OH 2024: Grigar už vo štvrťfinále krosu, Gajanovej na finále nestačil ani slovenský rekord

ŠPORT
0 /

V nedeľu 4. augusta sa na olympijských hrách v Paríži predstavili štyria športovci VŠC Dukla Banská Bystrica. Najväčšiu radosť nám spravil Jakub Grigar v kajaku kross postupom do štvrťfinále, teda najlepšiu šestnástku. Atlétka Gabriela Gajanová sa predstavila v druhom semifinálovom behu na 800 metrov a hoci pokorila 37 rokov starý slovenský rekord, na finále to nestačilo a končí na celkovom 11. mieste. Cyklistka Dukly Nora Jenčušová sa blysla únikom v cestných pretekoch, ale nevytrval až do cieľa a skončila 71. V kajaku kros žiaľ skončila v osemfinále Eliška Mintálová.

KAJAK KROS

Kajakár VŠC Dukla Banská Bystrica z liptovskomikulášskeho strediska Jakub Grigar postúpil na OH v Paríži do štvrťfinále disciplíny kajak kros. V nedeľňajšej úvodnej jazde obsadil druhé miesto so súpermi Joseph Clarke, Isak Ohrstrom a Peter Kauzer. Spolu s ním postúpil víťazný Brit Clarke.

Grigar mal solídny štart a držal sa s prehľadom na druhom mieste. V hornej časti zvládol súboje veľmi dobre a nebál sa kontaktu. Musel byť trošku drzý a nenechal sa odtlačiť. Trať dobre zvládol najmä na poslednej protivodnej bránke, kde už ho dobiehal ďalší štvrtý jazdec v poradí, ale dal si pozor a zvládol ju rýchlo, bravúrne.

„Jakub vyťažil so svojich predispozícií, ktoré má, vynikajúci štart. Spravil veľmi dobré a taktické rozhodnutia. Mal i trochu šťastia, keďže Slovinec Kauzer v poslednej bráne neútočil, ale skúsil druhú stranu. Jakub sa vyhol súboju s ním a dopádloval na druhom mieste,“

– povedal v štúdiu STVR expert Martin Halčin. Samotný Jakub Grigar svoj výkon komentoval nasledovne:

„Šlo to podľa predstáv. Na štarte som bol rýchly tak, ako som chcel. Potom som sa trošku pobil o pozíciu s chalanmi. Nemal som úplne najlepšiu dráhu, ale oni sa bili medzi sebou a mne sa podarilo im ujsť. S poslednom protivodnou bránou som veľmi spokojný. Bol som tam sám a podarilo sa mi ju rýchlo obtočiť. To bolo kľúčové, že už pretekár za mnou nestihol prísť so mnou do kontaktu.“  

Grigar v modrom

Štvrťfinále s Grigarom je na programe v pondelok o 15:52 hod. Vo štvrťfinálovej skupine sa Duklista stretne opäť s Clarkom, ktorého doplnia Manuel Ochoa a Jiří Prskavec.

Žiaľ pôsobenie na olympiáde ukončila kajakárka Eliška Mintálová. V kajak krose bojovala v prvej skupine s Camille Prigentovou, Carole Diana Bouzidiovou a Lois Betteridgeovou. Do cieľa prišla na nepostupovom štvrtom mieste. Mintálovú súperky na začiatku osemfinálovej jazdy zavreli. Ani obávaný eskimácky obrat nevyšiel slovenskej kajakárke podľa predstáv a musela doháňať stratu. V záverečnom súboji však nepretlačila súperku na protivodnej bránke a napokon ju neprešla správne.

„Súperka si dala pozor a vytlačila ju. Silovo tento súboj prehrala,“

– skonštatoval expert STVR Tomáš Kučera.

Eliška sa snažila po zlom štarte prebojovať dopredu. Najväčšie zaváhanie prišlo pri eskimáckom obrate, kde bola veľmi vľavo. Vyplynulo to však z predchádzajúceho súboja. Prvé dve pretekárky Duklistke následne unikali, no využila svoj potenciál a dotiahla ich. Manko stiahla, no posledný súboj na ôsmej protivodnej bránke rozhodol. Išla do nej dravo na doraz, ale silovo to nestačilo. Po zakliesnení sa do lode súperky svoje snahy vzdala a do cieľa dopádlovala štvrtá.

Mintálova v popredí v súboji

CYKLISTIKA

Cyklistka banskobystrickej Dukly Nora Jenčušová obsadila v nedeľu v cestných pretekoch na OH 2024 v Paríži 71. miesto, no výraznú čas pretekov strávila v úniku. Ak by tento únik zostal pokope, odolala by pelotónu v olympijských pretekoch dlhšie. Dvadsaťdvaročná reprezentantka sama rozbehla únik po zhruba osemnástich kilometroch. Následných dvadsaťpäť kilometrov išla osamotene. Pod najväčším záverečným stúpaním jej spadla reťaz a následne sa únik roztrhol. Práve tu začal pelotón výrazne sťahovať dve roztrieštené skupiny.

