Detská univerzita UMB: Cesta k poznaniu a novým priateľstvám

SPRÁVY
0 /

Univerzita Mateja Bela každoročne otvára svoje brány deťom zo základných škôl, ktoré sú mimoriadne zvedavé a šikovné. Tým im umožňuje zažiť prvé kroky v ich vzdelávacom procese a počas prvých dvoch júlových týždňov sa stávajú študentmi Detskej univerzity UMB.

Cieľom Detskej univerzity UMB je nielen zmysluplné vyplnenie prázdninového času, ale aj podpora záujmu detí o získavanie vedomostí a zvýšenie ich motivácie na štúdium na vysokej škole.

Odbornými garantmi Detskej univerzity UMB sú doc. Ing. Vladimír Hiadlovský, PhD., rektor UMB a doc. RNDr. Jarmila Kmeťová, PhD., MBA, prorektorka pre vzdelávanie, akreditáciu a vnútorný systém kvality UMB. Program univerzity má za cieľ prebudiť v deťoch záujem o nové a nepoznané oblasti a ukázať im, že štúdium na vysokej škole môže byť zaujímavé a obohacujúce.

Slávnostnou promóciou v aule Beliana Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa dňa 12. júla 2024 ukončil 16. ročník Detskej univerzity UMB. Osvedčenia o absolvovaní si prevzalo 43 detí vo veku od 8 do 15 rokov.

Tento rok účastníci Detskej univerzity absolvovali deväť dní plných vzdelávania, poznávania a hier z rôznych oblastí a na viacerých fakultách Univerzity Mateja Bela. Počas prvého týždňa sa študenti zúčastnili workshopov z informatiky, robotiky a virtuálnej reality na Fakulte prírodných vied UMB.

Ďalší deň si vyskúšali umeleckú tvorbu šperkov na Pedagogickej fakulte UMB a dozvedeli sa zaujímavosti zo života včiel. Nasledovalo spoznávanie histórie mesta spolu s deťmi z Detskej krajanskej univerzity, ktoré organizovalo Metodické centrum pre Slovákov žijúcich v zahraničí UMB (MC UMB).

Druhý týždeň pokračoval na jednotlivých katedrách Fakulty prírodných vied UMB, kde deti mali pripravený pestrý program vrátane geocachingu, ryžovania zlata, geolezeckej steny, čarovnej chémie, chemického jojo a chemických sopiek, spoznávania mikrosveta, fakultnej minizoo a mnohých ďalších aktivít.

Ďalšie aktivity zahŕňali spoznávanie čínskej kultúry s hosťami z Konfuciovho inštitútu pre obchod pri UMB. Nechýbal ani výlet do Krajskej hvezdárne a planetária v Žiari nad Hronom. Záver druhého týždňa sa niesol v znamení pohybových a športových hier v spolupráci s Fakultou telesnej výchovy, športu a zdravia UMB. Veríme, že si študenti Detskej univerzity UMB odniesli nielen vedomosti a zážitky, ale aj nové priateľstvá. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník o rok.

Zdroj: Dana Straková  , Foto: UMB BB