Začína folklórny festival 58. Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe + program

KULTÚRA
0 /

V dňoch 28. – 30. júna 2024 sa uskutoční jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku – 58. HOREHRONSKÉ DNI SPEVU A TANCA V HEĽPE. Hlavným organizátorom festivalu je Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici, spoluorganizátorom obec Heľpa.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a uskutočňuje sa s finančnou pomocou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Zásluhou tradície, autority mena a súčasnej festivalovej koncepcie si organizátori uvedomujú veľkú zodpovednosť, ktorú nesú pri tvorbe hodnotovej orientácie širokej verejnosti vo vzťahu k tradičnej kultúre. Stredoslovenské osvetové stredisko vynakladá veľké odborné i organizačno-technické úsilie pri napĺňaní hlavného cieľa – aby bol festival „Heľpa“ plnohodnotným sprostredkovateľom prenikania hodnôt tradície do súčasnosti.

Horehronské  dni  spevu  a tanca  v Heľpe  patria  medzi  najvýznamnejšie  folklórne  festivaly  na  Slovensku. Organizátori sa snažia predstaviť pestrú škálu programov, podujatí a aktivít zameraných na prezentáciu hudby, spevu a tanca, výtvarného, remeselného a slovesného umenia, ľudového divadla, tradičného odevu i tradičnej gastronómie. Prvoradou snahou je uchovanie kultúrneho dedičstva regiónu, ktoré je pôsobivé a v mnohých ohľadoch celosvetovo fenomenálne.

Festivalová koncepcia, ako ju poznáme v súčasnosti, sa budovala postupne, od počiatočného súťažného formátu zameraného na tradičnú hudobno-spevnú kultúru obcí okresu Banská Bystrica (v súčasnosti okresov Brezno a Banská Bystrica) až po vývoj v posledných dvoch desaťročiach, keď výrazne zmenila svoju podobu.

Pribudli nové scény a pútavé aktivity. Z priestoru prírodného amfiteátra s dominanciou scénických programov sa festival rozšíril do areálu základnej školy, na námestie obce a do budovy starej fary i jej priľahlých častí. Vytvorili sa tak priestory pre realizáciu rôznorodých interaktívnych aktivít, tvorivých dielní, workshopov, speváckych a tanečných domov pre všetky vekové kategórie.

Piatok

58. ročník festivalu Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe sa otvára v piatok 28. júna 2024 o 18:30 hod. na amfiteátri v Heľpe programom Hlasy, ktorý je venovaný viachlasnej hudobno-spevnej kultúre v karpatskom regióne. Predstavia sa v ňom zoskupenia z regiónov Slovenska (Horehronie, Gemer, Spiš, Liptov, Šariš, Púchovská dolina). Program je každoročnou oslavou zápisu horehronského viachlasu do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Po ňom o 20:15 hod.  oslávi Folklórna skupina Heľpan svoju storočnicu samostatným programom 100 rokov. Piatkový večer zakončí tanečno-divadelné predstavenie Poklona – životopisný tanečný príbeh vzdávajúci „poklonu“ výnimočnému Jánovi Lazoríkovi z Krivian v podaní Folklórneho súboru Vranovčan z Vranova nad Topľou.

Sobota

V sobotu ráno môžu návštevníci zavítať už od 9:15 hod.  na Farský dvor a na námestie obce Heľpa. Slávnostne sa otvoria všetky etnografické a fotografické výstavy.  Výstava Fragmenty z minulosti v areáli drevenice v amfiteátri predstaví známeho fotografa Petra Berčíka.

Na ceste do kostola bude nainštalovaná výstava fotografií Horehronci v ateliéri III z ateliérov breznianskych fotografov Jána Machalu a Viliama Heczka zachytávajúca obyvateľov Horehronia v rokoch 1946 až 1953.

V pivnici Starej fary uvedú panelová výstava tradičných vyšívaných vzorov na ženských zásterách Kvety z Vernára. Budova Starej fary je ďalším miestom pre výstavu Od alchýmie k remeslu – v náznakoch predstaví výrobu modrotlače v dielni remeselníka Jána Roštára z Brezna.

Na Farskom dvore sa uvedie tretie pokračovanie výstavy 70 sukieň mala III., ktorá bude mapovať viaceré varianty ľudového odevu obce Vernár z obdobia 20. storočia.

Tradičný jarmok na námestí obce Heľpa predstaví remeselníkov a výrobcov, ktorí svoje remeslo udržiavajú už niekoľko generácií a remeslo je pevnou súčasťou ich rodinného života. Tento rok môžete na jarmoku vidieť domácu výrobu súkenného odevu, chološní, kabaníc, šitie a vyšívanie odevu, pletenie balockých zápästkov, pastierske opasky, krpce, kapsy, výrobu z dreva a kovu, črpáky, hračky, prácu kováča, tkanie ľanu, pradenie vlny na vretienku a kolovrátku, paličkovanie, tkanie na krosienkach, pastierske biče, výrobu pastierskych fujár a píšťal, bačovský riad, modrotlač a iné.

V rámci jarmoku nebude chýbať Heľpianska kuchyňa s ponukou tradičnej gastronómie – heľpianske guľky, graple, myši, pirohy s bryndzou. V sobotu o 9:30 hod. na námestí obce v programe Prišli hostia zďaleka i zblízka vystúpia folklórne súbory, skupiny, ľudové hudby a sólisti z rôznych regiónov Slovenska a zahraničia.

