Banská Bystrica ako Európske hlavné mesto mládeže?

SPRÁVY
0 /

V internetovom hlasovaní fóra Európskeho dialógu perspektívneho rozvoja (EDPR) si viac ako štvrtina slovenských študentov zvolila Banskú Bystricu za Európske hlavné mesto mládeže.

banska bystrica(1)Tento prestížny titul sa udeľuje na obdobie jedného kalendárneho roka. Vybrané mesto má počas neho možnosť prezentovať Európanom svoje kultúrne, spoločenské, športové a ďalšie aktivity vo vzťahu k mladým ľuďom. „Naším prieskumom sme chceli zistiť, či mladí ľudia na Slovensku o tejto veci vedia a či si myslia, že niektoré zo slovenských miest má potenciál takúto cenu získať,“ uviedol pre TASR koordinátor projektu Miroslav Hajnoš.

Banská Bystrica získala v prieskume najviac 62 hlasov, pred Nitrou (24) a Bratislavou (23). Internetový prieskum sa uskutočnil v dňoch 28. marca až 28. apríla na webe EDPR a zúčastnilo sa ho 244 respondentov vo veku do 15 do 30 rokov. Tri štvrtiny z nich tvorili študenti stredných a vysokých škôl.

„Respondenti sa mali v prieskume vyjadriť, ktoré zo slovenských miest by podľa nich mohlo byť Európskym hlavným mestom mládeže v roku 2017, pretože do roku 2016 sú už určení kandidáti na ocenenie. Prihlášky sa posielajú vždy tri roky vopred, preto sme operovali s rokom 2017,“ dodal Hajnoš.

Drvivá väčšina hlasujúcich si myslí, že Slovensko sa má uchádzať o titul Európske hlavné mesto mládeže. Banskobystrický mládežnícky a univerzitný parlament by sa mal ujať tejto iniciatívy ako príležitosti, ktorá by bola veľkým vyznamenaním aj pre mesto pod Urpínom.

Titul Európske hlavné mesto mládeže každoročne udeľuje Európske mládežnícke fórum v Bruseli. V roku 2009 bol jeho prvým držiteľom holandský Rotterdam a v tomto roku je to slovinský Maribor.

Zdroj: Bystricoviny.sk