej bola zistená prasklina v strednom poli mosta. Tá indikuje možný kolaps konštrukcie, otázne je kedy, preto je potrebné pristúpiť k okamžitému vylúčeniu dopravy a vykonaniu ďalších opatrení. Ide o špecifickú konštrukciu, pri ktorej sa poruchy alebo zmeny prejavujú náhle, čo sa stalo aj v tomto prípade,“

vysvetlil statik Milan Krajči.

Za NDS sme maximálne súčinní, okamžite sme pricestovali do Banskej Bystrice. Naši kolegovia z najbližších stredísk poskytujú rovnako plnú súčinnosť. Je záujmom nás všetkých, aby R1 bola opäť sprejazdnená,“

skonštatoval riaditeľ NDS Filip Macháček.

Hliadky štátnej polície od rána odkláňajú z mosta dopravu, do doby jeho zbúrania bude uzatvorený dočasným dopravným značením, resp. trvalými prekážkami. V kritickom úseku obchádzky sa očakávajú dopravné zápchy.

Vladimír Farkaš, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici informoval o uzatvorení R1-ky a obchádzkových trasách:

V smere od Zvolena do Banskej Bystrice bude premávka z rýchlostnej cesty R1 presmerovaná cez križovatku Sielnica do mesta Sliač, pričom doprava bude pokračovať po ceste I/69 cez Badín, Rakytovce, Sládkovičovu ulicu, križovatku pri Tescu na Radvanský most a bude nasmerovaná na výjazd na rýchlostnú cestu R1.   V smere od Donovál a Brezna bude premávka z rýchlostnej cesty R1 presmerovaná cez výjazd pri Tescu na cestu medzi obchodnými domami Tesco a NAY. Následne bude doprava vedená cez Sládkovičovu ulicu a  nasmerovaná na výjazd na rýchlostnú cestu R1 pri predajni Zeppelin SK.

O ďalšom vývoji situácie v súvislosti s uzatvoreným mostom ponad R1 vás budeme priebežne informovať.

Aktuálna dopravná situácia v Banskej Bystrici

Od skorého piatkového rána sú na cestách policajné hliadky. V priebehu 24 hodín sa na križovatkách v okolí Banskej Bystrice vystrieda v troch zmenách viac ako 100 policajtov.

Vodiči prichádzajúci od Zvolena hlásia zhruba hodinové zdržanie. Odporúča sa tým vodičom, ktorí smerujú po ceste R1 od Bratislavy na Banskú Bystricu (prípadne majú plánovanú cestu smer Donovaly a ďalej), aby použili zjazd na Kremnicu/ Kremnické Bane a použili tak trasu v smere na Martin. Taktiež v opačnom smere je vhodné vyhnúť sa prejazdu Banskou Bystricou.

V teréne sú aj hliadky banskobystrickej Mestskej polície , ktoré zabezpečujú dohľad nad priechodmi pre chodcov, kde je odpojená svetelná signalizácia z dôvodu plynulosti dopravy.

„Prosíme obyvateľov, aby prioritne využívali priechody riadené príslušníkmi mestskej polície, a zároveň bezpečne prešli na druhú stranu cesty. Regulované priechody sú: Zvolenská cesta k hypermarketu Tesco, Sládkovičova ulica zastávka ZVT, Sládkovičova ulica pri Mestskom mládežníckom štadióne Radvaň,“

uvádza mesto na sociálnej sieti.

Reakcia mesta na dezinformácie v súvislosti s uzavretím Kremničianskeho mosta

Banskobystrická samospráva upozorňuje, že poslanec mestského zastupiteľstva Matúš Molitoris šíri na sociálnych sieťach klamstvá, že tanky a ťažké vojenské vozidlá prechádzali po moste počas osláv SNP.

Pravda je taká, že mesto dalo zamietavé stanovisko k prejazdu ťažkej vojenskej techniky po tomto moste. Vojenská kolóna po moste neprechádzala ani počas prehliadky, ani počas jej nácviku. Slová poslanca Molitorisa o prechode tankov a ťažkej techniky po moste, ktoré mal prevziať od niektorých občanov na sociálnych sieťach bez akýchkoľvek dôkazov, sú podľa mesta klamstvom.

Aj predseda ĽSNS Marián Kotleba podľa mesta šíri absolútne nezmysly. Tvrdí, že uzatvorenie mosta a R1 je len zámienkou, aby sa mohli v utajení uskladniť zbraňové systémy NATO na Letisku Sliač. Samospráva tvrdí, že je to nehorázna lož.

„Oba tieto prípady sú dôkazom, že pri tejto mimoriadnej situácii sa aj politici snažia zviditeľniť šírením rôznych dezinformácií a hoaxov. Preto vás prosíme, aby ste sledovali oficiálne stránky mesta,“

informuje mesto na sociálnej sieti.