Farský dvor ponúkne Kúdeľnú izbu s vyučovaním pradenia a tkania, ktoré zabezpečujú počas soboty a nedele heľpianske ženy. Súčasne sa  predstavia šindliari z Heľpy, ktorí predvedú tradičnú výrobu šindlí.

Čari-vari-ňepodari je náučno-zábavný priestor pre deti, v rámci ktorého budú od 11:00 do 16:00 hod. zhotovovať a maľovať pohyblivé hračky, zahrajú sa tanečné hry. Tvorivých dielničiek s názvom Indigové čáry-máry so zameraním na modrotlač sa budú môcť deti zúčastniť od 10:00  do 14.00 hod. O 11.00 hod. uvedú program Horehronské dni s Rádiom Regina Stred, živé vysielanie Rádia Regina Stred, v ktorom sa predstavia vybraní pozvaní účinkujúci a hlavní organizátori festivalu, ktorí porozprávajú o jeho prípravách a samotnej realizácii.

O 13:00 hod. sa  divadlo Haliganda predstaví s interaktívnym divadielkom pre deti s pesničkami a bábkami Červík Kubo. Dokumentárny film Vienok sňať o obradoch čepčenia a funkčne viazaných svadobných piesňach v obciach Pohorelá, Čierny Balog a Telgárt sa premietne o 14:00 hod. v pivnici starej fary. Program prezentujúci nárečie obce Pohorelá U nas sa tak gvari  uvedú o 15:30 hod.

Veľkoplošný stan pri Základnej škole s názvom Na pľaci bude ponúkať od piatku do nedele bohaté interaktívne  aktivity pre deti i dospelých – Tanečné a spevácke dielne s vyučovaním ľudových tancov a piesní, v sobotu o 12:15 hod. Horehronský jukebox – rozkazovanie pred muzikou, ktorého hlavným zámerom je oživovanie piesňového repertoáru obcí Horehronia.

Zároveň v ňom bude uvedený nočný hudobný koncert dievčenskej speváckej skupiny a ľudovej hudby Folklórneho súboru Vranovčan  O tradičnej hudbe a piesni so začiatkom o 23:00 hod. Všetky spomínané aktivity budú viesť renomovaní lektori.

Programy v amfiteátri  otvoria  v sobotu  podvečer  známe  hudobno-tanečné  rodinné  zoskupenia  v programe s názvom Zostane to v rodine o 17:00 hod.  V programe Kukučka o 18:15 hod. budú účinkovať folklórne zoskupenia prevažne z regiónov Banskobystrického kraja.  Program Horehronskí hudci II predstaví hudobno-inštrumentálnu tradíciu obce Heľpa. Komponovaný program Krútivé Karpaty bude prezentovať bohatstvo a variabilitu krútivých tancov oblasti Karpát. Tanečné zábavy prebiehať Na pľaci v piatok a sobotu.

Od roku 2019 dramaturgická rada zaradila do programovej ponuky nové vzdelávacie formáty určené širokej verejnosti. Ide o organizované spontánne spievania s obecenstvom vystavané na princípe školy spevu – Spievame s…, ktoré si od prvého uvedenia na festivale získali obrovskú popularitu. Ich pripravovateľkou a realizátorkou je Jana Ambrózová.

Ďalšou novinkou v oblasti interaktivít s divákmi je Folklórne pexeso, hľadanie tanečných dvojíc. Aktivity sa budú konať v sobotu na hlavnom amfiteátri medzi programami.

Nedeľa

V nedeľu o 11:15 hod. sa predstaví divadlo Haliganda, jediné divadlo hrajúce rozprávky pre deti od útleho veku. Rozprávkový automat je inscenácia určená deťom od roka do 99 rokov. Je plná bláznivých prevlekov, šialených rekvizít a je absolútne interaktívna. Deti sa v nej stávajú čarodejnicami, vreciami múky, mixérom, studňou a mnohým iným.

Festivalová nedeľa pokračuje v Kostole Nanebovzatia Panny Márie hudobno-speváckym programom svadobných piesní a vinšov Slzy neviest. Móda do kostola – ukážku obliekania tradičného slávnostného odevu z Heľpy, Bacúcha a Závadky nad Hronom môžu návštevníci vidieť na Farskom dvore v nedeľu o 12:00 hod.

Nedeľa popoludní na hlavnej scéne v amfiteátri  bude patriť  výnimočným folklórnym kolektívom, ktoré sa predstavia v galaprograme s názvom Deň pekný o 13:30 hod. Dôstojným ukončením  58. ročníka Horehronských dní spevu a tanca bude koncert výnimočných hudobných zoskupení – Orchester ľudových nástrojov, Nogaband a Ulijanky. Koncert má názov Obrázky zo Slovenska a začne o 15:00 hod.

Súčasťou  festivalu  sú  i  „heľpianske“  merch  produkty,  ktoré  majú  za  cieľ  šíriť  a podporovať  značku  tak významného a zmysluplného podujatia, akým Horehronské dni spevu a tanca sú.

Viac informácii o festivale nájdete na stránke festivalu HeľpaFacebook festivalu. K dispozícii je aj program festivalu Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe Program (8 MB). Lístky si môžete zabezpečiť na https://www.ticketportal.sk/event/Horehronske-dni-spevu-a-tanca-v-Helpe.

Zdroj: Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica a (tom) , Foto: Katarína Baranyai a ilustračné