ETM 2024: Na ZŠ Golianova vo štvrtok mapujú okolie školy z hľadiska bezpečnosti chodcov

SPRÁVY
0 /

V rámci Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý práve prebieha, pripravila Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci so ZŠ Golianova v Banskej Bystrici aktivitu „Do školy po vlastných“.

Na škole na jar 2024 prebehlo spoločne so žiakmi a učiteľmi mapovanie okolia školy z hľadiska bezpečnosti dochádzania do školy pešo. Viac informácií nájdete tu: https://populair.sk/sk/aktualita/do-skoly-po-vlastnych-zakladna-skola-golianova

Aktivita vo štvrtok 19. septembra 2024 plynule nadviaže na toto mapovanie. Od 7:00 do 8:00 hod. sa bude pred školou diať nasledovné:

– merať prachové častice z dopravy,

– počítať autá, ktoré zastavujú pred školou a vysádzajú žiakov,

– vypĺňať anketu – ako najčastejšie cestuješ do školy,

– prezentovať pocitovú mapu okolia školy, ktorá vznikla v spolupráci so žiakmi a učiteľmi,

– šíriť osvetu medzi žiakmi, rodičmi a učiteľmi a bezpečnom dochádzaní do školy.

Následne sa až do 10:00 hod. budú pracovníci z oddelenia LIFE na SAŽP pod vedením Jany Paluchovej venovať skupinám študentov I. stupňa.

Cieľom aktivity je aj v rámci ETM poukázať na skutočnosť, že príjazdom motorovými vozidlami až pred vchod do areálu školy na jednej strane chránime naše deti z hľadiska bezpečného príchodu do školy, na druhej strane ich vystavujeme prachovým časticiam a exhalátom z dopravy, ktorá je práve ráno pri príchode do školy najvyššia.

Autá s naštartovanými motormi čakajú, kým partner odprevadí deti do školy, čo ešte problém prehlbuje. Modernými riešeniami je udržateľná mobilita a také zmeny v doprave, ktoré by umožnili deťom bezpečne prichádzať do školy bez toho, aby sa pohybovali v ovzduší so zvýšeným znečistením.

Zdroj: Roman Lebeda , Foto: SAŽP - Life Populair