FOTO: Od zrna k chlebu na ZŠ Spojová s Petrom Pellegrinim

SPRÁVY
5 /

Hosťom ZŠ Spojová na akcii „Od zrna k chlebu“ bol v piatok dopoludnia podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini Spolu s ním prišiel aj primátor mesta Ján Nosko so svojimi zástupcami a poslancami mestského zastupiteľstva za Radvaň a Fončordu.

Netradičné vyučovanie v tvorivých dielňach ZŠ Spojová s prezentáciou  kultúrneho dedičstva Stredoslovenského regiónu „Od zrnka k chlebu“ zaujalo nielen deti od 1. do 9. ročníka a ich pedagógov, ale aj prítomných rodičov a členov školskej rady.

Úžasne pozitívna atmosféra vládla na škole od skorého rána. Džavot detí sa miesil s prípravou účinkujúcich na svoje vystúpenia v kultúrnom programe, s prácou šikovných rúk kuchárov, pekárov či remeselníkov.

V kultúrnom programe ladenom v ľudovom tóne a zvykoch našich predkov pri dorábaní chleba vystúpili žiaci ZŠ Spojová so spevom a tancom, roľník, fujarista Michal Fiľo s priateľmi, HorehronciTrnki s viachlasným spevom uchádzajúcim sa o zápis do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Každé vystúpenie účinkujúcich si vyslúžilo mohutný potlesk zaplnenej školskej sály. Riaditeľka ZŠ Spojová Šárka Kováčová si prevzala čerstvo upečený chlieb a prihovorila sa hosťom, žiakom i pedagógom:

Rodná krajina je niečo, k čomu si od narodenia vytvárame kladný vzťah. Cez zvyky, obyčaje, biedu i bohatstvo, cez kropaje potu našich predkov, ktorí zveľaďovali  neskrotnú časť divokej prírody, aby ju pokorili brázdami  pluhov, zasiatym zrnom. Nie však len príroda je to, čo v nás vzbudzuje lásku k rodnej hrude.“

Podľa Kováčovej sú to aj zvyky, ľudská múdrosť, šikovnosť, pracovitosť a životná skúsenosť všetkých našich predkov, ktorí svojim životom a tvorivým dielom dokázali vytvoriť hodnoty, na ktoré máme prečo byť trvalo pyšní.

Aj piatkové netradičné vyučovanie v tvorivých dielňach má za cieľ oprášiť mysliach zabudnuté remeslá, vyskúšať dávno overené a priblížiť dávno využívané zručnosti, zvyky a obyčaje nášho ľudu.  Zavoňať kôrku čerstvého chleba, započuť gagot husí,  pocítiť šteklenie peria i okoštovať jaterničky, haruľu či iné domáce dobroty.

Riaditeľka  školy privítala hostí –  podpredsedu vlády SR Petra Pellegriniho, primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska, viceprimátorov Jakuba GajdošíkaMartina Turčana, poslancov MsZ za volebný obvod, vedúcu školského úradu Okresného úradu BB  Ingrid  Haringovú, vedúceho školského úradu mesta BB Milana  Beňačku a členov Školskej rady.

Na pódium vystúpil Peter Pellegrini, ktorý uviedol:

„Som veľmi rád, že ako Bystričan  môžem byť opäť v tejto superškole. Naposledy som tu bol na Vianočných trhoch, kúpil som si vaše výrobky a dodnes ich mám doma. Na rozdiel od vás som mal možnosť ako chlapec tráviť prázdniny na dedine pri poľných prácach. Aj  dnes mám malý traktor s ktorým pracujem na  obrábaní rodičovskej pôdy.“

Pellegrini sa poďakoval pani riaditeľke, pedagógom a všetkým, ktorí pripravili podujatie „Od  zrna k chlebu“. Považuje za dôležité ctiť si naše národné kultúrne tradície a predávať ich generáciám z pokolenia na pokolenie.

Primátor Ján Nosko prítomným povedal:

Musím sa priznať, že aj ja som sa dnes vrátil do svojich detských rokov. Teší ma, že táto škola si ctí naše tradície a rozvíja ich medzi žiakmi. Verím, že z tejto akcie sa stane každoročná tradícia, v čom vás mesto bude podporovať.“

Na prehliadke tvorivých dielní a práce remeselníkov sme mali možnosť vidieť nielen šikovné ruky tvorcov, ale aj ochutnať d skvelú haruľu, posúchy či plnené palacinky, pri ktorých pomáhal miestnym mladým  kuchárom a kuchárkam ten najpovolanejší – šéfkuchár a majiteľ chýrneho Bistra Smartfood Peter Kulhány.

Nenechal sa zahanbiť ani Peter Pellegrini. Spoločne s riaditeľkou školy Šárkou Kováčovou vystriedali mäsiara a do čriev nadievali klobásové mäso. Bola to veselá výroba klobás, ale výsledok stál za to. Tak, ako celá piatková akcia „Od zrna k chlebu“ na ZŠ Spojová, z ktorej sa celkom určite stane veľmi pekná ľudová tradícia.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová