Pri slove rum môže mnohým z vás napadnúť náš Tuzemský um. To však nie je rum v pravom slova zmysle.
Pravý rum sa totiž vyrába z cukrovej trstiny a je to destilát, ktorý dozrieva niekoľko rokov. Vďaka tomu Vám ponúka výborné degustačné zážitky, napríklad v podobe tónov vanilky, karamelu, orieškov či dreveného suda.
Tipy, ako piť rum tak, aby sme si ho vychutnali
Ako si poklad z Karibiku ale správne vychutnať? Pripravili sme pre vás tipy, ako piť rum spôsobom, vďaka ktorému budete postupne objavovať všetky jeho chute. Uvidíte, že časom sa v rumoch zorientujete a presne budete vedieť, ktorou cestou ísť, aby ste si vychutnali ten pravý degustačný zážitok.
Pomaly a s mierou
Nakoľko ide o alkohol, je vhodné začať s ním opatrne. Aby ste si ho čo najviac užili a vychutnali si všetky jeho esencie, je vhodné piť ho pomaly a nie priveľké množstvo naraz. Nie každý rum vám bude chutiť, no určite ho hneď nezavrhnite. Takisto vám každý nemusí robiť dobre. Aj preto je vhodné najskôr sa v nich naučiť orientovať.
So správnou technikou to ide ľahšie
Ďalším dôležitým faktorom je správna technika. Ako na to? Svoje chuťové kanáliky prebudíme malým hltom. Predtým, ako prehltneme, si rum necháme pár sekúnd na jazyku a užijeme si jeho chuť.
Po prehltnutí necháme ústa ešte chvíľu zatvorené a pomaly sa nadýchneme a vydýchneme, najlepšie nosom. Tak precítite chuť prvých tónov rumu. V tomto momente môžeme otvoriť ústa, pričom na jazyku ucítime ďalšie tóny, ktoré rumu dominujú.
Náš tip: Čo takto začať rovno dvanásťročným kvalitným sladkastým rumom? El Dorado je jemný tmavý rum, ktorý Vám ponúka citrusové tóny s nádychom korenia. Dajte mu šancu a uvidíte, či Vám zachutí.
Nezapíjajte, kým to nepotrebujete
Najlepšie precítite chute obsiahnuté v rume vtedy, ak ho nebudete zapíjať. Samozrejme, ak by Vám nechutil, prípadne by ste sa potrebovali napiť, určite tak urobte. No pre lepšie precítenie je vhodnejšie, ak rum zapíjať nebudete.
S ľadom či bez?
Rum je neviazaný a môžete si ho vychutnávať s ľadom i bez. S vodou alebo bez nej. Ako *Vám chutí. Skúšajte preto rôzne varianty a sami už prídete na to, ktorý spôsob je pre Vás ten najvhodnejší. Najlepšie je však na začiatku vždy ochutnať nechladený rum bez ľadu a vody, nakoľko pridaním ľadu či vody meníte jeho charakter, arómu a intenzitu chuti.
Náš tip: Ak vám príde rum príliš ostrý a jeho chuť príliš výrazná, skúste si doň pridať kvapku či dve vody. Voda jeho chuť zjemní a vy si budete môcť vychutnať jeho slabšiu verziu. (Viac o kubánskych rumoch , ktoré ešte možno nepoznáte sa dozviete tu )
Nie je pohár ako pohár
Pri degustácii a vychutnávaní si rumu je dôležité aj to, z akého pohára ho pijete. Najvhodnejší je v tomto prípade tastingglass, prípadne pohár na whiskey, ktorý Vám rozvíja arómu rumu po celú dobu jeho pitia.
Výber rumu
Okúsiť rum nie je jednodňová záležitosť. Rumy ponúkajú širokú škálu chutí, vôni a množstvo variácií. Toľko rôznych značiek, ktoré už dnes môžete nájsť, Vás povzbudzujú k neustálemu objavovaniu ďalších a ďalších chutí.
Náš tip: Vyskúšajte jedenásťročný rum Conde de Cuba. Pohltí Vás jeho plná karamelová chuť s vôňou čerešní a pomarančov.
Ďalšie tipy na záver
Nechutí Vám samotný rum? Doprajte si k rumu napríklad čokoládu alebo ovocie a vyskúšajte toto spojenie. Možno vám zachutia práve spomínané kombinácie a na inak servírovaný rum už ani nepomyslíte.
Takisto Vás možno osloví miešaný drink v podobe rumu v kombinácií s iným destilátom, prípadne rôznymi džúsmi. Ako sa hovorí, proti gustu… Umenie pitia karibského rumu predsa spočíva v tom, že si ho viete vychutnať. Je pritom jedno, akým spôsobom.
Zdroj: BevMarket.sk, Foto: ilustračné