Predpokladáme, že väčšina z vás už má tohtoročnú letnú dovolenku za sebou alebo možno práve na nej ste. Je totižto obdobie celozávodných dovoleniek a pre niektorých ľudí je to jediné obdobie, kedy môžu absolvovať dlhšiu dovolenku pri mori.
Špeciality z rýb a morských plodov patria k najväčším lákadlám na dovolenke
Čo vás na takýchto dovolenkách najviac láka? Kúpanie sa v mori, prechádzky po pláži, majestátne prístavy, v ktorých môžete pozorovať ako funguje fascinujúca námorná preprava alebo schopnosť šéfkuchárov z prímorských oblastí pripraviť vám tie najchutnejšie ryby a morské plody?
Ak je to práve kuchyňa a špeciality z rýb či morských plodov, zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či aj na tieto morské dobroty môže byť človek alergický? Odpoveď je jednoznačná: áno! Takéto alergie však nie sú ani zďaleka také časté ako iné, s ktorými sa bežnejšie stretávame.
Takáto alergia je zriedkavá, ale existuje
Ak by sme oddelili morské ryby a plody mora ako napríklad krevety, kraby, homáre, lastúrniky, ulitníky alebo hlavonožce, častejšia je práve alergia na morské plody. Trpia ňou asi 2% populácie. Prejavuje sa akútne po konzumácii a medzi prejavy patria zažívacie problémy ako silná bolesť žalúdka, zvracanie alebo hnačka, ale časté je aj sťažené dýchanie.
Alergia na ryby je ešte zriedkavejšia. Postihuje len 0,2% populácie. A väčšinou ide o obyvateľov prímorských krajín, keďže práve morské ryby sú tie, ktoré častejšie spôsobujú alergické reakcie. Najpravdepodobnejšie je „vyvolávačom“ alergickej reakcie rod parazitických hlístovcov Anisakis.
Tento parazit sa nachádza v rybom mäse. Keďže v ľahkom tkanive rýb je väčší výskyt alergénov ako v tmavom, ryby ako tuniak sú z tohto pohľadu lepšie tolerované. Je však potrebné podotknúť, že aj keď sú alergie na ryby, či morské plody zriedkavé, sú celoživotné.
Zdroj: PR, Foto: freeskyline / Shutterstock.com