FOTO: Duklisti ochutnávali v Lunter Kuchyni nové burgre

SPRÁVY
0 /

Skaramelizovaná cibuľka, chrumkavá vegánska slaninka, špeciálne omáčky, čerstvé žemle, zelenina a samozrejme údené aj klasické tofu. Tieto ingrediencie sa nachádzajú v nových burgeroch od Luntera, ktoré chutia aj športovcom VŠC Dukla Banská Bystrica.

Mladí športovci Dukly Banská Bystrica si pochvaľujú novú chuťovku

Chutnú novinku posledný májový  deň v banskobystrickej reštaurácii Lunter Kuchyňa uviedli do života mladí športovci Dukly Banská Bystrica. Plavkyňa Baška Mišendová, cyklista Kristián Zimány a trojskokan Tomáš Veszelka, spolu s novým šéfom Dukly Romanom Benčíkom a riaditeľom podporných tímov banskobystrickej Dukly Milošom Bátovským pokrstili novinku zeleným šalátom. Zhodujú sa v tom, že tofu rozhodne patrí aj do jedálnička špičkových športovcov, navyše môže aj výborne  chutiť. 

Od konca mája si každý pracovný deň, okrem piatka, môžu návštevníci Lunter Kuchyne, na Kollárovej 18 v Banskej Bystrici, po 14:00 hod. vybrať novinky – Lunter Burger alebo Barbecue Tofu Burger. To všetko aj v bezlepkovej verzii, podávané s hranolčekmi zo sladkých batátov. Chuť si môžu zákazníci spestriť buď chilli, bylinkovou, barbecue omáčkou alebo sojanézou.

„Mnohí naši návštevníci, ktorí majú radi pestrý jedálniček a zdravý životný štýl sa nás pýtali, či nevytvoríme rastlinný burger. Nad touto myšlienkou sme sami koketovali už dlhšie. S našim šéfkuchárom Romanom Filipčanom sme už na začiatku roka začali skúšať rôzne verzie a chuťové kombinácie tofu, ktoré je hlavnou surovinou nášho burgeru. Hľadali a testovali sme najlepšie a najchutnejšie alternatívy, takže verím, že s výsledkom budú ľudia spokojní. Prvé reakcie sú veľmi pozitívne,“ 

hovorí  Jakub Lunter zo spoločnosti ALFA BIO, ktorý je zodpovedný za rozvoj konceptu Lunter Kuchyňa.

Pestrá a vyvážená strava vrátane tofu je pre aktívnych ľudí dôležitá

Reštaurácia Lunter Kuchyňa v centre Banskej Bystrice je známa svojimi rastlinnými zdravými jedlami a obedovým menu, ktoré pripravuje tím skúsených kuchárov, pričom starostlivo dbajú na to, aby boli jedlá nutrične vyvážené, rozmanité a hlavne chutné. Dokazuje to množstvo návštevníkov, ktorí si zvykli na bezmäsitú stravu.

„Zákazníci si u nás týždenne pochutia na pätnástich čerstvo pripravených jedlách v rastlinných verziách tradičnej slovenskej alebo medzinárodnej kuchyne. Dve jedlá sú pritom vždy nové,“ 

dodáva Jakub Lunter.

Práve vďaka zdravej a vyváženej strave sú častými hosťami reštaurácie aktívni ľudia a známi športovci. Stretnúť v Lunter Kuchyni  tak môžete aj zverencov z Dukly Banská Bystrica. Reštaurácia  sa pre mladých športovcov dokonca stala pravidelným dodávateľom nutrične bohatých, zdravých a chutných raňajok.

Riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Roman Benčík k tomu uvádza:

„Naším záujmom je, aby sa naši športovci nielen dobre a kvalitne, ale e aj zdravo stravovali. Aby ich regenerácia po náročných výkonoch bola čo najrýchlejšia. Ja osobne mám veľmi dobré skúsenosti s produktmi Alfa Bio. Preto začíname spoluprácu, do ktorej chceme zapojiť čo najviac našich športovcov, robiť aj osvetu zdravému stravovaniu.“

 Spoluprácu s Lunter Kuchyňou víta aj riaditeľ podporných tímov z Dukly Banská Bystrica Miloš Bátovský. Už ako aktívny športovec vždy dbal na to, aby bola jeho strava pestrá. Odporúča to i športovcom, pretože aj pri vrcholovej príprave je kvalitné jedlo zásadné. Medzi vhodné potraviny jednoznačne zaraďuje aj tradične spracovanú sóju vo forme tofu.

„Pre športovcov je tofu skvelou súčasťou jedálnička, lebo obsahuje veľa bielkovín, enzýmov a iných prospešných látok a pritom je ľahko a rýchlo stráviteľné. Vrcholový športovec často potrebuje veľké množstvo bielkovín. Počas dlhých hodín, niekedy viacfázového tréningu, mu potom rýchlo stráviteľné, zdravé tofu, tréningový proces uľahčuje,“ 

vysvetľuje Miloš Bátovský.

Lunter tofu

Pod značkou Lunter sa pripravuje tofu výlučne tradičným spôsobom, ktorý používali v Ázii už v druhom storočí pred našim letopočtom. Neupravovaná sója sa uvarí, rozomelie, scedí a pomocou syridla spracuje na tofu. Tento spôsob prípravy sa nemení po celé tisícročia a preto takto vyrobené tofu prináša nutrične bohatú a zaručene zdraviu prospešnú potravinu.

Tofu je samozrejme možné pripraviť v rôznych chuťových variantoch. Značka Lunter ponúka tofu klasické biele, údené, marinované, chilli či s príchuťou byliniek. Vyrába sa iba zo sóje pestovanej na Slovensku, domácimi farmármi. Tofu je vyrábané zo stopercentnej GMO free sóje.

Aj my sme ochutnali   Lunter Burger (šťavnatý burger s fašírkou z tofu, s čerstvou zeleninou (cibuľka, paradajka, šalát) a špeciálnou vegánskou slaninkou, v čerstvej celozrnnej žemli) a  Barbecue Tofu Burger (lahodný burger z údeného tofu s čerstvou zeleninou,  karamelizovanou cibuľkou, dochutený sladkokyslou barbecue omáčkou, v čerstvej celozrnnej žemli). Ako zvykol vravieť Julo Satinský – nebíčko v papuľke.

Autor: (tom) , Zdroj: Alfa Bio - Lunter, Foto: Mirka Chabadová