Prvá slovenská boxerka na OH Jessica Triebeľová z bystrickej Dukly: Dám do toho všetko!

ŠPORT
0 /

Jessica Triebeľová z banskobystrickej Dukly je vôbec prvou ženou, ktorá bude na OH reprezentovať Slovensko v boxe. V Paríži bude štartovať v kategórii do 66 kg. Slovensko malo v ére samostatnosti na olympiáde len dvoch boxerov- mužov. Mladá boxerka teda prepisuje históriu.

Triebeľová získala miestenku začiatkom júna na svetovej olympijskej kvalifikácii v thajskom Bangkoku. Účasť na hrách považuje za doterajší vrchol svojej kariéry.

„Zúčastnila som sa aj na mládežníckych olympijských hrách, ale to sa nedá porovnať. Musela som sa trošku vyrovnať s tlakom. Doteraz ma nikto, dá sa povedať, nepoznal a teraz som stále trochu neznáma a malé prekvapenie, ale verím, že prekvapím dobre. Veľmi sa teším, že nastal ten čas a že sa môžem zúčastniť na olympijských hrách. Odchádzam s najväčšími ambíciami, ale takisto aj pokorne. Čas ukáže, ja dám do toho určite všetko,“

– uviedla pred odletom do Paríža bronzová medailistka z tohtoročných ME Jessica Triebeľová. Naša 23-ročná boxerka získala miestenku v trojkolovej kvalifikácii v Bangkoku, kde vo finále zdolala Francúzku  Emilie Sonvico v dramatickom súboji. K tomu pre klubový web dukla.sk povedala:

„V kvalifikácií bol pre mňa náročný po fyzickej stránke prvý súboj, keďže som bola po chorobe. V druhom zápase ma čakala Indka, ktorú sme dobre poznali, zvolili sme správnu stratégiu a taktiku. Nechala som tam svoje srdce, a to mi prinieslo výhru. Posledný finálový súboj ma čakala Francúzka. Neprijala som jej štýl boxu. Pred tretím kolom som si uvedomila, že moment rozhodnutia je tu. Zvýšila som obrátky a bolo vidieť, že je viacej unavená, začala chybovať. Bol to zápas o nervoch a psychike. Bolo to skôr o taktike a o tom, kto udrží svoju taktiku. Bolo úžasné mať napokon olympijskú miestenku. Stále som si predstavovala, ako ju už držím. Keď to bolo ešte v ringu uvedomila som si, koľko som tomu obetovala, koľko prekážok som musela prekonať. Keď tá miestenková výhra prišla, bolo to niečo úžasné! Bola som neskutočne šťastná.“

Po úspechu v Thajsku dostala Jessica krátke voľno a potom odcestovala na prípravu do talianskeho Livigna na vysokohorské sústredenie spolu s otcom, trénerom a mladším bratom, ktorý jej v záverečnej fáze pred olympiádou v ringu i tréningovo pomáhal. Išlo o špeciálne sústredenie zamerané na doladenie kondície a zvýšenie sily. Následne Jessica pokračovala tréningami v domácej aréne v Kline a na záver ladila formu po slovenských boxerských kluboch, keď boxovala proti silným mužským sparringom. Jessicina váhová kategória do 66kg začína na olympiáde boxovať v nedeľu 28. júla.

„V mojej váhovej kategórií by v Paríži malo súťažiť 20-21 súperiek z celého sveta. Pred štartom  bude losovanie kto s kým začína a utvorí sa pavúkový systém olympijskej súťaže,“

– prezradila Jessica, ktorá si do batožiny pred odletom do Paríža tradične pribalila boxerské topánky, ktoré jej pred viac než šiestimi rokmi daroval tréner a rodinný priateľ Martin Gajdoš. Ten vtedy na topánky napísal :

„Tieto topánky ťa dovedú na olympiádu a ešte ďalej!“

Autor: (bl, sošv, dukla.sk), Foto: ilustračné, klubové