„Tréner ma varoval, pretože my sme si ho prejsť neboli. Cesta je široká a keď sa to zlomí, je to nepríjemný pohľad. Ten únik sme nečakali, mali sme už trocha dosť. Keby sa nepotrháme, dobehnú nás neskôr, ale také sú už preteky,“

– zhodnotila kľúčové okamihy Nora Jenčušová pre TASR. V úniku podľa nej aj bola vôľa dohodnúť sa, no cyklistky jednoducho nevládali. Ďalej k tomu Duklistka vravela:

„Videla som, že niektoré dievčatá už majú dosť. Snažili sme sa pravidelne striedať, ale každá sa snažila ešte pošetriť na tie okruhy. Keď sa na vás už rúti pelotón so všetkými profesionálkami, tak veľa nepošetríte.“  

Jenčušová priznala, že okruhy priamo po dlažbe v Paríži boli náročné, práve tam ich dobehol aj pelotón.

„Asi to neboli najťažšie preteky v kariére, tie na Tour sú podobne náročné. Smola bola, že sme dnes stavili na zlú kartu a dúfali, že nás únik dobehne neskôr. Prišiel v najnevhodnejšom okamihu, na rozhodujúcom stúpaní s kockami. Na jeho začiatku sme ešte aj spadli, takže nebola šanca to dobehnúť. Okruhy boleli a ku koncu to bolo naozaj utrpenie,“

– dodala ešte Jančušová, ktorá na olympiáde štartovala aj v časovke, kde obsadila 25. miesto. Nedeľné cestné preteky vyhrala Američanka Kristen Faulknerová, ktorej vyšiel skorý útok tri kilometre pred cieľom.

Jenčušová na trati

ATLETIKA

Atlétke banskobystrickej Dukly Gabriele Gajanovej nestačil k postupu do finále behu na 800 m na OH v Paríži ani nový slovenský rekord 1:58,22 min, ktorý zlepšila po dlhých 37 rokoch. V druhom semifinálovom behu obsadila až 6. priečku a nedostala sa medzi dvojicu postupujúcich priamo, ani medzi dve bežkyne postupujúce časom. V konečnom hodnotení jej patrí 11. priečka.

Doterajšie slovenské maximum držala od roku 1987 Gabriela Sedláková, ktorá v Berlíne zabehla 1:58,40. Gajanovej osobný rekord mal doteraz hodnotu 1:58,78 a dosiahla ho pred rokom v septembri v Bellinzone.

Gabika Gajanová sa v rýchlom parížskom behu držala so súperkami zhruba do méty 250 m pred cieľom, keď jej začali unikať. V cieľovej rovinke ešte zabojovala, no už sa jej žiadnu súperku predstihnúť nepodarilo. Ako prvá dobehla v druhom semifinále Etiópčanka Tsige Dugumová časom 1:57,47 min. Naša pretekárka z VŠC Dukla pre Slovenskú televíziu – kanál Šport uviedla:

„Bolo to dnes rýchle, ale zároveň to bol dobrý beh. Snažila som sa z toho pre seba čo najviac vyťažiť a hlavne držať sa čela pretekov a robiť to čo, som mala a čo sa robiť dalo. Snažila som sa vyviesť a bojovať v posledných metroch, no bolo to aj v tom závere dosť ťažké. Došli mi už sily, išla som akoby trošku so zatiahnutou ručnou brzdou, hoci som robila všetko čo sa len dalo. Mrzí ma, že to nevyšlo na finále, ale mám radosť z národného rekordu, ktorý dlhé roky odolával. Takže sa pocity vo mne ešte stále miešajú.“

GaGa, ako našu Duklistku prezývajú, myslela na pokorenie slovenského rekordu už dlhšie a má z tohto faktu radosť, keď pre STV dodala:

„Áno, myslela som na prekonanie rekordu, mala som na to dobre natrénované. Myslím si, že ešte aj na lepšie časy. Dnes som robila čo sa dalo, no bohužiaľ to nevyšlo. Z času mám však radosť a vážim si ho. Na to som hrdá, že sa mi podarilo národný rekord prekonať. Som rada, že sa ním môžem teraz ja pýšiť.“

Gabika Gajanová po semifinálovom behu

Vrcholom olympijskej nedele bolo tenisové finále. Srbský tenista Novak Djokovič získal na olympijskom turnaji v Paríži zlatú medailu vo dvojhre. V strhujúcom zápase zdolal v pozícii nasadenej jednotky 37-ročný Nole dvojku „pavúka“ – o 16 rokov mladšieho Španiela Carlosa Alcaraza 7:6 (3), 7:6 (2).

Djokovič  získal na antuke v areáli Roland Garros poslednú trofej, ktorá mu v jeho bohatej zbierke grandslamových úspechov chýbala. Zaradil sa tak k velikánom parížskej olympiády a vošiel do histórie ako najlepší tenista všetkých čias. Nezlomný Srb vyhlásil, že by chcel štartovať aj na olympiáde v Los Angeles v roku 2028…

Novak Djokovič

Novak Djokovič

Autor: (bl), Foto: agentúrne