Banskobystrický samosprávny kraj ukončil rekonštrukciu dôležitej cestnej spojnice s Trenčianskym krajom

SPRÁVY
1 /

Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja, miestnych samospráv a spoločnosti Metrostav, ktorá bola zhotoviteľom stavby, v stredu slávnostne odovzdali do užívania 13 kilometrov kompletne zrekonštruovanej cesty II/512. Ide o dôležitú spojnicu s Trenčianskym krajom, s napojením na rýchlostnú cestu R1.

Viac ako 11,8 milióna eur si vyžiadala kompletná rekonštrukcia trinástich kilometrov cesty II/512, ktorá prepája Žarnovicu cez Horné Hámre, Pílu a Veľké Pole až s hranicou Trenčianskeho kraja.

Väčšinu sumy sa Banskobystrickému samosprávnemu kraju podarilo získať z eurofondov, 3,7 milióna investovala župa z vlastného rozpočtu.

Rekonštrukcia zahŕňala okrem iného aj opravu 21 priepustov, 7 autobusových zastávok s osvetlením, bezbariérové úpravy priechodov pre chodcov a rekonštrukciu 15 mostov, vrátane kritického mosta v Žarnovici.

„Táto cesta je dôležitým dopravným ťahom, ktorý prepája Trenčiansky kraj s Banskobystrickým a ďalej s rýchlostnou cestou R1. Vďaka tejto rekonštrukcii sa ľudia z obcí rýchlejšie a bezpečnejšie dostanú do miest na západe nášho kraja, zlepší sa tiež dostupnosť priemyselných parkov v Žarnovici a Prievidzi,“

povedal počas slávnostného odovzdania zrekonštruovaných úsekov predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Ten zároveň poďakoval všetkým, vďaka ktorým sa rekonštrukciu, ktorá prebiehala v dvoch etapách, podarilo úspešne ukončiť. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj zástupcovia dotknutých obcí, mesta Žarnovica a zhotoviteľa stavby – spoločnosti Metrostav.

Len v priebehu posledných týždňov odovzdala župa slávnostne do užívania aj ďalších 55 kilometrov zrekonštruovaných ciest v okresoch Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Jednalo sa rovnako o eurofondové projekty v celkovej hodnote takmer 26 miliónov eur.

Zdroj: Lenka Štepáneková, Foto: Marek Mačica