Hosťom ZŠ Spojová na akcii „Od zrna k chlebu“ bol v piatok dopoludnia podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini Spolu s ním prišiel aj primátor mesta Ján Nosko so svojimi zástupcami a poslancami mestského zastupiteľstva za Radvaň a Fončordu.
Netradičné vyučovanie v tvorivých dielňach ZŠ Spojová s prezentáciou kultúrneho dedičstva Stredoslovenského regiónu „Od zrnka k chlebu“ zaujalo nielen deti od 1. do 9. ročníka a ich pedagógov, ale aj prítomných rodičov a členov školskej rady.
Úžasne pozitívna atmosféra vládla na škole od skorého rána. Džavot detí sa miesil s prípravou účinkujúcich na svoje vystúpenia v kultúrnom programe, s prácou šikovných rúk kuchárov, pekárov či remeselníkov.
V kultúrnom programe ladenom v ľudovom tóne a zvykoch našich predkov pri dorábaní chleba vystúpili žiaci ZŠ Spojová so spevom a tancom, roľník, fujarista Michal Fiľo s priateľmi, Horehronci a Trnki s viachlasným spevom uchádzajúcim sa o zápis do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Každé vystúpenie účinkujúcich si vyslúžilo mohutný potlesk zaplnenej školskej sály. Riaditeľka ZŠ Spojová Šárka Kováčová si prevzala čerstvo upečený chlieb a prihovorila sa hosťom, žiakom i pedagógom:
„Rodná krajina je niečo, k čomu si od narodenia vytvárame kladný vzťah. Cez zvyky, obyčaje, biedu i bohatstvo, cez kropaje potu našich predkov, ktorí zveľaďovali neskrotnú časť divokej prírody, aby ju pokorili brázdami pluhov, zasiatym zrnom. Nie však len príroda je to, čo v nás vzbudzuje lásku k rodnej hrude.“
Podľa Kováčovej sú to aj zvyky, ľudská múdrosť, šikovnosť, pracovitosť a životná skúsenosť všetkých našich predkov, ktorí svojim životom a tvorivým dielom dokázali vytvoriť hodnoty, na ktoré máme prečo byť trvalo pyšní.
Aj piatkové netradičné vyučovanie v tvorivých dielňach má za cieľ oprášiť mysliach zabudnuté remeslá, vyskúšať dávno overené a priblížiť dávno využívané zručnosti, zvyky a obyčaje nášho ľudu. Zavoňať kôrku čerstvého chleba, započuť gagot husí, pocítiť šteklenie peria i okoštovať jaterničky, haruľu či iné domáce dobroty.
Riaditeľka školy privítala hostí – podpredsedu vlády SR Petra Pellegriniho, primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska, viceprimátorov Jakuba Gajdošíka a Martina Turčana, poslancov MsZ za volebný obvod, vedúcu školského úradu Okresného úradu BB Ingrid Haringovú, vedúceho školského úradu mesta BB Milana Beňačku a členov Školskej rady.
Na pódium vystúpil Peter Pellegrini, ktorý uviedol:
„Som veľmi rád, že ako Bystričan môžem byť opäť v tejto superškole. Naposledy som tu bol na Vianočných trhoch, kúpil som si vaše výrobky a dodnes ich mám doma. Na rozdiel od vás som mal možnosť ako chlapec tráviť prázdniny na dedine pri poľných prácach. Aj dnes mám malý traktor s ktorým pracujem na obrábaní rodičovskej pôdy.“
Pellegrini sa poďakoval pani riaditeľke, pedagógom a všetkým, ktorí pripravili podujatie „Od zrna k chlebu“. Považuje za dôležité ctiť si naše národné kultúrne tradície a predávať ich generáciám z pokolenia na pokolenie.
Primátor Ján Nosko prítomným povedal:
„Musím sa priznať, že aj ja som sa dnes vrátil do svojich detských rokov. Teší ma, že táto škola si ctí naše tradície a rozvíja ich medzi žiakmi. Verím, že z tejto akcie sa stane každoročná tradícia, v čom vás mesto bude podporovať.“
Na prehliadke tvorivých dielní a práce remeselníkov sme mali možnosť vidieť nielen šikovné ruky tvorcov, ale aj ochutnať d skvelú haruľu, posúchy či plnené palacinky, pri ktorých pomáhal miestnym mladým kuchárom a kuchárkam ten najpovolanejší – šéfkuchár a majiteľ chýrneho Bistra Smartfood Peter Kulhány.
Nenechal sa zahanbiť ani Peter Pellegrini. Spoločne s riaditeľkou školy Šárkou Kováčovou vystriedali mäsiara a do čriev nadievali klobásové mäso. Bola to veselá výroba klobás, ale výsledok stál za to. Tak, ako celá piatková akcia „Od zrna k chlebu“ na ZŠ Spojová, z ktorej sa celkom určite stane veľmi pekná ľudová tradícia.
Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová