FOTO: Nový parkovací dom pri mestskom úrade je tesne pred dokončením

SPRÁVY
28 /

Niekdajšia „jama“ pri mestskom úrade sa s počtom 203 parkovacích miest stane najväčším parkovacím domom v meste. Na prízemí budú potraviny, lekáreň, predajňa internetových služieb a verejne prístupné toalety. Svoje miesto si tam nájde aj nová stomatologická ambulancia.

Na jeseň sa bude otvárať nový parkovací dom

Ak náhodou chodíte okolo mestského úradu môžete vidieť, že výstavba nového parkovacieho domu pomaly finišuje. Moderná budova dostáva konečnú podobu.

„Postupné odstraňovanie bystrických strašiakov bolo od môjho nástupu na pozíciu primátora vždy našou prioritou. Už o niekoľko dní to bude sedem rokov, čo sme oficiálne otvorili novú autobusovú stanicu a som rád, že ďalší nekonečný príbeh, ktorý trápil všetkých Banskobystričanov a Banskobystričanky, sa tiež dočká šťastného konca,“

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ján Nosko (v strede) s viceprimátorom Jakubom Gajdošíkom na stavbe

Ján Nosko (v strede) s viceprimátorom Jakubom Gajdošíkom na stavbe

Na všetkých štyroch nadzemných podlažiach a streche budú parkoviská. Vzniknú tak dostatočné parkovacie kapacity, ktoré ocenia návštevníci centra mesta, blízkej polikliniky, mestského úradu, zimného štadióna a v budúcnosti aj zrekonštruovaného Domu kultúry, ktorému sa mesto spoločne s Banskobystrickým samosprávnym krajom snaží opäť vdýchnuť život.

„Zhotoviteľ aktuálne finalizuje dokončovacie práce a otvorenie pre verejnosť sa očakáva na jeseň tohto roka. S investorom parkovacieho domu, spoločnosťou Kooperativa, intenzívne komunikujeme a o všetkom dôležitom budeme včas informovať verejnosť,“

dodáva Ján Nosko.

Dlhá história stavby pri mestskom úrade

Prípad „jamy pri mestskom úrade“ považovanej za jedno z banskobystrických strašidiel  sa ťahal od roku 2006, keď pozemok s parkoviskom predalo mesto domácemu investorovi, ktorý síce vyhĺbil stavebnú jamu, ale k reálnej výstavbe nového parkovacieho domu sa prakticky nedostal.

V novembri 2013 prestal vtedajší investor so stavebnými prácami kvôli nedostatku financií. Pôvodných 63 voľných parkovacích miest s ďalšími pre mestskú políciu zostalo zrušených a rokmi nevyužitý stavebný pozemok zarástol burinou.

Dosah banskobystrickej samosprávy na vyriešenie stavby parkovacieho domu  bol vzhľadom na súkromné vlastníctvo pozemku obmedzený. Napriek tomu súčasné vedenie mesta dlhodobo komunikovalo s potenciálnymi investormi, ktorí by boli ochotní prevziať túto investíciu na seba.

Až vlani sa mestu Banská Bystrica podarilo nájsť investora, ktorý v dražbe získal pozemok a po vysporiadaní záväzkov zobral výstavbu nového parkovacieho domu do vlastných rúk.  Investorom je spoločnosť VIG Offices, s.r.o., ktorá patrí do portfólia významného finančného domu poisťovne Kooperativa. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť HORNEX, a. s. Bratislava, s ktorou bola v apríli 2023 podpísaná zmluva o dielo.

V máji 2023 získal parkovací dom právoplatné stavebné povolenie a mohli začať stavebné práce, čo privítala drvivá väčšina Banskobystričanov s úľavou a uspokojením. Na mieste bývalej „jamy“ vzniká moderná multifunkčná budova v súlade so štandardmi energetickej efektívnosti aj s využitím zelených technológií.

Parkovací dom bude mať 203 miest na parkovanie, 1 100 m2 obchodných priestorov, 2 kiosky a 700 m2 kancelárskych priestorov. Otvorenie novej 4-podlažnej budovy sa očakáva v októbri 2024.

Vizualizácia

Vizualizácia

Autor: (tom), Foto: mesto BB a vizualizácie