Životný úspech bystrickej džudistky Emy Fízeľovej, na ME juniorov skončila piata

ŠPORT
0 /

Džudistka Dukly Banská Bystrica Ema Fízeľová zaznamenala v estónskom Tallinne svoj doteraz najväčší životný úspech, keď na Majstrovstvách Európy juniorov obsadila v kategórii do 70 kilogramov 5.miesto. A bola veľmi, veľmi blízko od medaily.

Jej cesta do finálového bloku začala zápasom s domácou džudistkou Valeriou Usanovou, ktorú porazila pred časovým limitom v boji na zemi. V ďalšom zápase proti Bulharke Nadie Jaafar dokázala strhnúť víťazstvo na svoju stranu v predĺžení technikou kouči-gari. Zápas o víťaza skupiny s Francúzkou Teophilou Darbes – Takam bol opäť vyrovnaný do poslednej chvíle. Francúzka až v predĺžení dokázala Emu prečísliť a zastavila jej cestu do semifinále.

V opravách v zápase proti Ukrajinke Marii Rytskej už Ema nezaváhala a pred časovým limitom si pekným ipponom vybojovala účasť vo finálovom bloku. Tu nastúpila v boji o bronz proti Srbke Aleksandre Andrić. Zápas bol opäť vyrovnaný, Ema bola prvú polovicu lepšia ako súperka, Srbka postupne svoju aktivitu dorovnala a opäť v predĺžení sa šťastie priklonilo na jej stranu a slovenskú reprezentantku zdolala.

Piate miesto na juniorskej Európe je však fantastickým výsledkom pre džudistku spod Urpína. Takto komentoval výsledok jej osobný tréner Matej Hajas:

„ Myslím si že po troch rokoch je to najväčší úspech, celé to tréningové úsilie k tomu ale spelo. Je to po pretekároch ako Fízeľ, Barto, Maťašeje, perfektný výsledok na vrcholnom podujatí a želáme si, aby sa jej niečo podobné  podarilo aj na Majstrovstvách sveta.“

Vyrovnané zápasy s európskou špičkou a sebavedomé vystúpenie bystrickej džudistky Emy Fízeľovej na európskom juniorskom šampionáte tomu nasvedčujú. Je teda pravdepodobné, že by Duklistka mohla vážne prehovoriť aj do konečného poradia na svetovom juniorskom šampionáte, ktorý sa uskutoční za mesiac v tadžickom Dušanbe.

Autor: (cb úprava, judo ŠK Dukla, bs), Foto: Carlos Ferreira, Gabi Juan