FOTO: Po stretnutí s občanmi je Rudlová o krok bližšie k vybudovaniu verejnej kanalizácie

SPRÁVY
0 /

Tento týždeň sa zástupcovia mesta a Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti stretli s obyvateľmi Rudlovej a spoločne hovorili o vybudovaní verejnej kanalizácie v tejto mestskej časti.

V súvislosti s nakladaním s odpadovými vodami banskobystrická samospráva eviduje nevyhovujúci stav verejnej kanalizácie v mestskej časti Rudlová. Tie sú vo veľkej miere vypúšťané do recipientu Rudlovského potoka, čím sa znečisťuje nielen životné prostredie, ale ohrozuje aj zdravie obyvateľov.

Mesto dlhodobo požaduje v dotknutej lokalite vybudovanie verejnej kanalizácie, čo aktívne rieši so Stredoslovenskou vodárenskou spoločnosťou (StVS), a. s. V máji tohto roku získala StVS z Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok vo výške 2 058 868,04 eur na dobudovanie verejnej kanalizácie na uliciach Strmá, Pod Bánošom, Dedinská a Odbojárov.

Zámerom je odľahčiť Rudlovský potok od splaškov produkovaných v tejto mestskej časti a odvádzať ich pomocou novovybudovanej kanalizácie do čistiarne odpadových vôd. Koncepcia dobudovania kanalizácie v Rudlovej sa začala riešiť už v roku 2012 vypracovaním projektu pre vydanie územného rozhodnutia. O rok neskôr pokračovalo majetkovoprávne vysporiadanie a príprava podkladov pre vydanie územného rozhodnutia. Počas celého procesu bolo identifikovaných viac ako 400 rôznych vlastníkov stavbou dotknutých pozemkov, čo výrazne skomplikovalo proces prípravy stavby.

Rudlovský potok

Rudlovský potok

K záverečnému technickému riešeniu došlo v roku 2017. Územné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť koncom októbra 2018. Po vydaní stavebného povolenia v októbri nasledujúceho roka sa vzhľadom na vysoké investičné náklady a ekonomickú nenávratnosť, rozhodlo projekt rozdeliť na dve etapy.

V prvej etape projektu sa pred tromi rokmi vybudovalo výtlačné potrubie z miesta budúcej čerpacej stanice do existujúceho zberača, ktorý odvádza splaškové odpadové vody na čistiareň odpadových vôd Banská Bystrica. Počas druhej etapy sa v roku 2022 uskutočnila stavebná časť čerpacej stanice (v areáli bývalého autoservisu na Strmej), ktorá bude cez výtlačné potrubie transportovať odpadové vody do existujúceho zberača.

Splašky v Rudlovskom potoku

Splašky v Rudlovskom potoku

„Začiatkom tohto roka sa StVS uchádzala o nenávratný finančný príspevok z rezortu životného prostredia z výzvy – Výstavba stokovej siete, čistiarní odpadových vôd, decentralizovaných systémov nakladania s komunálnymi odpadovými vodami a vodovodov. Finančný príspevok za viac ako dva milióny eur sa nám podarilo úspešne získať, vďaka čomu máme možnosť dobudovať verejnú kanalizáciu v Rudlovej,“

uvádza Peter Neuzer, riaditeľ investičného odboru StVS, a. s.

Zľava Ján Nosko a Peter Neuzer

Zľava Ján Nosko a Peter Neuzer

V zmysle platnej legislatívy je povinnosťou každého obyvateľa napojiť sa na existujúcu kanalizáciu. Vybudovaním projektu sa výrazne zlepší stav miestnych povrchových tokov a následne aj samotného Hrona. Nebude sa zhoršovať stav podzemných vôd, zvýši sa komfort bývania v Rudlovej a zlepší sa hygienický i životný štandard obyvateľov. Pre úspešnú realizáciu výstavby verejnej kanalizácie je potrebné zapojenie všetkých dotknutých 81 domácností.

 „Po tom, čo Stredoslovenská vodárenská spoločnosť získala nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 2 milióny eur na realizáciu tohto projektu, pozvali sme miestnych obyvateľov na informačné stretnutie,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Zástupcovia vodární na stretnutí oboznámili Rudlovčanov s projektom odkanalizovania Rudlovej. Z diskusie vzišlo, že väčšina Rudlovčanov chce mať po rokoch kanalizáciu hodnú 21. storočia. Na stretnutí si zástupcovia mesta a vodární vypočuli mnoho individuálnych otázok a technických problémov, na ktoré občania dostanú odpovede a návrhy optimálnych riešení.

„Verím, že po doplnení informácií sa na konci dňa čo najviac ľudí rozhodne využiť možnosť pripojiť sa k plnohodnotnej kanalizácii. Potok v Rudlovej by tak konečne už viac neslúžil ako kanál.  Ďakujem všetkým Rudlovčanom, ktorí sa zúčastnili spoločného stretnutia,“

dodal banskobystrický primátor.

Stretnutie s Rudlovčanmi

Stretnutie s Rudlovčanmi

Základnou podmienkou na začatie realizácie stavby je podpísanie budúcich zmlúv o pripojení sa na verejnú kanalizáciu obyvateľmi. Po jej dokončení a právoplatnom skolaudovaní bude majiteľom nehnuteľností umožnené napájať sa na novovybudovanú verejnú kanalizáciu.

Dĺžka kanalizácie v náročnom teréne má byť 1,2 km a viesť bude ulicami Pod Bánošom, Odbojárov, Strmá a Dedinská. Majitelia nehnuteľností bývajúci na uvedených uliciach, sa na vlastné náklady budú napájať do vybudovaných revíznych šácht. Pre pripojenie je potrebné, aby vyplnil prihlášku na dodávku vody a odvádzanie odpadových vôd, zverejnenú na webe https://www.stvps.sk/na-stiahnutie/. Predpokladané dokončenie projektu je do roku 2028.

V prípade poradenstva sa môže majiteľ nehnuteľnosti obrátiť aj na zákaznícke centrum Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti na Partizánskej ceste č. 73. K dispozícii je tiež telefonická zákaznícka linka 0850 111 234 a e-mail cc@stvps.sk.

Trasa novej verejnej kanalizácie

Trasa novej verejnej kanalizácie

Autor: (tom), Foto: mesto BB a redakčné