Farmárske župné trhy na Starej Tržnici: Príďte si v sobotu nakúpiť potraviny od lokálnych farmárov

SPRÁVY
1 /

Banskobystrický kraj prichádza po projekte REGIONÁLNE a Župné trhy s ďalšou novinkou, ktorej cieľom je poskytnúť miestnym farmárom priestor pre odbyt ich produktov. Ide o Farmárske župné trhy, ktoré sa uskutočňujú pilotne trikrát v tomto roku na Starej Tržnici v Banskej Bystrici. Prvýkrát sa konali  1. júna, druhýkrát sa uskutočnia v sobotu 10. augusta a tretie trhy budú na jeseň.

Farmárske župné trhy nadväzujú na podporu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pre lokálnych výrobcov a nositeľov tradícii. Tým už župa vytvára priestor prostredníctvom e-shopuwww.regionalnepulty.sk i organizovaním Župných trhov.

Farmárske župné trhy sa prvýkrát konali v júni na Starej Tržnici v Banskej Bystrici a po druhýkrát sa tu uskutočnia už túto sobotu 10. Augusta 2024. Ich cieľom je poskytnúť priestor výlučne farmárskym a potravinovým producentom z Banskobystrického kraja.

„V júni sa na farmárskych trhoch predstavilo 12 farmárov, ktorí ponúkali široký sortiment svojej produkcie. Návštevníci si mohli zakúpiť čerstvú zeleninu, mliečne výrobky, pekárenské výrobky a ďalšie. Už túto sobotu privítame 14 producentov. Tešíme sa, že v banskobystrickej Starej Tržnici i v Meste Banská Bystrica sme našli partnerov, ktorí sú rovnako naklonení podpore miestnych farmárov,“

uvádza Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá trhy zastrešuje.

Okrem Farmárskych župných trhov organizuje BBSK prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry aj dobre známe Župné trhy, ktoré sa tento rok konajú v siedmich okresných mestách kraja. Ich ponuka je širšia, okrem potravín je tu dostupná aj tradičná remeselná produkcia, ako výrobky z dreva, kože alebo keramiky.

„Župné trhy sme organizovali prvýkrát v roku 2022. Už po prvom roku sa ukázalo, že je to zaujímavý koncept, a to ako pre remeselníkov, tak pre verejnosť. Za predchádzajúce dva roky sme počas Župných trhov poskytli priestor v priemere 55 remeselníkom.  Všetko sú to remeselníci alebo producenti z Banskobystrického kraja, výrobky mnohých z nich disponujú niektorou zo značiek Regionálny produkt  Gemer – Malohont, Pohronie, Novohrad, Podpoľanie, Hont alebo Horehronie,“

hovorí predseda BBSK Ondrej Lunter.

Župné trhy sa tento rok ešte budú konať v Brezne (27.9.2024 na Námestí generála M. R. Štefánika) a v Žiari nad Hronom počas jarmoku (11.10. – 12.10. 2024).

Na jeseň budú aj posledné tohtoročné Farmárske župné trhy na Starej Tržnici v Banskej Bystrici – o ich presnom termíne budeme informovať.

Zdroj: Zuzana Jóbová a Lenka Štepáneková , Foto: BBSK