FOTO: Poškodený Kremničiansky most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice od Zvolena uzavreli, musí sa zbúrať

SPRÁVY
15 /

Prvý most pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena ponad rýchlostnú cestu R1 do Kremničky (Kremničiansky most) vo štvrtok uzavreli. Neprejdú ním autá a ani chodci. Dôvodom je jeho havarijný stav.

Uzavretie Kremničianskeho mosta

Primátor Ján Nosko informoval, že uzavretie 50-ročného mosta pre všetku dopravu si vyžiadali výsledky statického posudku po vykonanej pravidelnej prehliadke mosta, ktorý mesto dostalo v stredu 18. septembra. Vykonaná hlavná mostná prehliadka zistila viacero závažných porúch na nosnej konštrukcii.

„Tento most bol posudkom zaradený do triedy sedem, čo je havarijný stav. Predchádzajúca prehliadka pritom konštatovala stav 4 – 5, čiže došlo k náhlemu zhoršeniu stavu tohto mosta, čo môže mať súvis aj s dažďom a jeho zavodnením. Dnes ráno sme hneď zvolali pracovnú skupinu za účasti odborných útvarov mesta, zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), Slovenskej správy ciest (SSC) a dopravnej polície,“

uviedol Ján Nosko.

Zľava riaditeľ NDS Filip Macháček a primátor Ján Nosko

Zľava riaditeľ NDS Filip Macháček a primátor Ján Nosko

V tejto súvislosti bolo nevyhnutné vyhlásiť mimoriadnu situáciu a pristúpiť k bezodkladnému opatreniu, čo znamená uzavretie mosta nielen pre autá, ale i pre cyklistov a peších.

Banskobystrický primátor zdôraznil, že situáciu komplikuje aj fakt, že mesto nemá k mostu jednoznačný vlastnícky vzťah a nemá ho ani NDS. Preto spoločne s ministerstvom dopravy musia nájsť najoptimálnejšie riešenie, ako sa so stavom mosta vysporiadať.

Akékoľvek opravy poškodeného mosta by boli ekonomicky neefektívne, preto sa aktuálne javí ako najlepšie riešenie jeho zbúranie. V súčasnosti sa pripravuje dočasné dopravné značenie, ktoré bude motoristov navigovať na obchádzku. Bezpečnosť premávky po R1 nie je ohrozená.

Mesto Banská Bystrica vykonáva pravidelnú diagnostiku mostov, ktoré má vo svojom vlastníctve. Hoci Kremničiansky most postavený v roku 1979 nie je evidovaný v majetku mesta, samospráva iniciatívne zabezpečila opätovnú prehliadku jeho aktuálneho stavu.

Keďže najnovší monitoring preukázal náhlu poruchu, ktorá môže spôsobiť okamžitý kolaps mosta, už počas štvrtka bol uzatvorený pre peších, cyklistov i motoristov.

Na mestskom úrade zasadá krízový štáb za účasti zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti, Okresného Úradu a Policajného zboru SR, ktorý prijíma ďalšie opatrenia. O vývoji situácie a podniknutých krokoch vás budeme priebežne informovať.

Zasadnutie krízového štábu

Zasadnutie krízového štábu

Po zasadnutí krízového štábu

Na mestskom úrade popoludní zasadol krízový štáb za účasti zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti, Okresného úradu a Policajného zboru SR, ktorý prijal ďalšie opatrenia. V popoludňajších hodinách bolo rozhodnuté o uzatvorení rýchlostnej cesty a o zbúraní mosta v najbližších dňoch.  Primátor Ján Nosko vyhlásil z tohto dôvodu mimoriadnu situáciu.

Bezpečnosť obyvateľov je pre nás prvoradá. A aj keď tento most neevidujeme vo vlastníctve mesta, iniciatívne sme ho dali opäť zmonitorovať. Z dôvodu jeho havarijného stavu a akútnej poruchy sme boli nútení okamžite ho uzatvoriť pre akúkoľvek dopravu, peších aj cyklistov. Keďže most prechádza ponad rýchlostnú cestu R1, kľúčová pre nás bola ďalšia komunikácia s Národnou diaľničnou spoločnosťou a ministerstvom dopravy, aby sme našli čo najrýchlejšie riešenie a eliminovali všetky riziká. V popoludňajších hodinách sme spoločne rozhodli o uzatvorení rýchlostnej cesty R1,“ 

informoval primátor Ján Nosko.

Krízový štáb mesta rozhodol o prijatí ďalšieho opatrenia, ktorým bude odstránenie mosta v havarijnom stave, čo potvrdil primátor Nosko:

„Uzatvorenie R1-ky a presmerovanie dopravy zahltí dopravu v našom meste, čo sa dá v  mimoriadnej situácii vydržať len pár dní. Z dlhodobého hľadiska sa to však akceptovať nedá. Preto som napriek nejasnému vlastníctvu tohto mosta rozhodol, že pristúpime k jeho zbúraniu, aby mohla byť rýchlostná cesta čo najskôr sprejazdnená, a aby nemalo presmerovanie dopravy z R1 negatívne dopady na obyvateľov nášho mesta,“ 

Statik hovorí o vážnej poruche mosta a odporúča odstránenie nosnej konštrukcie.

Vykonali sme pravidelnú obhliadku mostného objektu, počas ktorej bola zistená prasklina v strednom poli mosta. Tá indikuje možný kolaps konštrukcie, otázne je kedy, preto je potrebné pristúpiť k okamžitému vylúčeniu dopravy a vykonaniu ďalších opatrení. Ide o špecifickú konštrukciu, pri ktorej sa poruchy alebo zmeny prejavujú náhle, čo sa stalo aj v tomto prípade,“

vysvetlil statik Milan Krajči.

Za NDS sme maximálne súčinní, okamžite sme pricestovali do Banskej Bystrice. Naši kolegovia z najbližších stredísk poskytujú rovnako plnú súčinnosť. Je záujmom nás všetkých, aby R1 bola opäť sprejazdnená,“

skonštatoval riaditeľ NDS Filip Macháček.

Hliadky štátnej polície od rána odkláňajú z mosta dopravu, do doby jeho zbúrania bude uzatvorený dočasným dopravným značením, resp. trvalými prekážkami. V kritickom úseku obchádzky sa očakávajú dopravné zápchy.

Vladimír Farkaš, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici informoval o uzatvorení R1-ky a obchádzkových trasách:

V smere od Zvolena do Banskej Bystrice bude premávka z rýchlostnej cesty R1 presmerovaná cez križovatku Sielnica do mesta Sliač, pričom doprava bude pokračovať po ceste I/69 cez Badín, Rakytovce, Sládkovičovu ulicu, križovatku pri Tescu na Radvanský most a bude nasmerovaná na výjazd na rýchlostnú cestu R1.   V smere od Donovál a Brezna bude premávka z rýchlostnej cesty R1 presmerovaná cez výjazd pri Tescu na cestu medzi obchodnými domami Tesco a NAY. Následne bude doprava vedená cez Sládkovičovu ulicu a  nasmerovaná na výjazd na rýchlostnú cestu R1 pri predajni Zeppelin SK.

O ďalšom vývoji situácie v súvislosti s uzatvoreným mostom ponad R1 vás budeme priebežne informovať.

Zdroj: TASR, Zdenka Marhefková a (tom) , Foto: mesto BB  a IDS BBSK