Mesto chce zbúrať most a sprejazdniť R1 čo najskôr

Banskobystrický primátor Ján Nosko na piatkovom mediálnom brífingu informoval o urýchlenom riešení situácie s búraním Kremničianskeho mosta a sprejazdnením R1:

„Ubehlozhruba 48 hodín ako sme obdržali posudok statika na most v havarijnom stave, ktorý vedie ponad rýchlostnú cestu R1. Počas včerajšieho dňa sme okamžite zrealizovali všetky nevyhnutné opatrenia – most sme uzavreli a padlo aj rozhodnutie o uzavretí R1-ky. V týchto chvíľach prebieha priame rokovacie konanie so zhotoviteľom, ktorý zabezpečí zbúranie Kremničianskeho mosta.“

Ďalej primátor pokračoval:

„Ak sa podarí zrealizovať všetky administratívne záležitosti, k odovzdaniu staveniska by malo dôjsť ešte dnes v podvečerných hodinách. Práce sa zamerajú na zabezpečenie ochrany  vozovky geotextíliou a  vytvorenie ochranného vankúša rýchlostnej cesty z násypu kameniva. Nasledovať bude samotné búranie mosta a likvidácia sutiny tak, aby v pondelok ráno došlo k opätovnému sprejazdneniu R1-ky. Ďakujem všetkým zložkám za maximálne nasadenie. Všetkým motoristom a obyvateľom sa ospravedlňujeme za vzniknuté komplikácie a ďakujeme za trpezlivosť.“ 

Video z brífingu primátora: https://www.facebook.com/banskabystricamesto/videos/1666926110798639?locale=sk_SK

Stanovisko predsedu BBSK

Banskobystrický župan Ondrej Lunter na sociálnej sieti uviedol:

„Čítam správy o dopravnom kolapse v Banskej Bystrici kvôli havarijnému stavu mosta do Kremničky, ktorý paralyzoval dopravu aj na hlavnom ťahu R1 do mesta, a som naozaj nahnevaný. Nechcem teraz ukazovať prstom, pretože je úplne jedno, komu ten most patrí a kto je za to formálne zodpovedný. Zájdem ešte ďalej, keď poviem, že odmietam, aby ktokoľvek ukazoval prstom na mesto Banská Bystrica zo zodpovednosti za stav mosta, pretože problém je úplne niekde inde.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Na tragický stav ciest II. a III. triedy upozorňujem už 5 rokov, pretože je jasné, že keď sa 70 a viac rokov do niečoho neinvestuje, tak sa to napokon rozpadne. X-krát som žiadal rôzne vlády, aby na to mysleli a aby na to vyčlenili financie, pretože náklady na obchádzky a dennodenné zdržania tisícov ľudí sú oveľa vyššie ako náklady na opravu mostov a ciest. Naša iniciatíva Cesty pre Slovensko už pred 4 rokmi vyčíslila, že náklady na takéto rekonštrukcie sú malým zlomkom toho, čo sa vynakladá na diaľničné projekty, pričom sa tieto cesty týkajú násobkov viac ľudí ako diaľnice.

Takéto problémy budú nastávať čoraz častejšie, pretože takýchto mostov sú po Slovensku stovky. Často sú jedinou spojkou veľkých území so svetom a obchádzky majú desiatky kilometrov. Naozaj je čas pre vládu prestať sa zapodievať nezmyslami, ktoré netrápia absolútne nikoho a začať reálne pracovať. Ako župa investujeme desiatky miliónov eur do týchto ciest, opravili sme za ostatných 5 rokov viac ako polovicu týchto ciest v kraji, ale na viac naše rozpočty skrátka nestačia a kým bude štát používať samosprávy ako pokladničku na svoje sociálne experimenty, ktoré nakoniec aj tak občania zaplatia cez konsolidáciu, nikam sa nepohneme. A bez tých mostov úplne doslova.“

Vybraný zhotoviteľ začne s búraním mosta v piatkových nočných hodinách

V piatok podvečer sa na mestskom úrade ukončilo priame rokovacie konanie so zhotoviteľom, ktorý sa postará o zbúranie mosta v havarijnom stave v Kremničke. V rámci vykonaného prieskumu boli mestu doručené tri ponuky.

Búranie Kremničianskeho mosta naživo: https://www.youtube.com/live/WJ2S0kEd_cg?si=P6keHaOaEBuSYwgK

Hodnotiacim kritériom bola cena, komplexnosť poskytnutých služieb a časový harmonogram. Komplexnosť cenovej ponuky vyhodnotili príslušné odborné útvary mesta Banská Bystrica. O zbúranie mosta sa postará spoločnosť Metrostav Slovakia, a. s. so sídlom v Bratislave v celkovej sume 231 000 eur s DPH.

