Pestujeme bylinky v kuchyni: Tieto patria medzi najchutnejšie

PR
0 /

Chuť byliniek je neprekonateľná v mnohých obľúbených jedlách – od nátierok, polievok, omáčok, až po slávnostné pečené mäso. Ak máte radi čerstvosť a intenzívnu arómu, smelo sa pustite do pestovania byliniek v kuchyni.

Nepotrebujete k tomu ani veľké skúsenosti. Stačí im vybrať správne miesto, dopriať základnú starostlivosť a počas niekoľkých mesiacov vám bylinky z okenného parapetu skrášlia nielen kuchyňu, ale aj výnimočne spestria jedálniček.

Najobľúbenejšie bylinky a ich využitie

Hoci sa bylinky používajú prevažne na dochucovanie a zdobenie jedál, mnohým sa pripisujú aj zaujímavé liečivé účinky a zaraďujú sa medzi zdravé potraviny. Môžu zlepšovať trávenie, uľaviť od bolestí, pôsobiť upokojujúco na nervový systém či dokonca posilňovať imunitný systém. Vyberáme 7 najobľúbenejších byliniek, ktoré je radosť pestovať v kuchyni.

Bazalka – Táto kráľovná stredomorskej kuchyne výborne vynikne v spojení s paradajkami. Pripravíte z nej aj povzbudivé bazalkové pesto a výborná je v bylinkových maslách. Kvetináč s bazalkou na okne v kuchyni dokonca odpudzuje aj hmyz.

Mäta – Ak potrebujete dať do poriadku trávenie, osviežujúca a voňavá mäta by vo vašej zbierke nemala chýbať. Neodmysliteľne patrí do mojita, limonád, teplých aj ľadových čajov a netreba sa báť ani kombinácie s grilovaným mäsom a rybami.

Rozmarín – Je z top byliniek talianskej a francúzskej kuchyne! Má nielenže výborné stimulujúce účinku, okrem toho dodáva nezameniteľnú chuť zemiakom, rybám aj mäsu.

Pažítka – Pažítka má dlhú tradíciu v slovenskej kuchyni. Konzumuje sa najmä čerstvá (nátierky, ozdoba na pečené mäso, zeleninové šaláty), čím si zachováva aj svoju extra dávku vitamínu C.

Tymián – Je ďalšou z byliniek, ktorá upraví a vyladí vaše trávenie. Vo Francúzsku mu hovoria dokonca aj “penicilín chudobných” a je považovaný za prírodné antibiotikum. Zlepšuje trávenie mastnejších a strukovinových pokrmov.

Pamajorán – Už v Egypte sa používal na konzervovanie a dezinfekciu. Je známy pod ľudovým názvom oregano. Výnimočne aromatická bylinka sa pridáva do paradajkových základov na pizzu, do kečupu, k mäsu aj do pesta.

Petržlenová vňať – Stálica, ktorá nemá konkurenciu! Bez petržlenovej vňate si nevieme predstaviť mäsový vývar, veľkonočné plnky s údeninami ani nové zemiaky.

Máte chuť priniesť do svojho varenia dávku výraznej chute a lákavých aróm? Na tastelist.sk nájdete inšpiráciu v stovkách receptov, do ktorých idú aj vaše obľúbené bylinky! Pozrite si originálne recepty na omáčky, nátierky, šaláty či mäso zo slovenskej aj svetovej kuchyne.

Kde bylinky v kuchyni pestovať?

Tak, ako ostatné izbové rastliny, aj bylinky pestované v kvetináčoch sú plne odkázané na našu starostlivosť. Ak sa im nedarí, ich rast je slabý alebo rastlina viditeľne chradne, jedným z vinníkov môže byť aj samotný pestovateľ. Jednou z prvých požiadaviek je ideálne miesto. V najlepšom prípade je to slnečný parapet kuchynského okna, ktoré je orientované na juh, juhozápad alebo západ.

Bylinky stredomorského pôvodu, akými sú bazalka, tymián, oregano, rozmarín, sa rady vyhrievajú na slnku. Spoznáte to aj podľa toho, že sa telo rastlín nakláňa za slnkom.

Ak máte na parapete prevažne tieň, nezúfajte. V polotieni a tieni sa zase darí dobre pestovať mätu, medovku, pažítku, žeruchu aj citrónovú trávu.

Okrem parapetu však môžete bylinky umiestniť aj na stenu oproti oknu, na ktorú cez deň svieti slnko – či už na poličky, alebo si vytvoríte zaujímavý závesný systém, ktorý bude zelenou pastvou pre oči.

Akým chybám sa pri pestovaní vyhnúť?

Pozor na prievan pri vetraní: Bylinkám pestovaným v interiéri vyhovuje stabilná klíma a teploty približne od 17 – 23 °C. V kuchyni, kde sa pravidelne varí, sa však z času na čas vetrá aj nárazovo, čo môže mladým výhonkom uškodiť. Pred vetraním ich preto radšej odložte na bezpečné teplé miesto bez prudkých výkyvov.

Vykurovanie môže prekaziť vaše pestovateľské ambície: Radiátor umiestnený pod oknom spôsobuje, že vzduch okolo rastlín sa nadmerne vysušuje a okrem toho teplo rýchlejšie presušuje aj substrát.

Substrát nepremokrujte: Nájsť správnu frekvenciu zálievky je spočiatku tak trochu o tipovaní. Závisí od veľkosti rastliny a jej nárokov, typu substrátu a od umiestnenia. Ak máte bylinky vysadené v hlinených kvetináčoch, nadmerná vlaha sa odparí dokonca aj cez kvetináč. Bylinky vysadené v plastových kvetináčoch už musíte pravidelne kontrolovať a nenechávať stáť vo vode, čo by mohlo spôsobiť rýchle zahnívanie koreňového systému.

Neoberajte staré listy z bylinky: Nebojte sa z byliniek oberať mladé výhonky a lístky. Je v nich extra dávka živín aj aróm. Staršie listy nechajte na bylinke. Podporujú rast rastliny a sú dobrým základom pre jej rozvetvovanie. Ak na bylinke ponecháte veľa mladých vetiev, skôr či neskôr prejde do kvetu, čo ju najbližšie týždne vyčerpá z energie.

Zdroj: Kulito, Foto: pixabay.com