Ak niektorým vodičom bez diaľničnej známky hrozia pokuty za odklonenie na R1 počas osláv SNP, môžu sa brániť

SPRÁVY
5 /

Podľa informácií STVR zostali niektorí vodiči, ktorí nemajú diaľničnú známku, v uplynulých dňoch zostali zaskočení doručením rozkazu o uložení pokuty z Okresného úradu za to, že jazdili po rýchlostnej ceste R1 počas osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici 28. a 29. augusta 2024, na ktorú ich odkláňali dopravní policajti. Môžu sa brániť.

Banskobystričanke Erike prišla po viac ako mesiaci 150-eurová pokuta za neoprávnené použitie rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, čo automaticky zaregistroval mýtny systém a následne vygeneroval pokutu majiteľovi auta s príslušným EČV.

„Najprv som bola v panike z toho, že prečo, lebo my nechodíme po diaľniciach. Potom som si všimla dátum a už mi to bolo jasné. Vtedy uzavreli starú cestu smerom na Zvolen. Policajti nás odklonili priamo na R1. A vlastne všetkých šoférov s tým, že môžeme ísť, keďže iná možnosť nie je,“ 

povedala pre STVR Erika z Banskej Bystrice.

Na tieto informácie zareagoval prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici Juraj Džmura:

„V danom prípade by som určite odporúčal, aby subjekty, ktorým bol doručený rozkaz o uložení pokuty, podali odpor voči tomuto rozkazu s tým, že budeme individuálne posudzovať v rámci opravného prostriedku každý prípad a máme teda záujem túto situáciu zohľadňovať.“

Prednosta zároveň upozornil, že ľudia, ktorí sa plánujú odvolať, musia na podanie odporu dodržať 15-dňovú zákonnú lehotu.

Juraj Džmura

Juraj Džmura

Zdroj: (tom) a STVR, Foto: ilustračné