Video Bystrica SiTy: https://www.facebook.com/reel/1062847941460019

Zhotoviteľ si prevzal stavenisko a začína s prípravnými prácami, ktoré spočívajú v zabezpečení ochrany vozovky geotextíliou a vytvorení ochranného vankúša rýchlostnej cesty z násypu kameniva. Fyzické búracie práce, resp. samotné búranie mosta sa začalo  v nočných hodinách.

Pred búraním mosta

Pred búraním mosta

Búracie práce na moste idú podľa plánu

Primátor Ján Nosko na sobotňajšom dopoludňajšom brífingu informoval o postupe búracích prác na Kremničianskom moste, ktoré sa začali ešte v piatok v noci:

„Zhotoviteľ od prevzatia staveniska nepretržite pracoval počas včerajšieho večera i noci. V nočných hodinách bola zhotovená ochranná vrstva rýchlostnej cesty pod mostom. V skorých ranných hodinách sa začalo so samotnou demoláciou mosta. Výsledkom búracích prác do tejto chvíle je odstránenie polovice mostného objektu.“

Ján Nosko na sobotňajšom brífingu

Ján Nosko na sobotňajšom brífingu

K samotným búracím prácam Nosko dodal:

„Chlapi pracujú 24 hodín denne v štyroch zmenách. Na stavbe sú 4 pásové rýpadlá a nákladné stroje na presun vybúranej hmoty. Ak to pôjde takto aj naďalej, podvečer by mohol byť celý most odstránený a následne sa začnú búrať jeho bočné piliere. Robíme všetko preto, aby mohla byť rýchlostná cesta R1 sprejazdnená do pondelkového rána.“

Búranie mosta

Búranie mosta

„V sobotu krátko po druhej hodine popoludní sa podarilo zbúrať celú strednú časť mosta. Zvyšné časti by mali padnúť v priebehu hodiny. Následne sa začne s búraním pilierov a upratovaním. Našim cieľom je zvládnuť všetko v takom čase, aby bola v pondelok ráno rýchlostná cesta R1 opäť prejazdná. Ďakujem všetkým za maximálne nasadenie,“

uviedol na sociálnej sieti prvý viceprimátor Jakub Gajdošík.

Stredná časť mostnej konštrukcie je zbúraná

Stredná časť mostnej konštrukcie je zbúraná

„Búracie práce na moste v Kremničke naďalej napredujú podľa stanoveného harmonogramu. Do tejto chvíle sa podarilo odstrániť väčšiu časť mostného objektu. Pokračuje sa v búraní poslednej štvrtiny mosta, a tak isto aj pilierov, zároveň je odvážaná sutina. Som presvedčený, že zajtra budú búracie práce ukončené, rovnako ako bude odstránená aj suť tak, aby NDS mohla zrealizovať všetky úkony vedúce k sprejazdneniu R1-ky. S obdivom možno sledovať profesionalitu a koordináciu všetkých zainteresovaných. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a veľmi ústretovo pristúpili k riešeniu tejto akútnej situácie. Ďakujem,“

povedal primátor v sobotu podvečer primátor Ján Nosko.

Sobotňajšie video z pokročilého búrania mosta: https://www.facebook.com/noskojan/videos/1039025254549010?locale=sk_SK

Kremničiansky most je odstránený, v nedeľu sa čistí vozovka

V sobotu v nočných hodinách sa podarilo odstrániť aj krajnú časť mosta a druhý pilier mostnej konštrukcie. Zatiaľ čo sa pracuje na odvezení zvyšnej sute, postupne sa začína aj s čistením vozovky. NDS následne osadí zvodidlá a ďalšie bezpečnostné prvky.

„V priebehu dňa budeme informovať o tom, kedy bude sprejazdnená Zvolenská cesta, R1-ka, ako aj cesta I/69,“

uvádza mesto na sociálnej sieti.

Medzitým sa otvorila stará (Zvolenská) cesta vedľa R1.

Banskobystrická polícia v nedeľu popoludní oznámila dobrú správu pre motoristov:

„O 15:00 hod. otvárame pravý pás diaľnice R1 v smere od Zvolena do Banskej Bystrice. Práce v úseku finišujú, naši kolegovia sú stále priamo na mieste.“

 Znamená to, že diaľničiari budú môcť sprejazdniť R1 už v nedeľu večer, čo sa napokon aj podarilo. Mali by sme sa poďakovať všetkým, ktorý sa v rekordne krátkom čase po rozhodnutí krízového štábu postarali o odstránenie nebezpečného mosta a opätovné sprejazdnenie R1.

Zdroj: TASR, Zdenka Marhefková a (tom) , Foto: mesto BB , IDS BBSK, Polícia SR BB kraj